Senatul Universităţii din Oradea este obligat să reia procedura de modificare a Cartei instituţiei.

Ministerul Educaţiei a respins pentru a doua oară Carta propusă, considerând că mai multe articole din cuprinsul documentului nu sunt conforme cu legislaţia în vigoare.

Potrivit adresei pe care Ministerul a transmis-o Universităţii la începutul lunii august, trebuie modificat articolul care prevede limitarea la maximum două a mandatelor preşedintelui Senatului, cel care stabileşte că o persoană cu funcţii de conducere nu poate fi simultan şi membru al Senatului, şi cel care prevede că rectorul poate fi demis de Senat, dacă Universitatea are rezultate financiare precare.

În concluzie, arată juriştii Ministerului, Carta Universităţii poate fi avizată doar după ce se fac modificările necesare astfel încât să corespundă prevederilor legale în vigoare. De pildă, un ordin al ministrului Educaţiei din 2015 prevede explicit că persoanele cu funcţii executive pot face parte din Senat dacă sunt alese de colegi. Cât despre demiterea rectorului, Legea Educaţiei stabileşte condiţiile în care poate fi demis, iar cel cuprins în Carta orădeană nu se regăseşte printre acestea.

Interesant este că Ministerul Educaţiei respinge pentru a doua oară Carta orădeană, însă la primul refuz a invocat alte articole nelegale. Acelea au fost modificate de Senatul Universităţii, Carta a fost retrimisă pentru avizare, iar acum juriştii au identificat alte prevederi care trebuie modificate.

Dezbatere în Universitate

Pe lângă articolele considerate neconforme legii, în adresa Ministerului Educaţiei se arată că Universitatea n-a dovedit nici că a supus dezbaterii academice modificările din Cartă.

Drept urmare, preşedintele Senatului, Aurel Căuş, a decis să organizeze două dezbateri pentru Cartă. Prima este programată pe 4 septembrie, de la ora 12, în Aula Magna, iar a doua pe 6 septembrie, de la aceeaşi oră şi în aceeaşi încăpere. "Vom dezbate în primul rând articolele indicate în adresa Ministerului Educaţiei, dar şi altele dacă se va cere acest lucru", a declarat Căuş, miercuri, pentru BIHOREANUL.

Zilele au fost anume alese, pentru că atunci era programată deja o dezbatere publică, în care universitarii să decidă cum vor să-şi aleagă viitorul rector, prin concurs sau prin vot secret. În primăvara anului 2020, la Universitatea din Oradea vor avea loc alegeri atât la rectorat, cât şi la Senat.

Proiectul lui Curilă

Modificarea Cartei Universităţii a fost coordonată de fostul preşedinte al Senatului, Sorin Curilă, care între timp a demisionat de la conducerea acestui for.

Aşa cum BIHOREANUL a arătat, în forma votată de Senat, Carta a avut mai multe prevederi reformatoare. De pildă, documentul a prevăzut ca toate mandatele şefilor Universităţii (rector, preşedinte de senat, prorectori, decani, directori de departamente) să fie limitate la maximum 8 ani, "indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele şi de întreruperile acestora", că rectorul Universităţii poate fi demis "în situaţia în care rata execuţiei bugetare înregistrează valori negative doi ani consecutivi, rezervele financiare sunt în descreştere, indicatorii lichidităţii şi ai solvabilităţii patrimoniale precum şi echilibrul financiar relevă o situaţie financiară precară şi o structură de finanţare instabilă", dar şi că decanii urmau să fie aleşi de o comisie de concurs formată din senatori şi reprezentanţi ai rectorului deopotrivă.

În luna iunie, însă, Ministerul Educaţiei a respins Carta Universităţii, cerând modificarea a şase articole, inclusiv a celui care stabilea organizarea concursului pentru decani şi a celui care limita numărul mandatelor de rector la două. Toate acestea au fost modificate, dar acum, după cum se vede, Ministerul Educaţiei pretinde alte schimbări. Aşadar, nu este exclus ca, în final, Carta Universităţii să nu mai semene cu varianta votată în Senat...