Pentru absolvenţii de liceu, urmează o perioadă cu multe emoţii. Conform calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, după ce anul şcolar la clasele de-a XII-a şi de-a XIII-a s-a încheiat pe 31 mai, pe 3 iunie încep probele de competenţe.

Prima evaluare va fi cea a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (3 şi 4 iunie), urmată de cea la limba maternă (5-6 iunie). Competenţele digitale ale adolescenţilor vor fi testate pe 7, 10 şi 11 iunie, iar cele lingvistice de comunicare orală într-o limbă de circulaţie internaţională pe 12 şi 13 iunie.

Pentru a fi admişi la examenele scrise ale Bacalaureatului, absolvenţii de liceu trebuie doar să se prezinte la aceste teste, deoarece nu sunt notaţi, ci primesc calificative care le certifică nivelul de competenţă.

Tinerii vor avea griji mai mari începând cu 1 iulie, când vor debuta probele scrise, cu examenul la limba română. Pe 2 iulie este programat examenul scris la limba maternă, o zi mai târziu proba obligatorie a profilului, iar pe 4 iulie, cea la alegere. Rezultatele vor fi afişate pe 8 iulie.

Potrivit profesorului Claudiu Damian, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, în judeţ s-au înscris la această sesiune a Bacalaureatului 4.092 de candidaţi.

Absolvenţii de liceu care nu vor promova examenele vor putea să încerce şi la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului, care va debuta pe 21 august.