Prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2018 se va desfăşura între 12 şi 22 februarie, la mijlocul anului şcolar. Deputatul Florica Cherecheş, preşedintele Organizaţiei Femeilor Liberale, avertizează că prima sesiune a examenului încalcă prevederile Legii Educaţiei Naţionale. 

"Debutul bacalaureatului 2018 la mijlocul anului şcolar, prin susţinerea a 4 probe, se realizează în urma unui ordin de ministru care încalcă prevederile Legii educaţiei naţionale, iar elevii riscă tot felul de consecinţe negative dacă acest ordin va fi atacat pe motivul încălcării legii", se arată într-un comunicat transmis, duminică, de Florica Cherecheş. 

Concret, Cherecheş arată că Ordinul 4792/31.08.2017 privind organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat naţional – 2018 şi implicit a Calendarului examenului de bacalaureat naţional – 2018, dat de ministrul Pop, prevede că susţinerea probelor A, B, C şi D va avea loc în perioada 12-22 februarie 2018.

"Având în vedere că aceste patru probe sunt parte a examenului naţional de bacalaureat, considerăm că susţinerea lor de către elevi, la momentul în care aceştia nu au promovat învăţământul liceal, este o încălcare a Legii 1/2011 – legea educaţiei naţionale", transmite deputatul PNL. 

Conform art. 77 alin. (2) din Legea 1/2011, legea educaţiei naţionale, cu modificările şi completările ulterioare, "elevii care au promovat clasa a XII-a/a XIII-a vor susţine examenul naţional de bacalaureat".

De asemenea, deputatul arată că, potrivit art. 1 din Anexa 2 la OMECTS nr. 4799/31.08.2010, privind organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat, ordin în baza căruia se desfăşoară şi examenul de bacalaureat naţional, "dreptul de a susţine bacalaureatul îl au elevii care au promovat învăţământul liceal, indiferent de forma de învăţământ".

"Acest ordin de ministru care nesocoteşte prevederile Legii Educatiei Nationale, lege organică, ne îngrijorează ca femei preocupate de educaţia copiilor noştri, deoarece conduce la debutul în mod ilegal al bacalaureatului în acest an, de parcă nu ar fi destule probleme cu acest examen, oricum", a transmis Florica Cherecheş. 

Potrivit acesteia, "Organizaţia Femeilor Liberale cere Ministrului Educaţiei Naţionale, domnul Valentin Popa şi Premierului României, doamna Vasilica Viorica Dăncilă, să intervină urgent şi să rezolve această situaţie de ilegalitate care poate fi în detrimentul elevilor din anii terminali de liceu, care în acest an vor susţine bacalaureatul". 

Mai mult, Cherecheş spune că directorii nu pot da lămuriri ce se va întâmpla cu elevii care vor susţine probele din mijlocul anului şcolar, dar apoi vor rămâne corigenţi sau chiar repetenţi la finalul anului şcolar.