După ce o elevă de clasa I a murit în curtea şcolii primare din Crânceşti, zdrobită de o poartă de fier care nu era ancorată, Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor acuză că indiferenţa autorităţilor este ucigătoare.

"Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor, structura care reprezintă drepturile şi interesele tuturor celor peste 95.000 de beneficiari primari ai sistemului educaţional din judeţul nostru, se declară stupefiat de această situaţie şi trage un puternic semnal de alarmă la adresa indiferenţei factorilor decizionali", arată CJE, într-un manifest intitulat "Indiferenţa voastră ucide!" şi transmis presei luni dimineaţă.

Elevii arată că protestul lor "este iniţiat ca reacţie la adresa multitudinii de carenţe care afectează starea generală şi calitatea educaţiei preuniversitare româneşti, cauzate de lipsa de pregătire şi viziune a multor aleşi locali inactivi în ceea ce priveşte dezvoltarea pe plan comunitar şi educaţional".

Ei cer autorităţilor să ia măsuri urgente pentru îmbunătăţirea stării şcolilor şi a educaţiei în general. "Stimaţi factori decizionali, educaţia nu mai poate aştepta! Indiferenţa şi neimplicarea unora dintre dumneavoastră se concretizează prin efecte letale! Datele ne prezintă o stare deplorabilă: doar 4 administraţii publice locale acordă burse elevilor cu performanţe la învăţătura şi 45 de şcoli încă au grupurile sanitare amplasate în curte. De asemenea, lipsa de incluziune din spaţiul şcolar şi ineficienţa bazei materiale devin cauze ale unor tragedii precum recentul deces al fetiţei din Crânceşti, ucisă de poarta din curtea şcolii care a căzut peste ea. V-aţi asumat datoria fundamentală de a dezvolta comunităţile pe care le conduceţi şi de a investi în educaţie!", a transmis CJE Bihor.

Elevii reamintesc că, în timp ce şcolile din Bihor au numeroase carenţe, sediile primăriilor au tot ce le trebuie funcţionarilor: "Cu toate acestea, în momentul de faţă, majoritatea unităţilor de învăţământ din Bihor nu dispun de resursele necesare unui demers calitativ, în timp ce primăriile deţin toate facilităţile necesare! Indiferenţa voastră are repercusiuni grave... Vă solicităm să preluaţi puţinele modele de bune practici existente şi să vă îndepliniţi datoria!".