Senatul Universităţii din Oradea trebuie să refacă şase articole din Carta recent votată. Juriştii Ministerului Educaţiei au refuzat să avizeze documentul, arătând că aceste articole nu respectă prevederile legale în vigoare.

"Şmecherie" pentru rector

O adresă transmisă conducerii Universităţii şi publicată joi pe site-ul instituţiei detaliază care sunt modificările propuse de senatori şi neacceptate de Direcţia Juridică din cadrul Ministerului.

Cel dintâi vizează mandatele de rector. Carta votată de senatori prevede că un rector poate avea cel mult două mandate şi poate ocupa această funcţie maxim 8 ani, în timp ce juriştii cer să fie folosită formularea expresă din Legea Educaţiei, care spune, în urma unei modificări făcute în 2014, că "o persoană nu poate ocupa funcţia de rector mai mult de două mandate succesive, complete".

Astfel, un rector care se suspendă din funcţie, de exemplu, ar putea să invoce că nu a avut un mandat complet şi, astfel, să candideze şi pentru a treia oară. Acesta este un scenariu care i s-ar potrivi inclusiv rectorului în funcţie al Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, care în primăvara anului viitor va încheia al doilea mandat. Rămâne de văzut dacă va fi sau nu complet...

Decanii, pe mâna rectorului

A doua nemulţumire a juriştilor este legată de articolul care prevede că un universitar nu poate candida pentru o funcţie de conducere, dacă va împlini vârsta de pensionare în timpul mandatului. Legea Educaţiei spune doar că nu pot candida cei care au ajuns la pensie, astfel că juriştii cer ca Universitatea din Oradea să nu fie mai strictă decât legea. De altfel, şi rectorul Bungău a declarat public că nu este de acord cu această regulă.

Direcţia Juridică a respins şi articolul din Cartă care prevedea că vor fi desfiinţate departamentele care au mai puţin de 15 membri titulari, sub pretextul că este treaba rectorului să propună structura şi organizarea Universităţii, dar şi articolul care stabilea că prorectorul responsabil de studenţi va fi selectat după consultarea acestora. Această consultare nu este prevăzută de lege, astfel că Senatul Universităţii nu o poate impune.

De asemenea, juriştii de la Ministerul Educaţiei nu permit ca concursurile pentru viitorii decani să aibă o comisie de selecţie formată şi din senatori, aşa cum propusese forul academic orădean, arătând că astfel senatorii ar intra în conflict de interese, deoarece ulterior tot ei vor aproba rezultatele acestor concursuri.

În fine, ultima modificare cerută Senatului vizează articolul cu atribuţiile acestui for, unde trebuie specificat clar că senatorii aprobă organizarea Universităţii doar la propunerea rectorului.

La dezbătut

Adresa juriştilor mai arată că noua Cartă va fi avizată doar după ce toate aceste observaţii vor fi inserate. Aşadar, senatorii Universităţii nu au de ales decât să modifice aceste articole.

În ciuda acestui lucru, preşedintele Senatului, Sorin Curilă, se declară mulţumit. "Din 81 de articole modificate, mă bucur că doar şase trebuie revizuite", a declarat Curilă, joi, pentru BIHOREANUL.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, Carta are şi alte prevederi reformatoare, care acum nu au fost contestate. De pildă, rectorul va putea fi demis dacă instituţia are doi ani la rând deficit financiar, iar toţi univeristarii care au săvârşit acte de corupţie şi infracţiuni contra patrimoniului îşi vor pierde locul de muncă.

Până miercuri, 26 iunie, Curilă aşteaptă propuneri şi observaţii din partea tuturor universitarilor orădeni, faţă de adresa de la Bucureşti, iar apoi va convoca o şedinţă a Senatului, pentru a stabili forma finală a Cartei. Fireşte, şi această formă va trebui avizată de juriştii Ministerului Educaţiei.