Câteva zeci de elevi au participat, luni, în sala mare a Primăriei Oradea, la o lecţie despre democraţie şi despre cum pot ei să devină cetăţeni activi, predată de reprezentanţii Forum Apulum, un ONG din Alba Iulia care, pe lângă proiecte pe teme de civism ori a jurnalism, a editat şi un ghid cu drepturile şi obligaţiile elevilor.

Organizată în parteneriat cu Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor, întâlnirea a reunit, în principal, liderii elevilor din şcolile orădene, dar nu numai.

La debutul întâlnirii, preşedinta Forum Apulum, Diana Filimon, i-a întrebat de cât ori s-au dus, în această sală, la o şedinţă de Consiliu Local, întrebare la care niciun elev n-a putut răspunde afirmativ.

"De aici trebuie să începem. Democraţia nu e ceva garantat. Trebuie să învăţaţi că trebuie să luptați pentru democraţie, iar primul pas este să vii la o şedinţă de consiliu local", le-a spus Filimon tinerilor, toţi liceeni.

Aceasta a insistat ca elevii să fie cetăţeni activi, atât în perimetrul şcolilor în care învaţă, cât şi în afara lor. Tocmai de aceea, a explicat ea, Forum Apulum a tipărit, chiar alături de elevi din ţară, ghidul ilustrat lansat luni.

Oradea este al şaselea oraş din ţară în care ajunge acest ghid, din care elevii află ce drepturi şi ce obligaţii au, atât la şcoală, cât şi în afara orelor de curs.

De asemenea, ghidul îi încurajează să vorbească ori de câte ori au o problemă, indiferent de ce natură este ea, pentru a putea să-i găsească soluţia potrivită.

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean al Elevilor Bihor, Horea Dobai, în perioada următoare, ghidul va fi distribuit gratuit în toate şcolile din judeţ, cu sprijinul liderilor elevilor din fiecare unitate de învăţământ.