Tot mai mulţi elevi bihoreni învaţă ştiinţe exacte în fabricile bihorene. Proiectul iniţiat de asociaţia Pro Time-R, care presupune lecţii de educaţie integrată ţinute chiar în companii şi care la debut cuprindea doar două şcoli, s-a extins, iar acum sute de elevi din alte trei şcoli au parte de aceeaşi experienţă.

Demarat în luna februarie şi prezentat la acea vreme de BIHOREANUL, proiectul prevede că o dată pe săptămână, în loc să facă lecţiile de chimie, fizică ori informatică în clase, elevii merg în laboratoarele companiei Celestica, unde, pe parcursul a trei sau patru ore, aplică, împreună cu inginerii companiei, noţiunile predate de profesori.

Iniţial, în această iniţiativă au fost cuprinşi doar elevii de clasa a VII-a ai Şcolii Gimnaziale Oltea Doamna şi cei din clasele a IX-a şi a X-a de la Liceul Teoretic Arany János din Salonta. Ţinute timp de o lună, aceste cursuri nu au încărcat programa elevilor, pentru că ei nu au mai făcut la şcoală orele de ştiinţe învăţate în laboratoarele companiei.

Modelul s-a dovedit un succes, iar profesori de la alte şcoli s-au arătat dornici să-l testeze. Astfel, în luna martie, elevii de la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul din Oradea şi cei de la şcoala din Borş au participat şi ei la lecţii în compania producătoare de componente electrice.

Acum, proiectul se extinde din nou. "S-a alăturat acestei iniţiative şi compania Iberica Turnătorie, iar la prima vizită a elevilor aici a fost prezent şi CEO-ul companiei, din Spania", a declarat preşedinta Pro Time-R, profesoara Delia Mela.

La cursurile din această fabrică vor participa elevii de la şcoala din Borş, respectiv cei de la Colegiul Tehnic Nicolae Bolcaş Beiuş. La prima lecţie, şcolarii au făcut o vizită în fabrică şi au învăţat despre acizi, baze şi reacţii între ele.