Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a centralizat, vineri, rezultatele obţinute de elevi la simulările examenelor de Evaluare Naţională. Concluziile nu sunt tocmai cele mai bune, şcolarii mai având nevoie de pregătire, îndeosebi la matematică.

Note la analiză

Mai precis, din cei 4.713 elevi bihoreni care au dat examenul simulat la matematică, doar 1.312 au luat note peste 5. Cei mai mulţi dintre aceştia – 543 – au luat note între 5 şi 5,99, în timp ce doar 83 de elevi au luat note între 9 şi 9,99, iar nota maximă 10 numai 13. Totodată, la acest examen au lipsit 483 de elevi.

Nici la limba română rezultatele nu sunt foarte încurajatoare: din cei 4.727 de elevi prezenţi, au luat note peste 5 un număr de 2.736. Din aceştia, cei mai mulţi, adică 629, au luat note între 7 şi 7,99. Şapte elevi bihoreni au obţinut nota maximă, 10.

La examenul simulat la limba maternă rezultatele sunt ceva mai bune: din cei 1.057 de elevi care au susţinut proba, 831 au luat note peste 5. Un singur elev a luat nota 10.

Notele nu vor fi trecute în catalog, însă vor fi analizate în fiecare clasă. "Obiectivele acestei simulări la clasa a VIII-a sunt familiarizarea elevilor cu rigorile examenului pe care îl vor susţine la finalul ciclului gimnazial, stabilirea nivelului real de pregătire atins în această etapă, precum şi optimizarea pregătirii în vederea obţinerii unor rezultate satisfăcătoare la probele din luna iunie", a declarant profesorul Claudiu Damian, purtător de cuvânt al IŞJ Bihor, vineri, pentru BIHOREANUL.

Bac simulat

Pe de altă parte, luni vor debuta examenele simulate ale Bacalaureatului. Potrivit lui Damian, sunt aşteptaţi la examene 3.942 de elevi de clasa a XI şi alţi 3.916 din clasele de-a XII-a.

Simulările se vor ţine în 49 de centre de examinare anume amenajate şi nu vor fi perturbate de un eventual boicot al profesorilor sindicalişti. Înainte de simulările la Evaluarea Naţională, cadre didactice membre în SLÎ Bihor au anunţat că boicotează şi aceste examene,  şi simulările Bacalaureatului.

"Chiar dacă vor fi colegi care nu doresc să participe, examenele vor decurge normal", a precizat Damian. Sindicaliştii care boicotează vor fi pur şi simplu înlocuiţi cu alţi dascăli.