Pentru a doua oară în trei zile, Senatul Universităţii din Oradea s-a dovedit incapabil să dea votul final pentru o nouă variantă a Cartei instituţiei, modificată după cerinţele Ministerului Educaţiei.

Miercuri la prânz, Senatul a fost convocat pentru a dezbate Carta, la fel cum a fost şi în prima zi a acestei săptămâni. În ambele dăţi, însă, senatorii nu au ajuns la nicio concluzie, deoarece mai mulţi au părăsit întrunirea, lăsând-o fără cvorum.

Bătaia pe Senat

Subiectul disputei este felul în care va fi compus viitorul Senat al Universităţii, mai precis câţi reprezentanţi va avea fiecare facultate în parte, ţinând cont că în următoarea legislatură numărul senatorilor cadre didactice va scădea de la 76 la 64, conform unei decizii deja luate.

Preşedintele Senatului, Aurel Căuş, a vrut să supună votului trei variante. Prima prevede că cele 15 facultăţi vor fi reprezentate în Senat printr-un calcul proporţional, în funcţie de numărul de cadre didactice al fiecăreia. Astfel, dacă o facultate are 20% din numărul total de cadre didactice din Universitate, ar urma să aibă tot 20% de locuri în Senat.

Cea de-a doua variantă vizează aplicarea aceluiaşi principiu al proporţionalităţii, dar în scăderea numărului de senatori din prezent. Altfel spus, dacă numărul senatorilor se reduce cu 20%, fiecare facultate să aibă cu 20% mai puţini reprezentanţi faţă de câţi are în prezent. "Calculul arăta că, în această situaţie, reieşeau 44 de locuri întregi, iar cele 4 rămase până la numărul total de 48 de cadre didactice în Senat (n.r. diferenţa până la 64 fiind reprezentată de studenţi) să fie distribuite facultăţilor mari, mai precis câte unul pentru Facultatea de Medicină şi Farmacie, de Protecţia Mediului, de Inginerie Electrică şi de Ştiinţe Economice", a declarat Căuş, miercuri, pentru BIHOREANUL.

Cea de-a treia variantă era similară celei de-a doua, dar cele 4 locuri urmau să fie distribuite diferit: două la FMF şi unul la Protecţia Mediului, respectiv la IETI. 

Una s-a votat...

Prima variantă propusă pentru vot este similară unei prevederi deja votate în Senat, într-o şedinţă din luna mai, când forul era condus de Sorin Curilă. Numai că, la acea vreme, deşi senatorii au votat o repartizare conform principiului proporţionalităţii, calculul făcut de conducerea Senatului într-un tabel anexat Cartei, care arăta exact câte locuri revin fiecărei facultăţi, nu respecta acest principiu. Adică una s-a votat, alta s-a calculat! "Acesta este şi motivul pentru care am cerut acum să votăm din nou acest articol din Cartă", a precizat preşedintele Senatului. 

În plus, abia după ce au văzut tabelul cu pricina - care nu a fost aprobat în Senat - unii senatori şi-au dat seama că opţiunea proporţionalităţii nu este cea mai potrivită. Asta pentru că mulţi ar putea rămâne cu rol de figuranţi în Senat, întrucât deciziile vor fi luate de două-trei facultăţi mari, care vor putea asigura singure majoritatea în Senat. 

FMF dă startul

Ţinând cont că Ministerul Educaţiei a respins oricum Carta votată în luna mai, Căuş a considerat oportun să repună acum pe tapet problema reprezentării în Senat, cu tot cu cele trei variante posibile.

Această decizie a născut nemulţumirea senatorilor de la Medicină, cea mai mare facultate orădeană şi care militează pentru reprezentarea direct proporţională cu numărul de cadre didactice, fără alte calcule. Dacă această regulă s-ar aplica, 13 din viitorii 64 senatori vor fi dascăli ai FMF.

În şedinţa Senatului de luni, medicul Narcis Vîlceanu a reclamat că mandatul său şi al colegilor medicinişti din partea conducerii FMF este să nu încurajeze votul, pentru că varianta deja votată este pe placul lor. Chiar dacă puteau vota aceeaşi variantă şi acum, ea regăsindu-se între cele trei opţiuni, toţi senatorii FMF au preferat să boicoteze şedinţa. S-au ridicat şi au plecat, iar întrunirea a trebuit suspendată, din lipsă de cvorum.

La fel au procedat mediciniştii şi în şedinţa Senatului de miercuri, când discuţiile au fost reluate. Interesant este însă că, de data aceasta, ei au fost urmaţi şi de senatori de la Protecţia Mediului, Ştiinţe Economice şi de fostul cancelar al Senatului, Daniel Paşca, reprezentant al Facultăţii de Informatică şi Ştiinţe. În total, miercuri, 12 senatori au părăsit şedinţa, care a rămas iar fără cvorum, aşadar fără un verdict.

"O bătaie de joc"

Senatorii boicotează votul pentru că ştiu că restul senatorilor nu ar mai vota pentru prima variantă propusă, care ar reduce numărul reprezentanţilor din facultăţile mari. Aşadar, varianta pe care ei o preferă nu mai are şanse să treacă la vot...

Totuşi, cei care au părăsit şedinţele Senatului spun că nu vor ceda. "Nu mai votăm, am votat o dată. Este o bătaie de joc, trebuie să votăm până iese cum trebuie. Aşa ştie domnul Căuş să conducă Senatul", acuză Daniel Paşca, fost cancelar al forului şi, totodată, un oponent vehement al actualului preşedinte. Paşca spune că a ieşit din şedinţă din solidaritate cu FMF, care, în opinia sa, are tot dreptul să ceară o reprezentare mare în Senat, ţinând cont că numărul cadrelor didactice de la această facultate reprezintă 27% din totalul universitarilor orădeni.

Senatul este chemat din nou luni să dea un vot pe Cartă. Rămâne de văzut cu ce folos...