Prima probă a examenului de Evaluare Naţională, la limba şi literatura română, s-a desfăşurat fără probleme în toate cele 33 de centre de examinare din Bihor.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, profesorul Claudiu Damian, niciun elev n-a fost eliminat de la examen şi nu s-a raportat niciun incident.

Numărul elevilor absenţi de la examen este însă destul de ridicat. Din cei 4.665 de elevi care s-au înscris la Evaluarea Naţională, au fost prezenţi în săli 4.152, ceea ce înseamnă că 513 elevi au absentat. Ei nu vor mai putea să se înscrie la liceu, însă vor putea urma cursurile unei şcoli profesionale.

De asemenea, numărul elevilor înscrişi la Evaluare Naţională este mai mic decât cel al absolvenţilor de clasa a VIII-a din judeţ.

Potrivit datelor IŞJ Bihor, 5.185 de adolescenţi au finalizat cursurile gimnaziale, dar s-au înscris la examen doar 4.665 dintre ei. N-au putut să se înscrie elevii care au rămas corigenţi, la fel cum nici nu s-au obosit să se înscrie cei care ştiau că vor opta pentru o şcoală profesională.