Ziua şi proiectul european lansat, la Universitatea din Oradea. După ce marţi a fost anunţat un proiect prin care doctoranzii orădeni vor primi burse, ca să facă cercetare, miercuri a fost prezentat un altul, în cadrul căruia 450 de studenţi la studii de licenţă vor primi lunar o bursă, ca să se ţină de şcoală.

Pregătiţi pentru societate

Coordonat de conferenţiarul Aurel Căuş, proiectul "Antreprenor pentru viitor" are o valoare mare, de 7,2 milioane de lei, din care finanţarea europeană nerambursabilă este de 97,69%, adică de 7,1 milioane lei.

Proiectul are un grup ţintă răspândit pe trei paliere. Pe de-o parte, vizaţi sunt 450 de studenţi (din care 330 din grupuri vulnerabile, adică tineri de etnie romă, cu dizabilităţi, cu domiciliul la ţară sau aşa-zişi netradiţionali, adică cei care nu au început facultatea în anul în care au absolvit liceul), care vor învăţa noţiuni despre antreprenoriat, vor fi ajutaţi să-şi aleagă cariera şi vor fi îndemnaţi să nu abandoneze studiile.

Mai precis, studenţii vor participa la teste aptitudinale ce utilizează softul Cognitrom, la şedinţe de consiliere profesională şi orientare în carieră personalizată, cu un expert consilier psihologi, la un program de învăţare antreprenorială şi vor primi burse lunare de 300 de lei, pe parcursul ultimelor trei semestre de studii. "Totul cu scopul de a-i pregăti pentru societate şi de a-i ajuta să-şi facă o imagine cât mai bunădespre domeniul pe care îl vor alege", a explicat managerul de proiect, Aurel Căuş. În plus, cele mai bune 126 de planuri de afaceri rezultate în urma cursului de antreprenoriat vor fi premiate cu sume între 500 şi 1.500 de lei.

În proiect vor mai fi implicaţi 100 de elevi bihoreni, care la rândul lor vor participa la şedinţe de consiliere şi orientare profesională, pentru a-şi alege bine facultatea pe care o vor urma. De activităţile elevilor se vor ocupa specialiştii firmei Corporactive Consulting, parteneră în proiect.

Cursuri pentru toţi

Pe de altă parte, "Antreprenor pentru viitor" vizează şi pregătirea personalului didactic. 84 de cadre didactice de la 14 facultăţi orădene vor participa la un program postuniversitar de dezvoltare de competenţe didactice şi vor fi certificate ca formatori profesionişti, cu competenţe în cursuri pe teme de antreprenoriat, coaching pentru carieră şi abilităţi de viaţă.

De altfel, a precizat Căuş, aceste trei cursuri vor putea fi cuprinse apoi în oferta facultăţilor orădene, astfel că toţi viitorii studenţi ai Universităţii vor putea beneficia, măcar opţional, de aceste cursuri şi astfel vor deprinde aptitudini suplimentare, necesare în carieră, dincolo de cunoştinţele teoretice sau tehnice.

20% din studenţii Universităţii fug de şcoală

Acest proiect ar putea rezolva problemele de abandon şcolar pe care le întâlnesc toate universităţile, inclusiv cea din Oradea.

"Ne confruntăm la nivelul învăţământului superior cu o problemă: există o rată mare de abandon şcolar. (...) Există facultăţi unde rata de abandon este zero, dar sunt şi specializări unde depăşeşte 60-70%, unde din anul II specializarea se desfiinţează. La nivel de Universitate, rata de abandon e în jur de 20%", a declarat rectorul Constantin Bungău, la conferinţa de lansare a proiectului.

Rectorul speră însă că graţie cursurilor la care vor participa şi graţie accentului pus pe noţiunile de antreprenoriat, tinerii nu vor renunţa atât de uşor la statutul de student.

Cum vor fi aleşi elevii şi studenţii care vor face parte din proiect, echipa de management nu a putut lămuri. Metodologia de selecţie urmează să fie elaborată, iar deocamdată nu s-a oferit niciun orizont de timp pe când ar putea fi finalizată şi, astfel, când ar putea demara selecţia. Cert este că proiectul se va derula pe parcursul a doi ani, până în luna mai a anului 2021.