Peste 30 de copii orădeni cu vârste între 8 şi 14 ani şi-au prezentat jocurile pe calculator şi invenţiile, duminică, la Hotel Continental, în faţa părinţilor, bunicilor şi mentorilor.

Aceştia au lucrat la ele timp de trei luni, în cadrul unor cursuri de iniţiere în programare şi robotică. Cursurile de pregătire au avut loc la Centrul educaţional "Smart ALT-DEL" din Oradea. 

Timp de trei ore, copiii şi-au prezentat jocurile cu nume ca "Dragonul", "Zombie Attack", "Maze", "Racing Cars", "Coder-Hackerul", "Rîma ciudăţică" şi "Dino".

"Am făcut un joc pentru doi utilizatori simultan. De la săgeţi te mişti, la fel şi cu a,w,s,d pentru al doilea user (utilizator), apoi cu Space şi cu tasta "M" poţi să tragi, să te aperi de zombie. Am încercat să îl facem şi mai complicat, să poţi să îţi alegi armele şi să poţi schimba viteza", au explicat Dragoş şi Laurenţiu, doi dintre programatorii în devenire, potrivit unui comunicat transmis de organizatori.

Prezentarea a avut şi un moment emoţionant, atunci când în faţa celor prezenţi a mers Adin (foto), un copil imobilizat în scaun cu rotile. Acesta şi-a prezentat jocul denumit "Ocean Adventure". "Am folosit mai multe personaje, rechini, peştişori, sunete şi decoruri, jocul are patru niveluri, se câştigă puncte şi astfel treci la un nivel nou, iar în final ajungi la o comoară de pe fundul oceanului", a spus băieţelul.

În cele trei luni, unii copii au ales să îşi pună imaginaţia la încercare şi să creeze diverse dspozitive inteligente. Unul dintre ele este "Cat Feeder", un dispozitiv de alimentare automatizat pentru pisici, realizat de patru copii de clasa a V-a, de Alex, Dominik, Dennis şi Mihai. Printre materialele folosite pentru invenţie au fost şi unele reciclabile şi anume pet-uri, cartoane şi o cutie de chipsuri.

O altă echipă din care fac parte cinci băieţi (Andrei, Răzvan, Matei, Vlad şi Luca) a expus un sistem automat de salut, "Hand Greet", care detectează prezenţa umană şi care îşi ridică pălăria în faţă oricărui trecător (foto).