După ce directorul săptămânalului BIHOREANUL, Mircea Chirilă, a publicat un articol de opinie în care arată că unul dintre studiile făcute pentru stabilirea brandului Oradiei a scos la iveală că Universitatea este punctul slab al oraşului, rectorul Constantin Bungău a reacţionat public.

Într-un drept la replică transmis joi redacţiei şi publicat şi pe pagina de Facebook a instituţiei, Bungău susţine că Universitatea contribuie serios la dezvoltarea Oradiei.

"Universitatea noastră este un furnizor -  semnificativ pe plan naţional - de personal calificat inclusiv în domenii de formare superioară, în care iniţiativa privată este cvasiabsentă din motive lesne de înţeles, cum sunt diversele ştiinţe inginereşti, ştiinţele naturii sau domeniile biomedicale", se arată în document.

Bungău nu contestă existenţa sau rezultatul studiului la care s-a făcut referire, însă precizează că acesta nu a ajuns şi la Universitate. "Dacă sunt instituţii locale care deţin rezultate de cercetare care privesc funcţionarea Universităţii din Oradea suntem foarte dornici să le citim şi să le discutăm. Cum altfel am putea lua deciziile bazate pe date corecte, dacă astfel de informaţii nu ajung la noi?", se întreabă rectorul.

Potrivit acestuia, valoarea adăugată adusă de universitate în dezvoltarea locală se vede şi prin colaborările cu toţi actorii locali. "Suntem un furnizor de expertiză în cele mai variate domenii, de la formarea cadrelor didactice până la transfer tehnologic. La o analiză a sutelor de parteneriate semnate de Universitatea din Oradea apărem ca un hub de dezvoltare locală şi regională prin modul generos, deschis şi onest în care tratăm parteneriatele locale care ni se solicită. Autorităţi publice locale sau centrale, centre de cercetare, şcoli şi alte instituţii educaţionale, firme sau organizaţii non-guvernamentale din oraş şi judeţ, dar şi de mai departe, primesc sprijinul nostru", a mai transmis Bungău.

În final, rectorul reiterează că Universitatea se ţine departe "de polemicile ideologice sau politice, în încercarea de a ne conserva statutul de actor credibil şi acceptat de toate părţile interesate în momentele tensionate".


Dreptul la replică transmis de rectorul Bungău:

Pentru a clarifica situaţia prezentată de dumneavoastră, vă aducem la cunoştinţă, şi în scris, argumentele noastre. Apreciind rolul mass media de informare corectă şi completă a publicului, suntem convinşi că cititorii dumneavoastră vor putea regăsi în paginile aceleiaşi publicaţii şi punctul de vedere al Universităţii din Oradea.

Nu ne aşteptăm să fim lăudaţi de dimineaţa până seara pentru că ne facem treaba, dar ne surprinde când suntem atacaţi gratuit şi deliberat destructiv, cum s-a întâmplat în articolul mai sus menţionat. Nu contestăm existenţa sau rezultatele studiilor la care face referire dl. Chirilă, chiar dacă ar fi fost corect să facă măcar o trimitere concretă la sursă, ca să tragă cititorii învăţămintele proprii, dar şi să poată evalua reprezentativitatea sau validitatea concluziilor studiului. În orice caz, dacă sunt instituţii locale care deţin rezultate de cercetare care privesc funcţionarea Universităţii din Oradea suntem foarte dornici să le citim şi să le discutăm. Cum altfel am putea lua deciziile bazate pe date corecte dacă astfel de informaţii nu ajung la noi?

Punctul nostru de vedere, exprimat şi cu alte ocazii, este că cineva cu greu poate să îşi imagineze municipiul şi judeţul nostru, la nivelul actual de dezvoltare, în absenţa Universităţii din Oradea. Universitatea noastră este un furnizor -  semnificativ pe plan naţional - de personal calificat inclusiv în domenii de formare superioară, în care iniţiativa privată este cvasiabsentă din motive lesne de înţeles, cum sunt diversele ştiinţe inginereşti, ştiinţele naturii sau domeniile biomedicale. 

În plus, la o evaluare obiectivă  a factorilor dezvoltării locale, capacitatea, unică în regiune, a Universităţii din Oradea de a fixa resursa umană locală şi de a atrage tineri talentaţi şi întreprinzători dintr-o arie relativ întinsă de recrutare apare ca fiind deosebit de valoroasă. Nu doar angajatorii, dar şi comercianţii locali şi furnizorii locali de servicii, alături de proprietarii de imobile de exemplu, ştiu foarte bine aceste socoteli.

Valoarea adăugată de universitate pentru dezvoltare locală poate fi lesne înţeleasă şi din nenumăratele moduri prin care instituţia noastră colaborează cu toţi actorii locali. Suntem un furnizor de expertiză în cele mai variate domenii, de la formarea cadrelor didactice până la transfer tehnologic. La o analiză a sutelor de parteneriate semnate de Universitatea din Oradea apărem ca un hub de dezvoltare locală şi regională prin modul generos, deschis şi onest în care tratăm parteneriatele locale care ni se solicită. Autorităţi publice locale sau centrale, centre de cercetare, şcoli şi alte instituţii educaţionale, firme sau organizaţii non-guvernamentale din oraş şi judeţ, dar şi de mai departe, primesc sprijinul nostru. Susţinem orice iniţiativă credibilă benefică pentru comunitate şi pentru cetăţeni. În acelaşi timp, încercăm să ne ţinem deoparte de polemicile ideologice sau politice în încercarea de a ne conserva statutul de actor credibil şi acceptat de toate părţile interesate în momentele tensionate. Suntem loc al dezbaterilor ca orice comunitate universitară fără a fi neapărat părtaşi la competiţiile politice de la orice nivel.

De cele mai multe ori rezultate precum cele amintite mai sus capătă o atenţie cel mult discretă în publicul şi media locale. Este normal. Aşa funcţionează şi asta face o comunitate academică matură. Succesul la învăţătură şi în carieră al unor studenţi şi absolvenţi, publicarea de cărţi sau de articole ştiinţifice, brevetarea de inovaţii ori discuţiile aprinse din cadrul sesiunilor de comunicări şi multe altele sunt viaţa noastră de zi cu zi, nu prea au cum să fie tratate ca evenimente.

Recunoaştem însă importanţa unei imagini bune pentru funcţionarea universităţii chiar dacă, fiind ocupaţi cu activităţile noastre principale, poate am neglijat calitatea şi conţinutul comunicării noastre publice. Ştim foarte bine că un deficit de reputaţie alungă studenţii, colaboratorii şi diminuează accesul la diverse alte resurse.

 Pe de altă parte, când e vorba de imagine publică, a distruge e uşor, iar construcţia şi reconstrucţia sunt foarte anevoioase. De decenii întregi diverşi lideri de influenţă, ajutaţi uneori şi de greşelile şi eşecurile noastre, lovesc sistematic în prestigiul Universităţii din Oradea. Având în vedere valoarea pe care o are reputaţia pentru funcţionarea universităţii, ne aşteptăm de fapt ca ea să fie apărată măcar de cei care admit rolul important al universităţii în dezvoltarea locală. Acceptăm totodată cu inima deschisă critica, pe care ne-o dorim însă constructivă. De exemplu, ni se pot transmite reproşurile în numeroasele ocazii care ne aduc laolaltă sau chiar în presă, dar jignirile publice sunt inacceptabile şi în nici un caz nu sunt semne de bună intenţie.

Aşa cum am spus şi mai sus, punând în balanţă aspectele negative cu impactul la dezvoltare este evident că Universitatea din Oradea este un contributor net semnificativ, în nici un caz o frână, darămite cea mai serioasă,  în calea dezvoltării. Aceasta se întâmplă, poate că nu cu viteza, nu în direcţiile sau în modurile pe care unii şi le doresc, pentru că universitatea este o comunitate ea însăşi, a tuturor membrilor ei, ea neputând fi asimilată altor structuri care funcţionează strict ierarhic precum firmele sau instituţiile publice. Şi pentru că e o comunitate ea însăşi dar şi pentru argumentele de mai sus, locul universităţii în ecuaţia bunăstării sociale, economice şi culturale locale este indiscutabil pozitiv.

Îi asigurăm pe membrii comunităţii noastre academice, dar şi pe locuitorii oraşului şi ai judeţului de faptul că Universitatea din Oradea este devotată misiunii ei de a contribui la dezvoltarea socio-economică şi culturală regională şi comunitară. Pentru aceasta ea utilizează toate mijloacele care îi sunt la îndemână şi care sunt permise de legislaţie şi de regulamentele şi procedurile proprii. În acest demers discutăm cu oricine, inclusiv pentru a înregistra critici, încărcaţi de bune intenţii, dar aşteptăm din partea partenerilor noştri corectitudine şi un spirit constructiv în aceeaşi măsură în care şi noi le oferim.

Rector,
Prof.univ.dr.habil. Constantin Bungău


Precizare

Editorialul BIHOREANULUI, care a stârnit reacţia conducerii Universităţii orădene, face referire la datele obţinute în cadrul studiilor privind realizarea noului brand al oraşului, realizate de Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune împreună cu firma de consultanţă şi design Brandient.

Proiectul a fost coordonat de Mihai Jurca, director executiv al Asociaţiei APTOR, cu sprijinul Primăriei Oradea şi după o consultare cu reprezentanţi ai grupurilor economice şi de business, educaţie, culte, lideri de opinie, cultură şi arte, tineri şi studenţi, manageri de proiecte publice şi sociale, etc.

În rândul punctajelor obţinute privind punctele tari ale oraşului, Universitatea l-a avut pe cel mai prost, deşi, aşa cum menţiona articolul, în focus grupuri erau cuprinşi şi exponenţi ai mediului universitar. La aceste rezultate se adaugă, după cum bine se ştie, numeroase cazuri de sfidare a regulilor de integritate universitară, cazuri de impostură nerezolvate, eliberarea de diplome false, anchete penale, lipsa de transparenţă, acţiuni de management cel puţin neperformant etc.

Ca atare, reacţia şefilor Universităţii ar trebui să fie canalizată, poate, mai degrabă spre rezolvarea propriilor probleme, care generează asemenea precepţii publice, decât spre mass-media care consemnează stările de fapt din realitate. BIHOREANUL este dispus să participe în continuare la orice dezbateri cu privire la starea şi rolul Universităţii orădene şi să găzduiască punctele de vedere ale acesteia, cu condiţia ca acestea să fie oneste şi fundamentate pe realităţi obiective şi asumate.