Rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, va demisiona din funcţie.

BIHOREANUL a aflat că Bungău a convocat Senatul academic, pentru a anunţa că renunţă la funcţie, în favoarea calităţii de senator, recent câştigată. În prezent, Senatul Universităţii nu are un lider, aşa că şedinţele pot fi convocate, potrivit Legii Educaţiei, de rector.

Sursele BIHOREANULUI susţin că Bungău a transmis senatorilor un mail, prin care îi cheamă la şedinţă joi, de la ora 13, pentru a aproba încetarea contractului de management încheiat între el şi Senatul Universităţii, ca urmare a faptului că renunţă la funcţia de rector, începând cu ziua de 1 martie 2020.

De asemenea, senatorii vor trebui să desemneze un ordonator de credite, care va conduce Universitatea în această perioadă.

Demisia lui Bungău din funcţia de rector era previzibilă. Luna trecută, acesta a câştigat un mandat în Senatul Universităţii din Oradea şi, potrivit legii, a trebuit să decidă dacă preferă să rămână rector sau senator.

În plus, renunţarea la conducerea executivă a Universităţii îi deschide lui Bungău drumul spre o nouă candidatură pentru aceeaşi funcţie, la alegerile din luna aprilie. Potrivit Legii Educaţiei, rectorii pot avea maximum două mandate complete, iar Bungău va avea acum un motiv în plus să arate că acest al doilea mandat al său este incomplet, după ce în vara anului 2016 a fost şi suspendat din funcţie, pentru că se afla în arest la domiciliu.

Recent, articolul care limitează numărul mandatelor de rector la două a fost modificat în Senatul României, laolaltă cu mai multe prevederi din Legea Educaţiei. Totuşi, cum legea care cuprinde toate aceste schimbări nu a fost încă promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, cel mai probabil Bungău a vrut să-şi securizeze drumul spre a treia candidatură.

Contactat de BIHOREANUL, rectorul Bungău a confirmat că a optat pentru calitatea de senator. "Eu preferam să fiu şi rector, şi senator, dar dacă nu-mi permite Carta Universităţii, am ales. Aveam un termen de 15 zile în care să decid, iar cum mandatul de senator a fost validat ieri (n.r. luni), din 1 martie nu voi mai fi rector", a declarat Bungău pentru BIHOREANUL.

Citeşte pe această temă şi articolul:

"Înnoire... cu şefime: Senatul Universităţii din Oradea s-a primenit, peste jumătate din noii aleşi fiind la primul mandat"