La singura şcoală dedicată elevilor romi din Bihor şi aflată în mijlocul unei comunităţi rome, Şcoala Privată ProRroma Tinca, Centenarul Marii Uniri s-a sărbătorit cu multă veselie, nu doar de către elevii romi, ci şi de cei de la şcoala publică din comună.

Sub genericul "Romi şi ne-romi sărbătoresc împreună Centenarul Marii Uniri", elevii claselor de a IV-a din Liceul Teoretic  "Nicolae Jiga" Tinca au vizitat şcoala din cartierul ţigănesc şi au participat la o serie de activităţi, alături de elevii acestei unităţi de învăţământ.

"Elevii din comunitatea de romi trăiesc în comunitatea segregată din punct de vedere geografic. Şcoala Creştină Privata ProRoma este situată în mijlocul comunităţii. Pentru a veni în sprijinul copiilor în ceea ce priveşte interacţiunea cu alţi copii, considerăm că este imperios necesar să creăm contexte prin care copiii neromi să interacţioneze cu copiii romi, să cunoască cultura, tradiţiile, obiceiurile şi istoria altor etnii, etnii cu care convieţiuiesc in aceeasi comunitate", a declarat prof. Daniela Tütös, directoarea Şcolii ProRroma Tinca.

În cadrul evenimentului, elevii celor două şcoli au fost implicaţi în atelierele de creaţie unde au desenat stema ţării, au pictat utilizând tehnica vitraliilor şi au confecţionat cocarde. Copiii din cele două şcoli s-au cunoscut între ei, au lucrat împreună, au creat împreună şi s-au împrietenit.

De asemenea, elevii au fost implicaţi înr-un concurs de cultură generală. Scopul concursului nu a fost doar evaluarea cunoştinţelor, ci a fost un nou prilej de a lucra în echipă. Apoi, după prezentarea unui mic program de cântece şi poezii specifice evenimentului, elevii au plantat trei stejari, simbol al celor trei regiuni ale României.

"La finalul evenimentului, curtea şcolii ProRroma a răsunat de acordurile Horei Unirii; copiii, părinţii şi profesorii au dansat îmreună cu baloane multicolore în mână (roşii, galbene şi albastre) pe care le-au lansat pe cerul Tincii. Cum nici o sărbătoare nu este completă fără mâncare, copii au servit împreună tradiţionalele sarmale (totelici în limba romani)", se arată într-un comunicat al Şcolii ProRroma.

"Ne-am dorit ca elevii şcolii noastre să îşi cunoacă viitorii colegi de clasă, să se împrietenească cu aceştia pentru a facilita tranziţia de la învăţământul primar a cel gimnazial. Faptul că elevii din şcoala publică s-au simţit bine în şcoala noastră, că nu s-au grăbit să plece acasăşi şia-u exprimat dorinţa de a mai vizita şcoala noastră este dovada faptul că acest eveniment şi-a atins scopul", a mai precizat directoarea.

O parte din lucrările copiilor au fost expuse pe panoul şcolii, prilej de mândrie şi creştere a stimei de sine la toţi copiii participanţi in acest proiect.

Citeşte mai multe detalii despre Şcoala ProRroma în articolul: "Şcoala Victoriei: Peste 200 de copii învaţă să scrie şi să citească la singura şcoală din Bihor înfiinţată în inima unui cartier ţigănesc (FOTO/VIDEO)"