După ce liderii SLÎ Bihor au acuzat că în şcolile bihorene a fost suplimentat "din pix" numărul de clase de şcoală profesională, în ciuda faptului că şcolile nu au cerut asta, ba chiar nici n-ar fi pregătite, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, profesorul Alin Novac Iuhas, a ţinut să îi contrazică.

Într-o conferinţă de presă susţinută joi, inspectorul şcolar general a prezentat planul de şcolarizare, adică actul care dictează câte clase de-a IX-a va avea fiecare unitate de învăţământ în toamnă, şi care, aşa cum se ştie, a fost într-un fel propus de IŞJ Bihor şi în alt fel aprobat de Ministerul Educaţiei.

La cererea firmelor

Mai precis, în timp ce IŞJ Bihor a propus înfiinţarea a 146 de clase de liceu şi alte 62 de învăţământ profesional, Ministerul Educaţiei a cerut ca numărul claselor de profesională să crească cu 10, modificare ce provoacă reducerea numărului de clase de liceu. "Nu am făcut modificări din pix, ci din contră, satisfac anumite solicitări ale agenţilor economici şi urmăresc o analiză clară", a declarat Novac Iuhas.

Potrivit acestuia, Ministerul a cerut doar suplimentarea numărului de clase profesionale, în timp ce IŞJ Bihor, în Consiliul de Administraţie – în care fac parte şi reprezentanţi ai SLÎ Bihor – a decis unde anume se înfiinţează aceste clase, după consultări cu directorii şcolilor.

Chiar dacă unele modificări au părut absurde, ca de pildă înlocuirea unei clase de liceu tehnologic de coafor cu una de profesională de confecţioner tâmplărie PVC, inspectorul şcolar general susţine că nu doar sunt solicitări făcute de firme, ci şcolile au atât baza didactică necesară, cât şi specialiştii care să predea. "Sunt specializări acreditate ale unităţilor de învăţământ", a precizat Novac Iuhas.

Elevii slabi, la profesională

Întrebat de BIHOREANUL de ce, dacă aceste modificări sunt atât de bine-venite, nu s-au regăsit din start în propunerea de plan de şcolarizare a IŞJ Bihor, inspectorul şcolar general n-a oferit un răspuns clar. "Ştiţi cum se iau hotărârile în CA", a spus el, aluzie la faptul că în anii anterior membrii CA, îndeosebi cei de etnie maghiară, au blocat planuri de şcolarizare care nu le-au convenit.

Şeful IŞJ Bihor a mai arătat că, prin reducerea numărului de clase de la liceele tehnologice, elevii care iau note sub 5 la Evaluarea Naţională vor fi forţaţi să aleagă şcoala profesională.

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă, Alin Novac Iuhas a anunţat că ghidul pentru admiterea la liceu a fost, în sfârşit, realizat, iar vineri va ajunge în şcolile bihorene. Cum însă vineri este ultima zi de şcoală pentru elevii de clasa VIII-a, cei care nu vor primi varianta tipărită a broşurii îl vor putea consulta pe site-ul IŞJ Bihor.