După ce, săptămâna trecută, profesorii sindicalişti din toată ţara au boicotat fără rezultat examenele simulate de Evaluare Naţională, liderul Sindicatului Liber din Învăţământ Bihor, Ioan Ţenţ, a recunoscut că această formă de protest este ineficientă şi neimpresionantă.

Aşa cum BIHOREANUL a scris, profesori membri ai SLI Bihor au anunţat, înainte de simulările care au avut loc săptămâna trecută, pentru elevii de clasa a VIII-a, că nu doresc să participe la aceste activităţi, nemulţumiţi că nu li se respectă o serie de revendicări salariale. Decizia lor n-a influenţat în niciun fel derularea examenelor, însă, pentru că aceştia au fost pur şi simplu înlocuiţi cu profesori doritori să participe.

Ineficienţa protestului a fost recunoscută, miercuri, de şeful SLI Bihor. "La examene sunt angajate între 9-10% dintre cadrele didactice. Aşadar, este simplă înlocuirea cadrelor didactice membre de sindicat care boicotează. (...) Niciodată nu vom putea realiza o boicotare pe bune, ştiam chestia asta de dinainte", a declarat Ţenţ, într-o conferinţă de presă.

De asemenea, acesta a precizat că, personal, nu crede în protestele de genul boicotului, tocmai că sunt aproape insesizabile.

Ţenţ a recunoscut însă că scopul sindicaliştilor nu a fost de a-i încurca pe elevi şi de a anula examenele simulate, ci de a apărea în presă. "Din punctul meu de vedere, acţiunea a reuşit. Noi am dorit să atragem atenţia dumneavoastră (n.r. jurnaliştilor) şi ne-am atins scopul", a spus Ţenţ, bucuros aşadar că în presă s-a scris despre boicotul sindicaliştilor.

Cel mai probabil, sindicaliştii nu vor boicota şi simularea Bacalaureatului, care va debuta luni. După cum s-a văzut, însă, chiar dacă ar decide să protesteze în această formă, n-ar deranja pe nimeni...