Senatorii Universităţii din Oradea l-au ales, luni, pe matematicianul Vasile Aurel Căuş noul preşedinte al forului. El este, de asemenea, fost cancelar al Senatului în mandatul 2012-2016 şi, în prezent, preşedintele Mensa România. 

Căuş a fost ales cu 31 de voturi, în timp ce fostul preşedinte al Comisiei de Etică, Cornel Nicu Sabău, a obţinut 16 voturi, iar avocatul Ştefan Herchi doar 12. Astfel, noul preşedinte a fost ales cu majoritate de voturi din primul tur, deci nu va mai fi nevoie de organizarea unei noi şedinţe de alegeri.

"Sunt mulţumit de rezultat, pentru că, totuşi, contracandidaţii au fost doi membri ai Biroului Permanent al Senatului", a declarat Căuş, luni, pentru BIHOREANUL.

Încă de la debutul şedinţei, vicepreşedintele forului, Cristian Grava, şi cancelarul Daniel Paşca şi-au depus demisiile din funcţiile deţinute, pentru a-l lăsa pe noul preşedinte, oricare urma să fie el, să îşi aleagă propria echipă.

Întrucât universitarii orădeni au intrat deja în vacanţă, preşedintele ales aşteaptă până în toamnă, pentru a-şi forma echipa. "Urmează să aleg persoanele care să ocupe funcţiile de vicepreşedinte şi de cancelar. De asemenea, în septembrie, voi cere comisiilor Senatului să-şi propună preşedinţii", a precizat Căuş.

Până acum, preşedintele Senatului numea şefii de comisii, însă noul lider al forului îşi doreşte şi să modifice regulamentul de funcţionare, astfel încât aceste funcţii să fie ocupate de cei nominalizaţi de membrii comisiilor.

Căuş a mai spus că în toamnă senatorii Universităţii vor trebui să gestioneze şi procesul de organizare a referendumului pentru alegerea viitorului rector.

Cadru didactic al Universităţii din 1992, noul preşedinte al Senatului se bucură de o bună reputaţie în instituţie. De altfel, rezultatul alegerilor de luni indică faptul că Senatul a vrut să se rupă de echipa fostului preşedinte Sorin Curilă, senatorii optând nu pentru cei consideraţi favoriţi, pentru că fac deja parte din conducerea forului, ci pentru "outsider", semn că îşi doresc o revigorare.