După ce Senatul Universităţii din Oradea a respins propunerea conducerii executive de a majora taxele de şcolarizare, Consiliul de Administraţie al instituţiei insistă.

Într-o conferinţă de presă susţinută luni, prorectorul responsabil de managementul financiar, Gabriel Bendea (foto), a anunţat că va propune senatorilor un plafon minim pentru taxele de şcolarizare, atât la licenţă, cât şi la masterat.

"Am venit cu o nouă propunere în Consiliul de Administraţie: nu se mai majorează taxele aşa cum era proiectul iniţial, ci am convenit să impunem o limită minimă pentru toate taxele, de 2.900 de lei la licenţă şi 3.000 la masterat", a declarat Bendea.

Dacă va fi aprobată de Senat, această propunere va duce la majorarea taxelor pentru anumite specializări, care în prezent au o taxă mai mică. De pildă, Kinetoterapie, unde acum taxa la licenţă este de 2.800 de lei, Istorie (unde taxa este de 2.600 lei) ori Litere, unde un an de şcolarizare costă 2.700 de lei. De asemenea, vor creşte taxe şi la specializări de masterat, precum cele de la facultăţile de Istorie şi de Ştiinţe, care au fiecare un cost anual de câte 2.800 de lei.

Rectorul Constantin Bungău a încercat să "îndulcească" realitatea, declarând, în aceeaşi conferinţă de presă, că majorarea ar trebui văzută ca o... micşorare. "Legea spune clar că taxele de studii trebuie corelate cu alocaţiile primite de la Minister. Noi nu le ducem la acel nivel", a declarat Bungău. Potrivit acestuia, pentru un student la Inginerie, Ministerul Educaţiei alocă o finanţare de circa 9.000 de lei. "Dar nu avem taxă de 9.000 de lei, ci de 3.000 de lei", a precizat Bungău.

În plus, şefii Universităţii au subliniat că studenţii orădeni au şansa să urmeze studiile fără să plătească taxe de şcolarizare, fireşte, dacă învaţă bine şi prind un loc bugetat.

Aur la Pro Invent

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă, Bungău a anunţat că Universitatea din Oradea a fost medaliată cu aur la salonul internaţional Pro Invent, organizat de Universitatea Tehnică din Cluj Napoca.

"Pentru proiecte inovative cu transfer tehnologic, adică cu aplicabilitate în industrie, Universitatea din Oradea a primit o diplomă de excelenţă şi medalia de aur", a declarat Bungău.

Proiectele cu pricina sunt patru la număr: "Mese roto-basculante pentru centre de prelucrare în 5 axe", "Sistem conveyor monorail pentru linii automate de producţie", "Cercetarea-dezvoltarea şi lansarea în producţie a dispozitivului modular DMT" şi "Realizarea unor suplimente nutritive din produse vegetale ce conţin produşi bioactivi cu efect antioxidant".

Citeşte pe această temă şi articolul:

Victoria studenţilor: Senatul Universităţii din Oradea a respins majorarea taxelor!