Învăţământul românesc, inclusiv cel bihorean, ar putea să intre în grevă. Preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Bihor, Ioan Ţenţ, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că profesorii şi ceilalţi angajaţi din şcoli şi grădiniţe sunt foarte nemulţumiţi, motivele fiind exprimate într-o scrisoare pe care Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a transmis-o, miercuri, ministrului muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

Cea mai mare nemulţumire a dascălilor, potrivit lui Ţenţ, este maniera în care în vara anului trecut s-a făcut reîncadrarea personalului din învăţământ, în baza Legii 153/2017. Neclară, această lege a determinat reîncadrări diferite în unităţile de învăţământ, astfel că un profesor cu vechime mai mare ajunge să aibă salariu mai mic decât un coleg cu aceleaşi studii, dar vechime mai puţină. "Şi sunt astfel de cazuri", a spus Ţenţ.

Cu bani de-acasă!

"Lucrurile stau mult mai rău la personalul nedidactic", a completat apoi liderul sindicaliştilor bihoreni, arătând că femeile de serviciu de la şcolile din mediul rural, unde numărul mic de elevi le impune să lucreze cu mai puţin de o normă, vor fi nevoite să aducă bani de-acasă ori să lucreze pe gratis.

Asta pentru că, deşi angajaţii fără normă întreagă nu primesc salariul minim pe economie, sunt obligaţi, din acest an, să plătească toate contribuţiile la nivelul salariului minim. "Şi la cadre didactice există această situaţie, sunt profesori care din motive de sănătate sunt obligaţi să lucreze cu jumătate de normă", a spus Ţenţ.

SLÎ Bihor a cerut tututor unităţilor de învăţământ din judeţ un inventar clar şi exact al tuturor acestor situaţii, însă aceste date nu vor putea fi cunoscute mai devreme de 14 februarie, când se vor plăti salariile. Ţenţ a promis însă că după ce va şti cu exactitate câţi angajaţi din şcoli şi grădiniţe sunt afectaţi de această măsură va organiza o nouă conferinţă de presă.

Vicepreşedintele SLÎ Bihor, Radu Hora, a precizat însă că simulările făcute de liderii de sindicat arată că o femeie de serviciu cu o jumătate de normă, care a luat în decembrie un salariu de 609 lei, va primi acum doar 452 de lei, iar un profesor cu o normă de 0,28 (adică unul care predă cinci ore) va avea un salariu de doar 283 de lei, semnificativ mai mic faţă de 520 lei, cât a avut în decembrie.

"Să nu ne batem joc!"

Până atunci, liderul sindical a mai arătat că profesorii şi ceilalţi angajaţi din şcoli sunt nemulţumiţi şi de blocarea tuturor posturilor din instituţiile şi autorităţile publice, măsură dictată de OUG 90/2017. Astfel, şcolile rămase, de pildă, fără un administrator financiar care să semneze statele şi ordinele de plată, ar putea să nu mai plătească salarii, iar cele fără fochişti să rămână reci.

"Singura soluţie prin care se poate evita blocajul în sistemul educaţional o reprezintă adoptarea unui act normativ, de cel puţin aceeaşi forţă juridică, care să permită ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din învăţământul de stat", a declarat Ioan Ţenţ.

Liderul sindicaliştilor bihoreni a mai făcut publică şi o altă nemulţumire vizavi de Guvernul PSD-ALDE: după ce FSLÎ a negociat, în mai multe rânduri, în comisia de dialog social o ordonanţă privind sporurile din învăţământ, în ultima şedinţă de Guvern a fost introdusă o formă de ordonanţă complet diferită decât cea agreată la întâlniri. "Nu se poate aşa ceva, să nu ne batem joc. Tu, ca angajator, eşti neserios", a spus Ţenţ.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi de costul standard pe elev, criteriu în funcţie de care sunt finanţate toate unităţile de învăţământ, într-o manieră unitară. Indiferent de profilul şcolii, sumele sunt aceleaşi, asta chiar dacă, este lesne de înţeles, nevoile sunt altete, de pildă, la un liceu de artă sau sportiv, decât la unul teoretic.

Dacă toate aceste nemulţumiri nu vor fi soluţionate de Ministerul Muncii, a mai spus Ţenţ, profesorii vor intra în grevă şi vor participa la proteste de ţară. Deocamdată, însă, nu se ştie concret când ar putea avea loc aceste manifestaţii.