Studenţii de la departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene (RISE) şi cei de la Studii de Securitate (SS) din cadrul Universităţii din Oradea au efectuat, joi, o vizită la Consulatul României de la Gyula.

Pentru că facultatea nu înseamnă doar teorie, ci şi practică, a devenit o tradiţie (este al patrulea an consecutiv) ca tinerii să vadă şi să audă de la faţa locului ce presupune un consulat şi care sunt atribuţiile unui consul, sub îndrumarea Conf. univ. dr. Alina Soica şi a Conf. univ. dr. Luminiţa Şoproni.

Consulul General al Românie din Gyula, Ungaria - Florin Vasiloni, le-a vorbit studenţilor despre principalele sale atribuţii, încurajându-i să depună mult efort pentru a-şi atinge visul de a deveni diplomaţi.

"Pe lângă partea pozitivă a acestei profesii, trebuie să cunoaşteţi că funcţia de consul presupune să fii mereu pregătit să-ţi faci bagajul, pentru că mereu poţi fi mutat în alt loc, ceea ce este mai dificil când ai o familie şi te-ai îndrădăcinat într-un anumit loc. De asemenea, trebuie să trăieşti fără Facebook, Instagram sau alte siteuri de socializare", a  mai mărturisit, Florin Vasiloni.

Studenţii s-au arătat încântaţi de vizita la Gyula.

"Această experienţă nu doar că mi-a lărgit orizontul de gândire, dar mi-a oferit şi un imbold în urmarea carierei diplomatice. Sunt foarte mândră de ceea ce am văzut ieri: profesionalişti dispuşi să sădească în noua generaţie tainele diplomaţiei. Astfel de experienţe sunt esenţiale în clădirea unui viitor prosper, benefic tuturor, atât pe scară regională, cât şi pe scară largă", a spus Mirela Groza, studentă la specializarea Studii de Securitate.

După vizita la Consulat, tinerii au fost invitaţi să participe la o sllujbă religioasă la Catedrala Episcopală "Sfântul Ierarh Nicolae" din Gyula, la care au asistat şi alţi credincioşi orădeni, ţinând cu mândrie în mâini drapelul României pe parcursul întregii slujbe.

Mihaela Furculiţă
Sudentă