În toamnă, Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu" îşi va schimba numele. Mai precis, va deveni Colegiu Naţional, aşa cum profesorii şcolii au cerut.

Modificarea a fost aprobată de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, printr-un ordin semnat pe 5 iulie şi transmis directorului Iulius Timar vineri. "Începând cu anul şcolar 2019-2020, unitatea de învăţământ menţionată se va numi Colegiul Naţional "Onisifor Ghibu" din municipiul Oradea, judeţul Bihor", se arată în ordinul ministrului.

Potrivit metodologiei în vigoare, titlul de colegiu naţional se acordă unităţilor de învăţământ liceal "ca urmare a îndelungatei activităţi educaţionale şi a performanţelor profesionale". Printre criteriile care trebuie îndeplinite se numără contribuţia deosebită pentru dezvoltarea învăţământului, performanţele obţinute de elevii unităţii şi istoria de minim 75 de ani ca liceu.

Un studiu făcut de profesorii şcolii arată că în zona Seleuş, cartierul Nufărul de azi, a fost construită o şcoală de băieţi în secolul XVIII, dar cele mai vechi documente păstrate la Arhivele Naţionale care se referă la şcoala din Seleuş, dioceza Oradea Mare, provin din anul şcolar 1815-1816.

În arhiva actualului Liceu Teoretic "Onisifor Ghibu" există un document şcolar care datează din 1895. Se numeşte "Felveteli Naploja" sau, în limbajul contemporan, un registru matricol, de la şcoala elementară romano-catolică de băieţi. "Documentul, foarte perisabil şi casant din cauza vechimii lui, cuprinde diverse nume maghiare ale unor elevi de la sfârşitul sec al XIX-lea care locuiau în comuna Seleuş şi au absolvit şcoala romano-catolică", se arată în studiul dascălilor.