Joi, mediul academic orădean s-a îmbogăţit cu un nou membru de onoare. Aula Magna a Universităţii Oradea s-a umplut pentru a asista la decernarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Dan Octavian Cepraga, de la Universitatea din Padova. Manifestarea a făcut parte din programul conferinţei internaţionale "Teme şi metode de cercetare în istorie şi filologie", ediţia a XV-a.

Născut în Bucureşti în anul 1967, Dan Cepraga s-a stabilit cu familia în Italia zece ani mai târziu. A luat licenţa în literatură modernă la universitatea din Padova, pentru ca mai apoi să se specializeze în antropologie. Titlul de doctor a fost obţinut la Universitatea "La Sapienza" din Roma, făcând mai multe analize asupra folclorului şi poeziei orale româneşti. Actualmente, este profesor de Limba şi Literatura Română în Padova. S-a mai preocupat de studierea poeziei provensale şi de cea în franceza veche, a tradus în italiană numeroase texte medievale. Rezultatele cercetărilor au fost valorificate în mai multe studii şi volume, atât în limba italiană, cât şi în limbile română sau engleză.

Colaborarea sa cu Universitatea din Oradea a început în anul 2009, participând, în timp, la mai multe conferinţe pe istorie şi filologie, respectiv contribuind la apariţia mai multor volume de lucrări.

În cadrul ceremoniei de acordare a celui mai important titlu academic, au fost transmise cuvinte de salut din partea preşedintelui Senatului Universității din Oradea, Sorin Curilă, respectiv a prorectorului Eugen Macocian. Textul "argumentativ" (numit Laudatio) a fost citit de Sorin Şipoş, din partea Departamentului de Istorie. Lectio magistralis (cursul festiv) rostit de Cepraga s-a referit la importanţa traducerilor în procesul modernizării limbii române literare.

Evenimentul, împreună cu sesiunea ştiinţifică, au fost organizate de către Universitatea din Oradea, prin Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţele Politice şi Ştiinţele Comunicării, împreună cu Universitatea de Stat din Moldova (prin Facultatea de Istorie şi Filosofie) şi Università degli Studi di Padova (prin Dipartiamento di Studi Linguistici e Letterari), cu sprijinul Primăriei Municipiului Oradea.

Acesta a mai cuprins lansarea cărţii "Politica – instrument de formare a unei noi naţiuni: naţiunea civică moldovenească", a istoricului Ion Eremia, din Chişinău, respectiv prezentarea a câtorva zeci de comunicări în plen. Între subiectele abordate s-au numărat: relaţiile medievale româno-italiene, aspecte privind Registrul medieval de la Oradea, politica sovietică în învăţământul superior moldovean sau modul de cerceteare a instituţiilor de credit în România post-comunistă.