Norbert Damian, un masterand al Facultăţii de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei din Oradea, este unul dintre cei patru studenţi români selectaţi pentru o bursă internaţională, în Indonezia.

Tânărul, care se descrie ca un pasionat de tehnologie şi natură, dar şi într-o continuă căutare de răspunsuri şi soluţii pragmatice la probleme existenţiale, a aflat de programul Darmasiswa Scolarship Award de la unul dintre profesorii săi, Daniel Trip. Înscrierea n-a fost prea uşoară, tocmai pentru că programul nu este unul cunoscut la Oradea, iar niciun student al acestei Universităţi nu a mai aplicat până acum. "Am lucrat direct cu Ambasada Indoneziei la Bucureşti", a explicat Norbert (foto), pentru BIHOREANUL.

Student peste ţări şi mări

Coordonat de Ministerul Educaţiei şi Culturii Indoneziene, programul a avut disponibile cinci locuri pentru studenţii români, în anul universitar 2019-2020, dar până la urmă doar patru tineri au fost selectaţi. Fiecare va merge la o universitate din Indonezia, unde vor studia timp de 10 luni cultura şi limba acestei ţări. Bursa acoperă cheltuielile pentru taxe de studii, cazare, costuri de transport, dar şi pentru traiul zilnic.

Norbert va petrece următorul an universitar la Universitatea Negeri Jakarta. "Recunosc că planul meu original a fost mai simplu. Cochetam de mult cu ideea de a pleca din ţară cu o bursă, dar pe o perioadă mult mai scurtă", a spus tânărul.

Din pricina unor probleme personale, a ratat înscrierea în programul Erasmus, astfel că oportunitatea pentru Indonezia i s-a potrivit ca o mănuşă. Spre bucuria lui, a îndeplinit criteriile impuse de această ţară şi a trecut cu brio şi de proba interviului.

Mai multă promovare!

Acum, Norbert este entuziasmat de gândul că va petrece 10 luni într-un campus studenţesc indonezian, chiar dacă recunoaşte că îi place Oradea. "Pur şi simplu simt nevoia de a lua o pauză", spune tânărul.

Este decis să-şi promoveze oraşul şi în ţara în care va locui în următorul an, dar şi să-şi continue studiile la Oradea, după această experienţă. "Consider totuşi că ar fi o idee minunată să se promoveze mai mult şi mai des astfel de oportunităţi, începând din Ministerul Educaţiei Naţionale şi continuând în universităţi", a mai spus Norbert.