Din următorul an universitar, taxele de şcolarizare plătite de studenţii Universităţii din Oradea au un plafon minim.

În şedinţa de luni, Senatul academic a votat, la propunerea conducerii executive, ca nicio specializare de licenţă să nu coste mai puţin de 2.900 lei, iar una de masterat măcar 3.000 lei.

Astfel, din toamnă se vor scumpi taxele la specializări de licenţă, precum Educaţie fizică şi sportivă, Istorie, Jurnalism, Litere, Biologie, Chimie, Matematică, şi la specializări de masterat, cum sunt cele de la facultăţile de Drept, Geografie ori Istorie.

Consiliul de Administraţie al Universităţii a propus şi în luna martie majorări pentru toate taxele de şcolarizare, de cel puţin 150 lei, însă atunci doleanţa a fost respinsă de Senat, după ce studenţii s-au opus, iar mai mulţi profesori i-au susţinut.

"Fabrică de bani şi atât"

În şedinţa de luni, studenţii nu doar că s-au opus din nou, însă au vrut şi să arate că, deşi taxele se majorează an de an, condiţiile din facultăţi nu se îmbunătăţesc. În acest context, tinerii au prezentat o listă cu zeci de nemulţumiri adunate în ultima lună de la studenţi din toate facultăţile, printr-un formular anume creat pe internet, care le-a asigurat reclamanţilor anonimatul.

De pildă, studenţii de la FMF Oradea se plâng de starea precară a clădirii în care învaţă. "Cade tencuiala pe noi, în sălile de curs", a scris un student, în timp ce alţii au arătat şi că dotările sunt precare sau chiar lipsesc.

Tinerii mai reclamă că, în procesul didactic, primesc diverse substanţe expirate, reactivi vechi sau chiar trebuie să-şi cumpere singuri materialele necesare, că unităţile din clinica de medicină dentară nu funcţionează, dar şi că profesorii sunt dezinteresaţi. "Pentru Universitatea Oradea, medicina este un business, FMF - numai fabrică de bani şi atât, cât timp acolo se fac bani, nu îi interesează nimic, nici condiţiile în care învaţă studenţii, nici ce studiază sau cine îi pregăteşte pe studenţi, nici dacă studentul va fi pregătit să devină un medic bun", a scris o studentă.

"Profesorii primesc foarte mulţi bani"

Plângeri au avut şi tinerii care învaţă la alte facultăţi. Cei de la Arte, de pildă, se plâng de frigul din sălile de curs, cei de la Inginerie Mecanică şi Tehnologică de laboratoarele vechi şi dotate cu echipamente "expirate", iar cei de la Calculatoare de lipsa unor "sisteme de calcul decente", arătând că cele pe care le au la dispoziţie se defectează frecvent.

Alţi tineri reclamă că profesorii sunt dezinteresaţi, aşa că nu merită salarii din taxe mărite pe spatele studenţilor. "La ce muncă fac profesorii, primesc foarte mulţi bani. 90% nu depun efort ca studenţii să înţeleagă", a scris un student de la Ştiinţe Economice.