Pentru că în ultimii trei ani nu au atras niciun candidat, 15 specializări de masterat vor dispărea din oferta facultăţilor Universităţii din Oradea. Decizia a fost luată luni, în şedinţa Senatului universitar, la propunerea conducerii executive a instituţiei.

Şapte din aceste programe sunt din domeniul ştiinţelor inginereşti. Mai precis, este vorba despre specializările "Tehnici informatice în ingineria electrică", "Sisteme electronice avansate", "Securitatea sistemelor de calcul", "Sisteme informatice complexe", "Mecatronică aplicată", "Inginerie şi management în domeniul construcţiilor" şi "Inginerie şi management în domeniul autovehiculelor".

Pe lângă acestea, vor mai dispărea specializările "Pictură şi multimedia", "Sculptură şi ambient", "Gestiunea, evaluarea, conservarea şi protecţia mediului", "Relaţii internaţionale", "Dezvoltare durabilă – regională şi agroturistică", "Factori de mediu în siguranţa alimentară şi sănătatea publică" şi "Politici noi de mediu privind integrarea europeană".

În locul acestor specializări, care s-au dovedit neatractive pentru absolvenţii de facultate, universitarii orădeni vor trebui să propună înfiinţarea unor programe noi, care să fie mai interesante pentru posibilii masteranzi.

Totodată, mai există programe de masterat care riscă să aibă aceeaşi soartă pe viitor, deoarece anul acesta sau anul trecut n-au avut niciun pretendent. De pildă, "Sculptură şi ambient", specializare care de doi ani n-are candidaţi admişi, ori "Energii regenerabile", care anul trecut a avut 20 de admişi, dar în acest an nici unul.

În total, în acest an universitar, la Universitatea din Oradea învaţă, în anul I de masterat, 1.357 de studenţi, cu 56 mai puţini decât în anul universitar 2016-2017.