Universitatea din Oradea este din nou în mijlocul unui scandal care vizează diplome obţinute ilegal. De data aceasta, protagonistul este Eugen Popescu, directorul Institutului Eudoxiu Hurmuzachi din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, un institut care are drept scop sprijinirea învăţământului în limba română în afara graniţelor ţării prin promovarea limbii române, a culturii şi a tradiţiilor româneşti. Şi care, bizar, este condus de un fost ziarist, pretins kinetoterapeut...

Din medic "tradiţional", kinetoterapeut

Potrivit site-ului cetateanul.net, Popescu conduce ilegal Institutul Eudoxiu Hurmuzachi, deoarece nu ar avea studii superioare absolvite, aşa cum legea impune. Bărbatul este poreclit "alchimistul" pentru că ar fi transformat o diplomă de studii profesionale în diplomă de licenţă!

În anul 2000, Eugen Popescu a susţinut examenul de licenţă la Universitatea din Oradea, la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, specializarea Kinetoterapie. El nu a fost însă un student al universităţii orădene, ci şi-a echivalat studiile făcute anterior în Canada, la "Collège des médecines douces du Québec", adică un colegiu de medicină tradiţională. Aici, pretinde Popescu, ar fi studiat medicina alternativă, homeopatia, naturopatia, acupunctura, fitoterapia şi nutriţia.

Problema, scrie cetăţeanul.net, este că această şcoală nu este una de învăţământ superior, ci una profesională, astfel că Universitatea din Oradea nu ar fi avut dreptul să-i echivaleze lui Popescu studiile din Canada. Site-ul cu pricina publică şi o copie a diplomei lui Popescu.

Corpul de control al ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, ar fi verificat recent situaţia şcolară a lui Popescu, însă concluziile nu au fost făcute publice, portalul acuzând chiar că sunt ţinute "la sertar" de Andronescu.

Diploma Eugen Popescu

Anii "de glorie"

Într-un răspuns scris transmis către cetateanul.net, rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, confirmă că Popescu nu a fost un student al acestei instituţii, ci doar a susţinut aici examenul de licenţă.

"Domnul Popescu Eugen Tiberiu nu a fost studentul Universităţii din Oradea, el a susţinut examenul de finalizare a studiilor în cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii din Oradea, conform avizului/aprobării Directorului Direcţiei Învăţământ Superior din Ministerul Educaţiei Naţionale din anul 1999", se arată în documentul transmis de Bungău şi publicat de sursa citată.

De ce a ales Popescu Universitatea din Oradea este neclar. Conform propriilor declaraţii făcute către presa din Bucureşti, acesta este absolvent al Liceului Militar din Breaza, mutat apoi în Bucureşti, unde a lucrat ca ziarist. De altfel, el este unul dintre fondatorii Asociaţiei Ziariştilor Români. În 1991 a emigrat în Canada, "din motive personale şi familiale", şi acolo a ales să studieze medicina alternativă. Nu a locuit niciodată în Bihor, dar la reîntoarcerea în România, a venit la Oradea să-şi echivaleze studiile.

Probabil nu este o coincidenţă faptul că Popescu a ales această instituţie taman în perioada în care Universitatea era condusă de clanul Maghiar, care, după cum avea să se afle mai târziu, a împărţit zeci de diplome false. În anul 2000, rector era fondatorul instituţiei, Teodor Maghiar, despre care procurorii Înaltei Curţi aveau să arate că, alături de cei doi fii ai săi, Doru şi Adrian Maghiar, a semnat 90 de diplome false. Multe din diplome au fost scrise pe numele unor italieni, tocmai în baza unor aşa-zise echivalări de studii, cu o instituţie din Italia.

Aprobare... orientativă

Rectorul de azi al Universităţii nu crede însă că instituţia orădeană a greşit cu ceva, în cazul Popescu. "De regulă, aceste recunoaşteri ale studiilor vin din zona Ministerului. Atunci (n.r. în anul 2000) nu exista CNRED (Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor), dar noi avem la Universitate o aprobare pentru asta, de la Direcţia Învăţământ Superior din Minister. În baza acelei aprobări, colegii de atunci i-au permis să susţină examenul de licenţă", a declarat Bungău, miercuri, pentru BIHOREANUL.

Aprobarea cu pricina nu este însă un acord efectiv, ci o adresă transmisă în 1999 de directorul Direcţiei Învăţământ Superior, cu precizarea: "Vă rugăm să analizaţi dosarul". Aşadar, girul s-a dat tot la Oradea...

Bungău crede, totuşi, că studiile din Canada făcute de Popescu pot fi veridice. "Am văzut şi eu acuzaţiile din presă, că instituţia din Canada ar fi o şcoală profesională. Poate însă atunci, în acei ani, a avut un rol de învăţământ superior. O şcoală profesională cu trei ani de studiu nu cred că este posibilă", a declarat rectorul. Acesta a mai confirmat, la solicitarea BIHOREANULUI, că recent, prin corpul de control, Ministerul Educaţiei a cerut Universităţii informaţii despre acest caz, iar actele au fost transmise.

UPDATE: "Nu este de actualitate"

Printr-un comunicat de presă dat publicităţii joi Univesitatea ţine să se delimiteze de practicile din trecut. "Acest incident face referire la procesul de recunoaștere a diplomelor la nivelul anilor 1999-2000 care nu este unul de actualitate, Universitatea din Oradea fiind ancorată de mai bine de 15 ani în respectarea normelor și prevederilor legale cu referire la cadrul legal al Codului de etică şi deontologie universitară, privind înmatricularea studenților și eliberarea diplomelor, lucru confirmat și de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) de la care a primit calificativul maxim, de încredere ridicată", arată comunicatul semnat de Constantin Bungău.

Rectorul mai anunţă şi că a sesizat cazul Comisiei de Etică a Universităţii, care va trebui acum să analizeze dacă s-au încălcat sau nu normele deontologice ale instituţiei.