Pentru întâia oară, Universitatea din Oradea a fost cuprinsă în clasamentul internaţional University Ranking by Academic Performance (URAP), un top care, aşa cum îi spune şi numele, clasifică instituţiile de învăţământ superior în funcţie de performanţele academice.

"Performanţa Universităţii din Oradea vine în contextul în care URAP este menţionat ca unul dintre cele patru sisteme de clasificare care măsoară exclusiv performanţa academică", se arată într-un comunicat transmis sâmbătă de Universitatea din Oradea.

Deşi este spre coada clasamentului, mai precis pe locul 2.380 din 2.500 posibile, Universitatea se laudă cu această performanţă, întrucât, la nivel mondial, topul cuprinde mai puţin de o zecime din totalul universităţilor, circa 27.000 pe tot mapamondul.

Ierarhizarea URAP are în vedere baze de date internaţionale (Web of Science, Scopus şi Google Scholar) prin care poate fi urmărită performanţa academică a universităţilor. Mai precis, topul ţine cont de indicatori cantitativi (productivitatea ştiinţifică exprimată prin numărul de articole publicate şi impactul cercetărilor ştiinţifice prin numărul de citări), dar şi de indicatori calitativi care redau impactul cercetărilor ştiinţifice în comunitatea internaţională, şi de colaborările ştiinţifice de nivel internaţional exprimate prin articolele publicate în colaborare cu autori din străinătate.

"Ponderea indicatorilor în cadrul ierarhizării este: numărul de articole publicate (21%), totalul documentelor ştiinţifice publicate (10%), numărul de citări (21%), impactul total al articolelor ştiinţifice (18%), impactul total al citărilor (15%), articole ştiinţifice publicate în parteneriate internaţionale (15%)", mai arată comunicatul Universităţii.

Din România, 17 universităţi se regăsesc în URAP, iar cea orădeană este a 16-a dintre ele, fiind urmată doar de Universitatea Ovidius. Dintre instituţiile româneşti, fruntaşă este Universitatea Politehnica din Bucureşti, poziţionată la nivel mondial pe locul 709. 

La nivel mondial, clasamentul este condus de Universitatea Harvard (SUA), Universitatea din Toronto (Canada) şi Universitatea Oxford (Marea Britanie).