Pentru al treilea an la rând, Asociaţia Cercetătorilor Ad Astra a realizat un clasament al universităţilor din România, ţinând cont de vizibilitatea acestora pe plan internaţional, adică de cât de relevante au fost rezultatele cercetărilor făcute aici.

Topul este deschis de Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, urmată de Universitatea din Bucureşti şi de Universitatea Politehnică din Bucureşti, ambele pe locul doi, cu acelaşi punctaj, şi de Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.

Universitatea din Oradea se regăseşte pe poziţia a şaptea, la egalitate cu Universitatea din Craiova, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea Ovidius din Constanţa şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj.

Clasamentul Universitar 2018 foloseşte metodologia propusă de membrii High Level Experts Group, numiţi în 2016 de Ministrul Educaţiei pentru a elabora Metarankingul Universitar 2016, scrie edupedu.ro. Toate analizele prezentate pornesc de la datele disponibile pe websiteurile rankingurilor internaţionale ale universităţilor la data de 23 noiembrie 2018.

Autorii Clasamentului Universitar 2018 sunt Daniel David (Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca/UBB), Ovidiu Andronesi (Universitatea Harvard), Dorel Banabic (Universitatea Tehnică din ClujNapoca), Carmen Buzea (Universitatea Transilvania din Braşov), Bogdan Florian (Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative/SNSPA), Silviu Matu (UBB), Adrian Miroiu (SNSPA), Anca Prisăcariu (Waikato Institute of Technology) şi Lazăr Vlăsceanu (Universitatea din Bucureşti).

Scopul Clasamentului Universitar 2018 este "să identifice care dintre aceste universităţi au o minimă vizibilitate internaţională în rankingurile majore ale universităţilor (sunt prezente în cel puţin un ranking inclus în analiză) şi care este impactul lor relativ în aria academică internaţională (prin punctajul obţinut în metaranking)", după cum spun autorii.