Peste o lună, Universitatea din Oradea va da startul înscrierilor la facultate şi, potrivit unui anunţ făcut de rectorul Constantin Bungău, Ministerul Educaţiei a alocat instituţiei un număr record de locuri fără taxă.

Studii fără taxă

"Avem cea mai mare cifră de şcolarizare, de când sunt eu rector", a declarat Bungău, vineri, într-o conferinţă de presă.

Potrivit rectorului, Universitatea va organiza examen de admitere pentru 1.885 de locuri bugetate la studii de licenţă, din care 85 dedicate românilor de pretutindeni şi 1.800 absolvenţilor de licee din Uniunea Europeană, inclusiv România, iar la studii de masterat pentru 840 de locuri bugetate, din care 30 aferente românilor din străinătate.

În vara anului 2018, facultăţile orădene scoteau la concurs 1.700 de locuri bugetate la licenţă şi 800 la masterat.

La doctorat, Universitatea are 23 de locuri fără taxă (două pentru români de pretutindeni), faţă de 21, câte a avut anul trecut.

Informatica, pe val

Constantin Bungău a anunţat şi specializările care au mai multe locuri bugetate decât în trecut. Una dintre ele este Informatica, unde din toamnă vor învăţa fără să plătească taxă de şcolarizare 75 de tineri, în loc de 50, câte locuri bugetate erau până acum.

"Având în vedere că au crescut capacităţile de şcolarizare la această specializare, fosta facultate de Ştiinţe şi-a schimbat denumirea, iar din toamnă va funcţiona ca Facultatea de Informatică şi Ştiinţe", a precizat rectorul.

Un număr crescut de locuri bugetate au şi specializările Kinetoterapie (de la 80 la 90), Asistent medical generalist (de la 50 la 75) şi Fizică medicală (de la 40 la 50).

Întrebat de ce a alocat Ministerul Educaţiei mai multe locuri bugetate acestor specializări, Bungău a explicat că decizia se bazează pe o solicitare a Universităţii, întemeiată pe faptul că sunt căutate printre tineri. În plus, a arătat Bungău, Universitatea din Oradea, spre deosebire de alte universităţi, îşi ocupă în fiecare vară toate locurile bugetate alocate, ba chiar are şi studenţi plătitori de taxe.

La studii de licenţă, capacitatea totală de şcolarizare a Universităţii, cu tot cu locurile bugetate şi cele cu taxă, este de 5.782.  Anul trecut, facultăţile orădene au avut 3.100 de boboci.

Specializările, aceleaşi

Înscrierile la Universitate vor debuta pe 10 iulie, însă reprezentanţii instituţiei îi îndeamnă pe tineri să urmărească şi site-urile proprii ale facultăţilor, pentru a afla calendarul exact de admitere la fiecare specializare în parte.

În total, cele 15 facultăţi orădene au 102 programe de licenţă, din care şapte în limba engleză, şi 66 de programe de masterat. Potrivit lui Bungău, din oferta Universităţii nu a dispărut nicio specializare şi, de asemenea, nicio facultate nu propune specializări noi.

În schimb, taxele de şcolarizare au crescut la câteva dintre facultăţi, după ce conducerea Universităţii a decis că un an de facultate trebuie să coste cel puţin 3.000 de lei.

În schimb, taxele de la admitere au rămas la acelaşi nivel ca anul trecut: înscrierea costă 150 de lei, iar înmatricularea 100 lei. Sunt scutiţi de aceste taxe tinerii care au cel mult 25 de ani şi, totodată, sunt orfani, provin din centre de plasament, au un părinte cadru didactic universitar sau sunt olimpici.

Rectorul Universităţii a mai precizat că, pentru a-şi promova oferta, facultăţile orădene şi-au trimis reprezentanţi în licee din mai multe judeţe. Câţi boboci va avea instituţia, însă, este greu de preconizat. "Totul depinde de rata de promovare a absolvenţilor de liceu la bacalaureat. Ei sunt baza de recrutare la admiterea în facultate şi suntem nerăbdători să vedem rezultatele", a spus Bungău.