Adolescenţii curioşi să vadă un campus universitar, cum se ţin cursuri şi seminarii şi ce înseamnă viaţa de student se pot înscrie la una din cele trei şcoli de vară pe care Universitatea din Oradea le va organiza în luna iulie.

Rectorul Constantin Bungău a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că instituţia a obţinut finanţare de la Ministerul Educaţiei pentru organizarea celor trei tabere, una pe domeniul umanist, alta în ştiinţe economice şi a treia în sectorul specializărilor inginereşti.

Practic, în ultimele două săptămâni din luna iulie, 170 de adolescenţi vor avea ocazia să participe gratuit la ateliere şi cursuri în sălile facultăţilor orădene.

Tot fără să plătească vreun leu, ei vor dormi în căminele din campusul Universităţii şi vor mânca la cantina studenţească, experimentând astfel o parte din viaţa de student.

"În fiecare zi vor avea activităţi. Li se vor prezenta elementele de infrastructură şi facilităţi din campus, vor avea activităţi de consiliere în carieră, anumite tipuri de cursuri, activităţi sportive. Vor face şi vizite în zona culturală a oraşului, dar şi programate la agenţii economici", a declarat Bungău.

La aceste tabere pot participa doar elevi din afara Oradiei, care în toamnă vor fi cel mult clasa a XI-a. Vor avea prioritate la înscriere adolescenţii care provin din medii defavorizate, adică din familii cu venituri mici, romii şi tinerii cu cerinţe educaţionale speciale.

Doritorii se pot înscrie pe site-urile celor trei tabere de vară, linkurile fiind disponibile mai sus.

Totodată, profesori şi studenţi ai Universităţii au început deja recrutarea viitorilor participanţi din rândul şcolilor cu care deja au colaborat, în alte proiecte.

Fiecare tabără are un buget de 200.000 de euro şi se va desfăşura pe parcursul a trei ani, astfel că şi în anii 2020 şi 2021, Universitatea va organiza tabere similare.