Asociaţia Ecotop a încheiat un nou proiect menit să contribuie la eco-educaţia elevilor bihoreni.

În ultimele cinci luni, elevi din Bihor au participat la diverse activităţi plănuite pentru ei, precum un concurs de ecologie, activităţi de monitorizare a biodiversităţii în arii protejate şi o tabără de junior ranger.

La concursul interşcolar "EcoChallenge" au participat 21 de echipe din şcoli gimnaziale din Oradea şi judeţul Bihorul, adică peste 90 de elevi şi profesori. Competiţia a avut loc în pădurea Betfia, iar echipaje de câtre patru persoane au avut de parcurs mai multe probe practice şi de completat un chestionar teoretic. De asemenea, voluntarii Ecotop au ajutat la organizarea concursului naţional de ecologie "Floare de lotus".

La activităţile de monitorizare au participat elevi din Oradea şi Săcueni, dar şi membrii cercului de ecologie de la Palatul copiilor şi elevilor Oradea. Ei au supravegheat cuiburile de stârci cenuşii din pădurea de stejari seculari Olosig, colonia de prigorii de lângă Lacul Olosig şi populaţia de Ruscus acculeatus din situl Natura 2000 Betfia.

În cadrul aceluiaşi proiect, la centrul Ecotop de la Damiş s-a ţinut a şasea ediţie a taberei Junior Ranger, la care au participat 24 de copii cu vârste între 9 şi 14 ani. Ei au dormit în corturi puse în livada centrului, iar timp de o săptămână au fost implicaţi în activităţi de familiarizare cu biodiversitatea din areal, şi-au însuşit noţiuni elementare despre carstul de suprafaţă, şi-au construit adăposturi în pădure, au învăţat cum se construieşte un cuptor pentru pâine şi au amenajat o grădină de stânci cu plante din zonă.

Proiectul, intitulat "Wildlife watch – implicarea tinerilor voluntari şi copiilor în activităţi de monitorizare a biodiversităţii" a beneficiat de sprijinul financiar al Fundaţiei pentru Parteneriat Miercurea Ciuc şi MOL România.