Universitatea din Oradea a găzduit, miercuri, un eveniment care trebuia să aibă mult mai mare trecere printre studenţi, dar n-a adunat decât câteva zeci de persoane.

În cadrul Zilelor Carierei, un eveniment organizat de Universitate pentru a-i ajuta pe studenţi sau absolvenţi să-şi găsească locuri de muncă sau de internship, şapte invitaţi "cu greutate" s-au adunat la biblioteca din campus pentru a le da tinerilor sfaturi de carieră.

Sfaturi de la cunoscători

Primarul Ilie Bolojan, rectorul Constantin Bungău, actorul Richard Balint, profesorul Adrian Hatos, directorul AJOFM Békési Csaba, dentistul Vlad Deac şi antreprenorul Vlad Mocanu au fost aleşi în urma unor chestionare realizate în rândul studenţilor, care au mărturisit că de la aceştia ar vrea să afle reţeta succesului.

Aşa cum era de aşteptat, însă, toţi le-au spus că o astfel de reţetă nu există, prezentându-şi propriul parcurs profesional. În schimb, tinerilor li s-a recomandat să fie perseverenţi şi să-şi asume responsabilitatea, să facă voluntariat, să înveţe limbi străine, să-şi aleagă mentori, să folosească internetul inteligent şi, fireşte, să aibă răbdare, deoarece nu pot să ajungă CEO de îndată ce au terminat de citit nişte cărţi de dezvoltare personală.

Aşa cum a făcut-o de mai multe ori, primarul Bolojan a spus că Oradea nu se poate dezvolta fără tineri talentaţi şi calificaţi şi că oraşul are nevoie de o Universitate puternică, îndemnându-i aşadar pe tineri să se specializeze şi să devină forţa de muncă a companiilor din municipiu.

"Meseriaşii"

Pe lângă sfaturile sănătoase, însă, întâlnirea a fost caracterizată de multe râsete. Tonul l-a dat, aşa cum era de aşteptat, actorul Richard Balint, cunoscut pentru umorul său. Printre altele, actorul a povestit cum s-a ales cu calificare de electrician şi cu carnet de şofer de TIR: la 16 ani s-a lăsat de şcoală ca să se angajeze, "pentru că nu-mi mai dădea mama bani de discotecă".

Totuşi, cu calificarea în buzunar, n-a reuşit să ia un rol de şofer de TIR într-un film de lung-metraj, spunându-i-se că... n-are faţă de aşa ceva. În schimb, a spus el, ulterior a aflat că are faţă de dentist, ba chiar pe bani bunicei, aluzie la reclama la periuţe de dinţi electrice în care joacă. "Faceţi ce simţiţi", a fost sfatul serios al actorului pentru tineri.

Stimulaţi sau nu de Balint, şi alţi doi vorbitori au recunoscut că au calificări de meseriaşi: primarul Ilie Bolojan, care a mărturisit că, pe lângă facultatea de matematică, a terminat şi specializarea prelucrări prin aşchiere, şi rectorul Constantin Bungău, care a absolvit liceul tehnic din Oradea şi are diplomă de mecanic maşini şi utilaje. O dovadă în plus că meseriaşii pot ajunge departe...