Avalanşa de Tuncer Cücenoğlu, în regia lui Petru Vutcărău, este cea mai nouă producţie a Trupei Iosif Vulcan. Primele două reprezentaţii ale spectacolului vor avea loc în 21 şi 22 noiembrie, în sala mare a Teatrului Regina Maria.

Piesa dramaturgului turc are un subiect inspirat din realitate: într-o comunitate izolată din munţii Anatoliei, localnicilor le este interzis să facă zgomot, ca să nu provoace o avalanşă nimicitoare. Pornind de la această particularitate neobişnuită, autorul construieşte o parabolă copleşitoare despre frică, despre reguli respectate sute de ani, despre lupta dintre vechi şi nou, dintre stagnare şi schimbare.

Cele trei generaţii ale familiei din Avalanşa sunt legate de tradiţie, de sângele comun şi de apartenenţa lor la comunitate. Ele simbolizează însă şi conflictul "ideologic" latent care va duce la punctul culminant al intrigii.

Bunicii sunt nu numai nişte oameni care respectă tradiţia, ci sunt prizonierii ei, bântuiţi de fantasmele unui trecut cumplit prin cruzime, în care cine ameninţa destinul comunităţii era îngropat de viu. Generaţia care urmează trăieşte cutumiar, adică respectă strict, orbeşte, regulile, tot în virtutea tradiţiei. Abia nepoţii sunt cei care pun întrebări, care încearcă să schimbe lucrurile, care se opun acestei tradiţii ucigaşe.

Aparent, ar fi vorba de un conflict între generaţii, dar de fapt Avalanşa e o parabolă cu bătaie mai lungă. Ea ne vorbeşte despre o existenţă încremenită în timp, ca în rama fixă a unui tablou vechi, de "adaptarea la frică" şi vieţuirea supusă, chinuită, care presupune mereu un sacrificiu personal sau familial. Iar o altă dimensiune a parabolei reverberează chiar spre morala zilei de azi: ai dreptul să ucizi un om ca să supravieţuiască mai mulţi?

Din această istorie şoptită, regizorul Petru Vutcărău a construit un spectacol care să-i cuprindă toate semnificaţiile: interacţiunea domestică a membrilor familiei, cu micile înţepături, tandreţea, ca şi subita inflexibilitate când vine vorba de tradiţie - totul ţintind spre lărgirea parabolei. Avalanşa e un spectacol despre Frică, dincolo de orizontul poveştii propriu-zise.

Din distribuţia spectacolului fac parte Petre Ghimbăşan, Corina Cernea, Consuela Egyed, Ciprian Ciuciu, Şerban Borda, Gabriela Codrea, Mirela Lupu, Andrian Locovei, Anca Sigmirean, Georgia Căprărin, Alin Stanciu, Ion Ruscuţ, Nicolae Segărceanu, Cristian Segărceanu.

Dramatizarea textului îi aparține lui Claudiu Groza, decorul spectacolului este realizat de Ianis Vasilatos, iar costumele de Amalia Buie.

Autorul textului - Tuncer Cücenoğlu - este un dramaturg turc contemporan, membru al Uniunii Scriitorilor Turci și profesor de dramaturgie la MSM (Müjdat Gezen Art Center) din Istanbul. Este câștigătorul a peste 25 de premii, iar textele sale sunt traduse în numeroase limbi și fac parte din repertoriile unor companii de teatru prestigioase din întreaga lume. Textul „Avalanșa” este cel mai de succes dintre creațiile literare ale lui Tuncer Cücenoğlu.

Premiera se joacă cu casa închisă, însă orădenii sunt aşteptaţi la următoarele reprezentații, care vor avea loc în 5 și 6 decembrie, de la ora 19:00, în Sala Mare, cu publicul pe scenă.

***

Biletele pot fi achiziţionate de la Agenţia Teatrului de marţi până vineri în intervalul orar 12:00-18:00, iar în weekend între orele 10:00-13:00. Puteţi cumpăra bilete şi cu o oră înainte spectacol sau online pe www.biletmaster.ro.

Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0372/368.475