Amatorii de echitaţie şi în general de adrenalină pot învăţa acrobaţii ecvestre la doi paşi de OradeaLecţiile de călărie acrobatică sunt oferite de un club de echitaţie unic în Bihor, înfiinţat de singurii antrenori acreditaţi din judeţ şi la care activează cinci sportive cu performanţe remarcabile la concursurile de acest fel organizate în ţară.

V-aţi gândit vreodată să luaţi lecţii de călărie sau să faceţi acrobaţii? Dar cum ar fi să le faceţi pe amândouă deodată? Ei bine, în Bihor funcţionează un club cu antrenori acreditaţi, care caută tineri dornici să facă performanţă în disciplina numită voltijă, un sport al eleganţei în care practicanţii fac acrobaţii călare.

Deşi noua disciplină e abia la început în România, Bihorul are deja, după mai puţin de un an, chiar şi campioane...

Născut din tradiţie

Clubul de echitaţie Equs Art, cu sediul în incinta Hanului Pescarilor din Săldăbagiu de Munte, la mică distanţă de Oradea, a fost înfiinţat în 2014 şi e unic în Bihor, asta pentru că în cadrul lui activează singurii antrenori - foşti membri ai Asociaţiei Sportive a Armatei Grănicerul din Oradea - acreditaţi pentru voltijă, ramură sportivă ce presupune combinarea unor mişcări de balet, gimnastică şi acrobaţii călare.

Unul dintre membrii clubului, Cornel Galan, originar din Rădăuţi, pregăteşte de aproape un an cinci fetiţe - pe Miruna Chişe, Iulia Lucaci, Maria Fortiş, Serena Bude şi Daria Ille - cu vârste între 9 şi 11 ani, pentru a deveni cele mai bune la voltijă. În prezent e antrenor acreditat la nivelul 2 din 3 posibile de către International Group for Equestrian Qualification (IGEQ), deţinând o licenţă internaţională de antrenorat ce-i oferă dreptul de a profesa oriunde în lume.

Preşedinta clubului, Daciana Sabău, este şi ea antrenoare a celor cinci mici sportive, acreditată cu nivel 1 IGEQ, fiind responsabilă cu partea artistică a exerciţiilor. Ea le concepe coregrafiile, care diferă, evident, în funcţie de personalitatea fiecăreia. De exemplu, Daria îşi execută mişcările pe melodia "Birds of paradise", Iulia pe "He’s a pirate", genericul filmelor "Piraţii din Caraibe", iar Maria îşi face încălzirea pe piesa "Serenade" interpretată de Orchestra Naţională din Ucraina.  

Poker... câştigător

Antrenoarea le-a cunoscut pe fete anul trecut în septembrie, prin Alexandra Ille, antrenoarea lor de gimnastică ritmică, şi s-a gândit să facă o echipă pentru voltijă, mai ales că aproape toate ştiau deja să călărească. "De fiecare dată când ajugeam la bunicii mei în Ateaş, mergeam să văd caii, îi iubesc foarte mult", mărturiseşte Serena (foto).

Miruna e singura care nu se mai urcase niciodată pe un cal şi recunoaşte că, la început, i-a fost teamă. "Eu doar îi admiram de la distanţă. Când am urcat prima oară pe Poker (n.r. - calul de antrenamente al fetelor) mi-a fost foarte frică, dar nu m-am lăsat. Acum, abia aştept să mă antrenez şi să dau tot ce e mai bun din mine", spune debutanta.

Spirit de echipă

De-a lungul antrenamentelor, de trei ori pe săptămână, fetele învaţă să devină performere. Fac podul şi cumpăna pe şa, stau în picioare, în echilibru, şi în tot felul de poziţii mai complicate - "steag", "ac în buclă", "steluţa".

Lucrând laolaltă, îşi dezvoltă spiritul de echipă prin acrobaţii în pereche sau chiar în trei. La fiecare antrenament sunt prezenţi şi părinţii, care le imortalizează "schemele" cu telefoanele mobile. "Eu n-aş putea face aşa ceva. E destul de greu, dar antrenorii ne transmit siguranţa lor şi avem încredere în fetiţe. Pe lângă asta, e o activitate specială şi pentru că între fete şi cal se realizează o legătură", spune o mamă. La sfârşit, micuţele răsfaţă toţi caii cu mere, morcovi şi cubuleţe de zahăr.

Premii după premii

Deşi voltija e un sport nou la noi, cluburi de acest fel mai existând doar în judeţele Timiş, Alba, Covasna, Arad şi Cluj, fetele de la Equs Art au obţinut deja rezultate importante. La cea mai recentă competiţie, de exemplu, desfăşurată la Turda, au câştigat patru trofee, un premiu II şi două premii III.

Anul trecut în octombrie, când abia făceau primele cursuri, Serena Bude s-a clasat prima la Cupa Banatului la categoria 10-12 ani, Daria Ille tot prima la 8-10 ani, iar Iulia Lucaci a doua la 8-10 ani. În aprilie anul acesta, la Timişoara, într-o etapă a Campionatului Naţional, Daria a fost din nou prima la categoria sa de vârstă, iar Serena, Miruna, Maria şi Iulia şi-au adjudecat locurile I, II, III şi respectiv IV la categoria 10-12 ani.

Cupa României

Orădenii le-au putut admira şi ei, de Ziua Copilului, când fetiţele au făcut demonstraţii în Cetate. Tocmai pentru ca un public cât mai numeros să afle cât de frumos şi elegant este acest sport, clubul se pregăteşte să organizeze Cupa României la Oradea, cu participarea tuturor echipelor din ţară. "Proiectul este deja pus la punct, mai trebuie doar să stabilim data şi să găsim arbitri disponibili", spune antrenoarea Daciana Sabău.

În plus, antrenorii vor să le scoată şi în străinătate pentru că, la cât de talentate sunt, fetele merită să-şi încerce puterile şi la nivel internaţional. De bună seamă cu gândul de a cuceri noi premii...


2 ÎN 1
Şcoală şi pensiune

În principiu, oricine poate încerca să practice voltija la clubul Equs Art, dar pentru performanţă sunt necesare seriozitatea şi, fireşte, talentul. Curioşii se pot programa la două sau trei şedinţe individuale, pentru ca antrenorii să le testeze abilităţile. "Poate vine un copil care admiră din depărtare calul, dar când îi urcă în spate nu comunică bine cu el", explică Daciana (foto).

Cei cărora nu li se potriveşte voltija pot încerca alte ramuri ale echitaţiei, între care săriturile sau proba cu obstacole. Şcoala Equs Start oferă lecţii pentru oricine, indiferent de vârstă. În prezent, are 15 cursanţi cu vârste între 9 şi 29 ani. Antrenamentele se fac pe bază de abonament, la preţuri începând de la 500 lei, dar performerii de voltijă au acces gratuit, aceştia achitând, împreună cu clubul, doar costurile pentru deplasarea la concursuri.

Şcoala are şi o pensiune pentru cai atunci când proprietarii lipsesc de acasă, iar animalele sunt răsfăţate: pentru 40 lei pe zi, le este oferită o boxă individuală cu adăpătoare automată, sunt scoase la mişcare şi hrănite, bineînţeles, cu cele mai bune furaje.

Vezi mai jos filmări din timpul antrenamentelor!