Cartierul Orizont II din Paleu este dovada că tupeul unui dezvoltator imobiliar şi nepăsarea autorităţilor publice fac casă... împuţită. 

Pe terenurile agricole din vecinătatea cartierului de case ridicate de firma RaiCris Construct, patronată de controversatul Călin Raita, "izvorăsc" dejecţiile menajere ale locuitorilor. Mai grav este că situaţia trenează de peste un deceniu, fără ca Primăria Paleu să ia vreo măsură. Ba, mai mult, la câţiva metri de focarul de infecţie construieşte o grădiniţă!

Vorbe-n vânt

RaiCris Construct a dat în folosinţă cele 200 de case din cartierul Orizont II din Paleu în anul 2008. Majoritatea imobilelor s-au vândut înainte de a fi ridicate, deoarece proprietarul firmei, Călin Raita, un fost valutist reconvertit ca dezvoltator imobiliar, le-a promis oamenilor că, la preţuri mici, le oferă case la cheie, cu toate avantajele vieţii de la oraş: electricitate, apă, canalizare, gaz, internet. Când s-au mutat, clienţii au constatat că n-au mai nimic... 

Prima problemă pe care au întâmpinat-o oamenii a fost legată de electricitate. Pentru că toate cablurile trec pe sub drumurile din cartier, care şi azi sunt în proprietatea RaiCris, au fost obligaţi să se branşeze la curent prin firma lui Raita. Abia după ce Electrica a ameninţat firma cu debranşarea pentru acumularea unor datorii uriaşe, afaceristul le-a permis clienţilor să încheie contracte direct cu societatea de distribuţie autorizată.

În schimb, RaiCris Construct a rămas până în prezent furnizorul de apă şi, totodată, firma care gestionează reţeaua de canalizare la care sunt conectate blocurile de la şosea, dar şi zeci de case care nu au fose septice individuale. "Toţi plătim 10 lei pe lună pentru canalizare, dar nimeni nu ştie pe unde merge reţeaua. În schimb, vedem că la marginea cartierului terenurile agricole sunt pline de dejecţii", reclamă un proprietar. Pentru că-l ştie pe Raita răzbunător, refuză să-şi dea numele. "De fiecare dată când îi reproşăm ceva, replica lui e că ne taie apa", zice omul.

Rahaţii din vecini

Pe latura nordică, cartierul de case se învecinează cu terenuri agricole, unde periodic "răsar" din pământ dejecţii menajere. Conductele de canalizare sunt îngropate şi, când se înfundă, ceea ce se întâmplă frecvent, subsolul se umple cu mizerii până când acestea ies la suprafaţă. 

"Oamenii care locuiesc în casele din capătul străzilor au observat primii, pentru că dacă vântul bătea spre cartier simţeau mirosurile", explică reclamantul. În plus, vecini de-ai săi s-au plâns că, dacă lăsau câinii liberi în zonă, se întorceau murdari de rahat. "Pe mine, personal, nu mă afectează, că nu locuiesc aşa aproape, dar e revoltător că avem focare de infecţii lângă noi". 

Marţea trecută, BIHOREANUL a găsit la faţa locului băltoace imense şi urât mirositoare. Un lichid de culoare maronie ieşea la suprafaţă şi se scurgea prin arături. În jur era plin şi de resturi de hârtie igienică şi felurite alte gunoaie, dar şi de cenuşă, pe care locatarii au aruncat-o deasupra, ca să mai astupe din miros. 

"Pe-aici trece canalizarea cartierului, dar nu tot timpul dejecţiile ies la suprafaţă. Probabil acum s-or fi înfundat iarăşi ţevile", spune locatarul unei case din apropiere. Cum rahaţii nu "răsar" în curtea lui, omul nu părea foarte deranjat.

Staţie... statică

Grav e, însă, că nimeni nu ştie unde se varsă apele menajere. Proiectul cartierului Orizont prevedea o staţie de epurare, care însă n-a funcţionat niciodată. Clădirea de câţiva metri pătraţi, construită în apropierea cartierului şi dotată cu nişte rezervoare mari, este mereu pustie. "Dacă ar fi funcţională, ar avea nişte angajaţi şi un sistem de evacuare. Dar nu are nimic", spune un localnic. 

Oamenii bănuiesc că dejecţiile ajung direct în Valea Cosmo, care curge prin zonă, la marginea comunei Biharia. "În toamnă, o firmă din Timişoara a făcut prospecţiuni pentru gaze naturale şi, în linie spre Biharia, a crezut că a dat de ceva zăcământ de apă. În realitate, au găsit ţevile noastre de canalizare", explică sursa BIHOREANULUI

Nu ştiu, nu cunosc! 

Primăria Paleu cunoaşte problema canalizării din cartierul Orizont de un deceniu. În 2010, BIHOREANUL dezvăluia că staţia de epurare nu funcţionează, dar edilul Somogyi Ludovic îi lua apărarea lui Raita, spunând că acesta a finalizat construcţia "în proporţie de 95%" şi că urma s-o pună în funcţiune. După cum se vede, zece ani nu i-au fost de-ajuns, iar Primăria nu i-a "forţat" ritmul!

Comuna e condusă acum de viceprimarul Szebeni Alexandru (foto), care are delegate atribuţiile de primar după ce Somogyi, reales în 2016 pentru al treilea mandat, şi-a pierdut funcţia din cauza unei condamnări penale pentru falsificarea unor acte funciare. Szebeni refuză însă să clarifice problema. "Domnul Raita nu a predat Primăriei reţelele de canalizare, aşa că noi n-avem nicio treabă. Nimic nu e al nostru acolo", zice edilul. Ignorând complet nu doar că o Hotărâre a Consiliului Local obliga firma RaiCris să cedeze autorităţii publice locale drumurile şi reţelele la recepţionarea cartierului, ceea ce nu s-a întâmplat nici până azi, dar mai ales că Primăria ar fi trebuit să sancţioneze deversarea ilegală a dejecţiilor. 

În timp ce Szebeni se arată complet dezinteresat, Primăria construieşte o grădiniţă chiar la marginea cartierului Orizont, la doar 2 metri de unul dintre locurile unde dejecţiile ies la suprafaţă! Construcţia începută anul trecut este încă "în roşu", iar cu o săptămână în urmă muncitorii lucrau la acoperiş. Abia când BIHOREANUL i-a "prezis" că preşcolarii vor ajunge să se joace printre rahaţi, edilul a mimat interesul. "Eu nu ştiu ce-i acolo, dar o să verificăm şi o să vedem ce e de făcut", a promis Szebeni.

Un papagal

Nici proprietarul RaiCris Construct nu s-a arătat dornic să dea lămuriri în legătură cu dejecţiile din cartierul Orizont ce trebuiau procesate de staţia sa de epurare. "Merg unde trebuie să meargă. Ce, sunteţi anchetator, să-mi puneţi întrebări? Nu vorbesc cu papagalii", a răspuns, cu tupeu, afaceristul când BIHOREANUL l-a contactat. 

Ulterior, a transmis un SMS prin care şi-a cerut scuze pentru reacţie şi a precizat că reţeaua de canalizare "s-a înfundat iar". "Am făcut comandă la Compania de Apă să meargă să o desfunde, se rezolvă", a transmis afaceristul. Evident, o altă minciună. Cum să fi făcut o comandă către CAO, care nu are niciun contract în cartierul său şi, de altfel, nici măcar nu este operator în comuna Paleu?! Când reporterul i-a răspuns că tot nu a lămurit unde sunt deversate dejecţiile, Raita s-a dat la fund, nemaiavând nicio reacţie.

Pesemne o fi ocupat cu afacerile, plin de avânt după ce, acum 5 ani, a scăpat de închisoare. Iniţial, Tribunalul Bihor îl condamnase la 10 ani de închisoare cu executare pentru că a înşelat 11 furnizori de materiale de construcţii, dar Înalta Curte l-a scăpat de răspundere, pe motiv că s-a împăcat cu firmele înşelate. Pozând în om de afaceri serios, Raita construieşte acum un nou cartier de case şi blocuri, la Sântandrei. Cât de "curat" va fi şi acesta rămâne de văzut.


SAT MURDAR
Lac "fertilizat" de VIP-uri

Dejecţiile de la marginea cartierului Orizont nu sunt singura mizerie a comunei Paleu. În urmă cu două săptămâni, BIHOREANUL arăta că lacul de aici este poluat sistematic de proprietarii vilelor de pe mal - politicieni, foşti şefi de instituţii şi oameni de afaceri - care îşi golesc fosele direct în apă. Problema a fost reclamată de administratorii firmei Auto PDM SRL, care a concesionat lacul din Paleu, dar căreia i-au murit peştii în mai multe rânduri din pricina dejecţiilor deversate ilegal. Cum respectiva zonă nu are încă o reţea de canalizare, proprietarii vilelor şi-au tras conducte subterane, pe sub dig, direct în lac. 

După apariţia articolului, Garda de Mediu Bihor şi Administraţia Bazinală de Apă Crişuri au mers în control, dar tot reclamantul a fost sancţionat. Mai precis, Garda de Mediu a amendat firma cu 33.100 lei fiindcă nu avea autorizaţie de mediu, în schimb a lăsat Primăria să amendeze pentru scurgeri de ape uzate un singur proprietar de casă, cu o sumă derizorie, de 100 lei. Sursele BIHOREANULUI spun însă că Garda de Mediu va continua verificările în Paleu. Poate că acum, după noua dezvăluire, vor simţi şi comisarii de mediu duhoarea din zonă...