Dispariţia pădurilor din România este un fapt atât de banal încât oricine realizează că defrişările ilegale nu ar fi posibile fără să implice o întreagă reţea, de la instituţiile statului care ar trebui să le prevină, împiedice şi sancţioneze până la firmele care execută tăierile, transportă buştenii, îi prelucrează şi fac vânzarea. Ca atare, de mult nu miră pe nimeni că o firmă din branşă cumpără lemn şi-l vinde la negru.

Spectaculos în cazul pe care BIHOREANUL îl pune în atenţia cititorilor, dar şi a instituţiilor, este, însă, că o asemenea firmă a ajuns să aibă dacă nu protecţia, atunci ajutorul involuntar al Poliţiei. Iar asta fiindcă a folosit, drept combustibil pentru uscarea lemnului, acte ale Serviciului Poliţiei Rutiere Bihor, doldora de informaţii confidenţiale, de la numele, adresele şi alcoolemia şoferilor amendaţi ori trimişi în judecată până la identitatea agenţilor de teren, ba chiar şi planuri de organizare a acţiunilor poliţieneşti. Sesizat de redacţie, Inspectoratul Judeţean de Poliţie a declanşat o cercetare care se poate lăsa nu doar cu maziliri şi amenzi usturătoare, ci şi cu dosare penale pe numele unor angajaţi, mai ales că la o descindere neanunţată oamenii legii au găsit dosare la un punct de lucru al societăţii.

Patron "al naibii"

"Am fost angajat la o firmă care comercializează lemn "la negru". Cumpără din Bucovina cantităţi peste cele trecute în acte şi vinde în Bihor, la fel, mai mult decât scrie în documentele de însoţire a mărfii". Aşa şi-a început declaraţia dată BIHOREANULUI un bărbat care a fost martorul unor încălcări ale legii pe care, ca să le şi poată proba, le-a consemnat în imagini, făcând poze şi filmuleţe cu telefonul mobil.

De ce a hotărât să le deconspire? Ca mulţi alţii, inclusiv din răzbunare. "Patronul e al naibii, pune angajaţii să facă ore suplimentare şi să lucreze inclusiv sâmbăta fără să-i plătească, dar şi să facă munci pentru care nu sunt pregătiţi şi care îi pun în pericol".

Atâta doar că, dezvăluind nereguli de acest fel, deloc neobişnuite şi posibile datorită "flexibilităţii" slujbaşilor unor instituţii precum ITM (Inspectoratul Teritorial de Muncă) ori ISCIR (Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat), bărbatul a pus la dispoziţia BIHOREANULUI, fără să-şi dea seama de gravitatea lor, şi probe "incendiare" ce duc la suspiciunea că patronul ar avea conexiuni inclusiv în Poliţie.

Una-n acte, alta-n maşină

fabrica Delforest, Oradea

Firma se numeşte Delforest SRL şi are sediul pe strada Matei Corvin din cartierul Episcopia, unde se află şi unul din cele două depozite de cherestea pe care le deţine, celălalt fiind în Biharia.

"Săptămânal, la firmă vine un TIR din judeţul Suceava care aduce cherestea. În acte 45 metri cubi, în realitate 65-70. De la depozitele din Oradea şi din Biharia se duce marfă în judeţ, cu avize de însoţire în care cantitatea este scrisă sub cea reală. De exemplu, dacă în acte se trec 2-3 metri cubi, livrarea reală poate fi şi dublă. Dacă transportul nu e interceptat, avizul se foloseşte încă o dată, pentru un alt transport, chiar şi spre destinaţii diferite", povesteşte fostul angajat. Nu o dată s-a întâmplat, de pildă, să fie trimiţi la Marghita, de pildă, 2,5 mc de lemn în acte şi 5 în realitate, dar cu aviz pentru Aleşd, iar apoi un alt transport să fie făcut cu acelaşi act.

În asemenea situaţie, dacă e oprit pe drum, şoferul nu poate decât să "aburească" organele de control, pretinzând că a încurcat actele. "Oricum, patronul poate da vina pe el, căci şoferul răspunde de transport şi de acte".

Controale cu bunăvoinţă

Pe de altă parte, fostul angajat afirmă că instituţiile de control îşi fac treaba cu ochii închişi, aşa că nu constată nereguli nici când sunt evidente.

Muncitorii sunt pontaţi ca şi când ar lucra 8 ore pe zi, deşi o fac în schimburi de 12 cu 24 ore, iar o parte prestează activităţi pentru care nu sunt calificaţi, riscându-şi pielea. "Sunt trei stivuitorişti, dar numai unul are autorizaţie", zice bărbatul.

La fel stă treaba şi cu fochiştii care mânuiesc instalaţia cu cazan termic folosită pentru uscarea lemnului destinat prelucrării unor produse finite: din trei, doar unul are autorizaţie ISCIR.

În fine, deşi la firmă au fost controale de la ISU, pompierii par să nu fi văzut nici improvizaţiile existente anul trecut la instalaţiile electrice, nici lipsa extinctoarelor şi hidranţilor, deşi riscul de incendii e ridicat.

Combustibil "neconvenţional"

Vişină pe tort, firma a folosit drept combustibil pentru instalaţia de uscare a lemnului documente de la Poliţia Rutieră! "Anul trecut, într-un şopron de la sediul din Episcopia erau zeci de saci (foto) cu hârţogărie de la Poliţie, care au fost puşi pe foc în cazan". Dar, completează bărbatul, oricare din cei 12 angajaţi au putut cotrobăi prin saci, de curiozitate, iar unii au şi făcut-o.

saci cu documente ale Poliției Rutiere Bihor

Fotografiile şi filmuleţele făcute cu telefonul îi susţin spusele. În imagini se vede că este vorba despre sute de dosare, unele cu procese-verbale de contravenţie, pe coperţile lor scriind "Procese-verbale Posturi (n.r. - de Poliţie comunale) şi oraşe", datând din diverse luni ale anilor 2011 şi 2012, având pe coperte menţiunea că "se păstrează 3 ani" şi numărul de file, de obicei 299.

În saci se văd şi dosare cu situaţii statistice şi operative, care prezintă "locurile de amplasare a radarelor", "situaţia operatorilor video", date privind vehiculele oprite pentru depăşirea limitelor de viteză legale, încălcarea regulilor de prioritate, de depăşire, a semnificaţiei semafoarelor şi indicatoarelor, abateri săvârşite de pietoni, biciclişti, căruţaşi, dar şi "lucrătorii de Poliţie care au reţinut permise de conducere", "sustrageri de la recoltarea probelor biologice" etc.

Actele conţin identitatea şi adresele şoferilor sancţionaţi, dar şi a poliţiştilor care au dat sancţiunile, informaţii nedestinate publicării, care ajunse în mâinile unor răuvoitori pot servi inclusiv la comiterea unor infracţiuni...

Potenţial de şantaj

Potrivit legislaţiei şi regulamentelor interne ale Poliţiei, documentele de acest fel sunt, după caz, clasificate şi neclasificate, trebuind păstrate timp de 5, respectiv 3 ani, după care trebuie distruse fie prin tocare cu un dispozitiv special, fie prin predarea lor, sub sigiliu, unei firme special autorizate să efectueze operaţiunea. În ambele situaţii trebuie întocmite procese-verbale, de către o comisie anume alcătuită la nivelul structurii poliţieneşti emitente, tocmai pentru ca ele să nu ajungă în posesia unor neaveniţi.

"Se poate întâmpla ca o persoană să ajungă în posesia unui proces-verbal de sancţionare a unui conducător auto şi, având adresa, CNP-ul şi datele din buletin ale acestuia, respectiva persoană să încerce să obţină bani sau alte foloase ameninţându-l că face public faptul, de pildă, că a fost prins la volan băut, poate cu maşina de serviciu, poate însoţit de o persoană care nu avea ce căuta alături de el sau poate la o oră şi într-un loc unde nu avea că căuta", a explicat BIHOREANULUI un poliţist.

Ziarul a sesizat situaţia şefului Serviciului Poliţiei Rutiere Bihor, comisarul Adrian Cioară, aflat în funcţie de un an, cerându-i să explice cum a fost posibilă "scurgerea", dar ofiţerul a refuzat să comenteze. "Vă rog să vă adresaţi purtătorului de cuvânt", a fost reacţia sa.

Curat-cristal

patronul Delforest, Déli EmericBineînţeles, BIHOREANUL l-a căutat şi pe patronul Delforest, Déli Emeric (foto), care a negat vehement orice presupusă ilegalitate săvârşită în firma sa, la indicaţiile sale şi de către angajaţii săi. "Am pornit firma în 2002, n-am avut niciodată nicio abatere. Nu am făcut evaziune, nu am cumpărat şi nu am vândut lemn decât cu acte", a declarat bărbatul, furios că cineva l-a reclamat. "O să aflu cine şi o să-l ard!", a promis el, invitând reporterul să viziteze o parte din cele două depozite, pentru a se convinge că instalaţiile electrice nu sunt improvizate şi, mai ales, că nu deţine documente ale Poliţiei.

Fapt care miercurea trecută, la momentul vizitei, era adevărat: în niciunul dintre spaţiile deschise de patron nu se vedea nici urmă de saci cu asemenea documente, iar în încăperile unde, anul trecut, angajatul surprinsese imagini cu improvizaţii electrice, acestea erau deja înlăturate. Doar extinctoarele nu se vedeau, şi nici hidranţii, dar pe lângă chestiunea dosarelor Poliţiei ajunse în curtea sa, ăsta poate fi considerat un detaliu minor...

Ba s-au găsit!

Aşa cum era şi normal, BIHOREANUL a contactat şi purtătorul de cuvânt al Poliţiei judeţene, şi l-a informat cu privire la caz. "În urma sesizării dvs, la nivelul Inspectoratului s-a dispus declanşarea unei anchete efectuate de Biroul de Cercetări Interne", a declarat ofiţerul de presă Ioana Lascău.

În aceeaşi zi, sursele ziarului au confirmat o adevărată bombă: ofiţerii care au şi descins la sediul Delforest au găsit documente emise de Serviciul Poliţiei Rutiere Bihor, consemnând descoperirea în procesul-verbal încheiat în urma operaţiunii, după care au audiat o parte din angajaţii firmei. Semn că una a spus patronul şi alta avea "în spate", dar şi că în perioada care urmează va avea de dat explicaţii serioase. Atât el, cât şi, evident, cei care i-au livrat "combustibil" de la Poliţie...


LEGISLAŢIE ASPRĂ
Datele cu caracter personal "ard"

Protejarea informaţiilor obţinute şi consemnate de poliţişti în exercitarea atribuţiilor de serviciu este o obligaţie legală a acestora, încălcarea regulilor fiind sancţionată atât disciplinar (de la avertisment până la excluderea din Poliţie), cât şi penal: dacă fapta a fost comisă din culpă, este neglijenţă în serviciu (pedepsită cu închisoare între 3 luni - 3 ani sau amendă), iar dacă a fost săvârşită cu intenţie este abuz (închisoare de la 2 la 7 ani).

În ce priveşte civilii, aceştia sunt sancţionaţi prin Legea 677/2011 privind protecţia datelor cu caracter personal, între acestea fiind numele, adresa, seria şi numărul actelor de identitate, CNP, rasa, religia, starea de sănătate, orientarea sexuală, informaţiile privind infracţiuni şi contravenţii săvârşite de persoane, cu excepţia situaţiilor în care aceste informaţii sunt de interes public (pentru informarea publicului, protejarea sănătăţii publice, prevenirea unui pericol sau a săvârşirii unei fapte penale etc).

Conform Legii 190/2018 pentru punerea în aplicare a Regulamentului UE privind GDPR, încălcarea normelor privind protecţia datelor cu caracter personal atrage amenzi de la 5.000 lei, care în cazul persoanelor juridice pot ajunge la echivalentul a 4% din cifra de afaceri. În cazul Delforest, cu o cifră de afaceri de 2,015 milioane lei pe 2018, asta ar însemna o amendă de 80.060 lei.

Vezi mai jos imagini cu sacii plini de documente ale Poliției Bihor în incinta fabricii Delforest!