Într-o şcoală din Oradea, violenţa naşte violenţă. Ca-n junglă, unde animalele mai mici devin victimele celor mai puternice, elevii Liceului Tehnologic special nr. 1 George Bariţiu sunt agresaţi când de personal, când de colegii mai mari.

Ultima oară s-a întâmplat la mijlocul lunii decembrie, când trei elevi şi-au bătut trei colegi pentru care a trebuit chemată Salvarea. Singurii sancţionaţi sunt tinerii, despre supraveghetori conducerea şcolii considerând că şi-au făcut datoria... fiindcă au sunat la 112.

Ca-n ghetou

Tutelat de Consiliul Judeţean şi coordonat de Inspectoratul Şcolar ca şcoală de meserii şi şcoală specială, pentru integrarea profesională a tinerilor cu deficienţe fizice şi psihice, Liceul Bariţiu a "găzduit" în ultimul trimestru locul mai multe scandaluri.

În octombrie, BIHOREANUL dezvăluia că în curtea unităţii, în plină zi, un elev de 17 ani şi-a umilit doi colegi, forţându-l pe unul, inclusiv cu bătaia, să-i facă sex oral celuilalt. După o lună, timp în care conducerea şcolii n-a iniţiat nicio anchetă internă, părinţii unui elev cu dizabilităţi a cerut ajutorul unui fost ministru, semnalând că fiul lor a fost agresat "cu electroşocuri" de paznicii liceului. Abia după acest al doilea caz, deşi a decis că "nu au avut loc aceste forme de violenţă fizică", IŞJ a revocat mandatele directorului Tiberiu Sîncelean şi adjunctei Mariana Şandor, fiindcă "nu au îndeplinit anumite obligaţii din contractul de management".

În liceu, însă, agresivitatea a rămas aceeaşi. Sâmbătă, 8 decembrie, un tânăr şi-a bătut cu sălbăticie un coleg sub privirile altor patru, care nici nu au încercat să-i despartă, agresiunea fiind filmată şi pusă pe Facebook de un proaspăt absolvent.

Joi, 13

O anchetă disciplinară a fost iniţiată abia după a patra agresiune, care a avut loc câteva zile mai târziu şi a necesitat intervenţia Ambulanţei şi a Poliţiei. Joi, 13 decembrie, un elev de clasa a XII-a cazat în internatul şcolii, zis Manu, a sărit să-şi bată un coleg de dormitor, alături de alţi doi tovarăşi, snopind în bătaie încă doi băieţi, pe lângă primul "pus la punct".

În acea după-amiază, Manu fusese în oraş şi s-a întors în internat băut. "Era furios. Prietena lui l-a văzut că a pupat o altă fată şi i-a spus că nu mai vrea să-l vadă. După masa de seară, Manu s-a dus la el în dormitor, unde împreună cu alţi doi prieteni a bătut trei băieţi", a povestit o elevă.

Cel mai afectat a fost un adolescent de clasa a IX-a, lovit minute în şir cu picioarele şi cu pumnii, în faţă, în stomac şi peste picioare. "Din cauza gălăgiei, după câteva minute s-au adunat supraveghetorii şi l-au scos din mâinile lui Manu. Avea sânge pe faţă, nasul spart şi fruntea umflată".

Final amânat

Ileana Varga, directoarea liceului BarițiuNoua directoare a liceului, Ileana Varga (foto), a declarat BIHOREANULUI că în timpul şi după consumarea incidentului "s-au respectat procedurile legale". În acea seară, la ora 23.00, ea a fost alertată telefonic de un supraveghetor. "Am ajuns în 10 minute. Celor trei elevi agresaţi li se acorda primul ajutor, apoi ambulanţele i-au dus la spital pentru investigaţii. Din fericire, nu a fost necesară internarea lor. În aceeaşi seară, poliţiştii au început o anchetă". Supraveghetorii i-au raportat că Manu "mirosea a alcool şi a fost dus la cabinetul medical, dar a fost lăsat apoi să participe la program".

A doua zi, de dimineaţă, directoarea a luat "primele măsuri": a convocat părinţii elevilor, pentru ca profesorii să discute cu ei, tinerii au fost incluşi într-un program de consiliere psihologică, iar cei trei agresori au fost excluşi din internat, pentru a se evita alte incidente pe viitor. Întrebată dacă nu cumva ar trebui sancţionaţi, totuşi, şi supraveghetorii ori personalul medical, fiindcă au lăsat între colegi un tânăr ameţit de alcool şi agresiv, profesoara a răspuns că "a fost constituită şi o comisie de disciplină, care va trage concluziile în cel mult o săptămână".

Atât doar că, după termenul invocat, a refuzat să "deconspire" concluziile anchetei şi propunerile comisiei disciplinare, motivând că nu a putut fi întrunit şi Consiliul de Administraţie al şcolii. Doar vin sărbătorile...


STATISTICI
Cifre în scădere

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar şi ai Poliţiei Bihor analizează lunar fenomenul infracţional din şcoli, care, statistic, este în scădere: în anul şcolar 2017-2018 s-au înregistrat 33 de infracţiuni în şcolile din judeţ, faţă de 72 în anul şcolar 2010-2011. Anul acesta, infracţiunile par să fi fost însă mai grave. De pildă, în octombrie 2018 s-au consemnat 2 fapte de loviri şi alte violenţe, un viol şi un furt, pe când în octombrie 2017 doar 5 furturi.