Proiectanţii au terminat schiţele, topografii au făcut măsurătorile, constructorii şi-au întins amenajările de şantier, astfel că de săptămâna viitoare pot începe lucrările.

"Proiectele care vor demara în primăvară vor avea o amploare mai mare decât în precedentul ciclu bugetar şi vor provoca mai mult deranj, pentru că se va lucra pe principalele axe de circulaţie din oraş", avertizează primarul Ilie Bolojan. Săptămâna trecută, municipalitatea pregătea deschiderea unor şantiere care vor afecta traficul începând din Calea Aradului, Piaţa Ferdinand şi Bulevardul Magheru până în Episcopia Bihor...

"Vor apărea probleme!"

Strategia primarului Ilie Bolojan de a încuraja mersul pe jos sau cu bicicleta în Oradea va prinde contur chiar mai înainte de amenajarea zonelor pietonale sau a pistelor. Valul de şantiere care se anunţă începând de săptămâna viitoare va determina tot mai mulţi orădeni să renunţe la maşină.

Primăria are în pregătire lucrări din fonduri europene în valoare de peste 300 milioane euro, multe începând din centrul oraşului. "În mod cert vor apărea probleme în trafic. Este imposibil să derulezi investiţii de o astfel de amploare fără să încurci circulaţia", spune Bolojan.

De altfel, primele efecte se văd deja în zona Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, unde lucrările de extindere şi modernizare a Unităţii Primire Urgenţe (25,3 milioane lei) începute de o lună aglomerează traficul în zonă şi transformă în misiune imposibilă găsirea unui loc liber de parcare. "Treptat, vor începe şi alte lucrări", avertizează edilul...

Primele tranşee 

Începând de această săptămână, Compania de Apă Oradea va închide până pe 6 aprilie Bulevardul Dimitrie Cantemir, pe porţiunea delimitată între străzile Muntele Găina şi Lugojului, de pe sensul de mers către centru, pentru modernizarea reţelelor de apă şi canalizare. Lucrările, care vor reduce traficul la o singură bandă pe sens, vor fi derulate în pregătirea amenajării coridorului de mobilitate urbană Nufărul - Cantemir (53,3 milioane lei).

La fel, în zona centrală au început săpăturile premergătoare reabilitării Pieţei Ferdinand (17,6 milioane lei), refacerii malului stâng al Crişului Repede, chiar sub geamurile Primăriei (9,9 milioane lei) şi modernizării străzii Mihai Eminescu. "Primăria a notificat proprietarii de reţele încă de anul trecut să îşi facă investiţiile pentru că din martie, când vor începe lucrările, nu vor mai putea face săpături", spune viceprimarul Mircea Mălan (foto).

Linie liberă!

Tot în pregătirea unor lucrări de amploare, angajaţii Abed Nego au început săptămâna trecută terasarea traseului viitoarei linii de tramvai care va lega sensul giratoriu de la intersecţia străzilor Aradului şi Oneştilor de Bulevardul Dimitrie Cantemir, înaintând pe firul pârâului Peţa (69,1 milioane lei). Constructorii şi-au adus deja în teren traversele şi liniile de tramvai şi aşteaptă ca Primăria să mute în curtea blocurilor parcările din Calea Aradului, ca să înceapă săpăturile.

"Pentru început, săptămâna aceasta se vor monta automatizările semafoarelor de la intersecţia străzii Primăriei cu Bulevardul Decebal pentru fluidizarea traficului în zonă. Lucrările la linie vor demara cel mai probabil peste alte două săptămâni, pornind dinspre sensul giratoriu din Calea Aradului", spune Mălan.

Linia de tramvai va fi amenajată în locul scuarului care desparte în prezent cele două sensuri de mers, în paralel cu extinderea podului peste Peţa, astfel încât şoseaua să poată rămâne în continuare de patru benzi. "Constructorii vor avea la dispoziţie 45 de zile ca să amenajeze acea zonă înainte de a intra pe malul Peţei, unde nu deranjează traficul", zice viceprimarul.

Anul ambuteiajelor

Pe lista lucrărilor deja începute se mai numără prelungirea drumului expres de la podul Theodor Neş până în sensul giratoriu de lângă hypermarket-ul Real din Episcopia Bihor (23,1 milioane lei). "Constructorii au reluat lucrările la viitorul pasaj suprateran peste Valea Frumoasă, iar din 20 martie va începe reabilitarea Căii Bihorului, astfel încât la finalul anului orădenii să poată merge pe drumul expres din Calea Clujului până în Episcopia Bihor", spune viceprimarul Florin Birta (foto).

Până atunci, orădenii vor trebui să se obişnuiască, însă, cu ambuteiajele. Municipalitatea şi-a programat pentru luna mai începerea săpăturilor la viitorul pasaj pe sub Bulevardul Magheru şi lărgirea podului Dacia de la două la trei benzi pe sens (14,5 milioane lei). "Vrem ca perioada de închidere a traficului să coincidă cu vacanţa de vară, astfel încât în septembrie, la redeschiderea şcolii, să se poată circula măcar pe o bandă pe sens", zice Birta.

Evitarea ambuteiajelor pe şoseaua de centură nu va fi o soluţie. Primăria şi-a programat pentru iulie demararea lucrărilor la cele două pasaje gemene care vor fi construite de-a lungul centurii peste sensul giratoriu de intrarea la Piaţa 100 (36 milioane lei) şi la pasarela pietonală care va lega viitoarea staţie de tramvai de pe malul Peţei de intrarea în noua piaţă de vechituri (6 milioane lei). "Intenţia noastră a fost să finanţăm pasarela, la fel ca viitorul pod pietonal din zona Hilton, din fonduri europene. Dar, dacă nu găsim o sursă de finanţare, o vom plăti din bugetul local", spune viceprimarul Birta.

"Zugrăveală" cu deranj

În plus, pentru primăvara acestui an municipalitatea şi-a mai programat demararea lucrărilor la viitorul drum spre Fughiu prin Podgoria, în urma exproprierii unor terenuri (4,4 milioane lei), începerea lucrărilor de reabilitare a bastioanelor Ciunt şi Bethlen ale Cetăţii, aflate în amenajare de şantier (11 milioane lei), şi realizarea unei străpungeri pietonale între strada Vasile Alecsandri şi Piaţa Independenţei prin curtea fostei fabrici Oradinum.

Pentru cea de-a doua jumătate a anului Primăria vizează demararea lucrărilor la pasajul suprateran de-a lungul Căii Borşului şi la drumul colector care va asigura accesul la viitorul terminal intermodal (30 milioane lei), modernizarea Bulevardului Cantemir (53,3 milioane lei) şi realizarea celor două bretele la şoseaua de centură, care să evite sensul giratoriu de la ieşirea din oraş spre Arad.

"Anul acesta va fi unul dificil pentru şoferi, dar nu avem ce face: şi acasă, când zugrăveşti, faci deranj", spune Florin Birta. În cazul de faţă, deranjul va ajunge oricum până în casele orădenilor...


UN 2020 AGITAT
Din centru spre periferie

Lucrările programate să înceapă în primăvară sunt doar "încălzirea". "Anul viitor vor începe lucrările la viitoarele tuneluri din Centrul Civic, vor fi de o amploare fără precedent", spune şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş (foto).

Anul 2020 va pune la încercare şi mai mult nervii orădenilor. "Lucrările se vor extinde din zona centrală în toate cartierele. Se va lucra în paralel la centrele de cartier din Nufărul, Rogerius şi Ioşia, la cea de-a treia etapă de reabilitare a reţelelor de termoficare, la reabilitarea pieţei Cetate şi în multe alte locuri", spune Moş.

Când toate aceste şantiere se vor fi închis, orădeanul va fi deja obişnuit, poate, cu mersul pe bicicletă sau pe jos...