Aşezat la masă, cu camera de filmat în faţa farfuriei, înjură de mama focului. Sudalmele curg, individul oprindu-se din când în când, preţ de doar câteva secunde, doar ca să soarbă zgomotos din supă şi să înghită plescăind, pentru ca apoi să continue la fel de turat.

Show-ul durează mai bine de 5 minute, iar autorul şi "actorul" este Tóth Zoltán, un ungur din Valea lui Mihai, care a postat pe YouTube înregistrarea, devenind astfel ţinta dispreţului propriului neam, fiind catalogat ca "român" şi potopit cu înjurături, ba chiar şi cu ameninţări cu moartea. Urmarea? De câteva zile, bărbatul a dispărut de pe internet şi chiar din oraş, de teamă să nu fie linşat...

Filmkiller Zoli

În viaţa de toate zilele, Tóth Zoltán duce o existenţă banală. Trecut de 40 de ani, cu un început de chelie şi supraponderal, bărbatul ar putea trece neobservat printre locuitorii micului oraş. Nu a excelat nici la învăţătură şi nici în vreo profesie. Trăieşte şi acum cu părinţii, în casa acestora din Valea lui Mihai, şi are un venit din mila surorii sale, care l-a angajat în plăcintăria pe care o deţine în centrul târgului.

În schimb, individul este star în lumea virtuală. Îşi zice Filmkiller Zoli şi este vlogger de aproape 10 ani, având lunar aproape 100.000 de vizitatori, după cum se laudă într-o înregistrare postată la începutul acestui an. Cum şi-a câştigat audienţa? Cu videoclipuri în care înjură pe toată lumea, dar mai ales pe maghiari. Adică propriul neam! Ultima filmare, postată în urmă cu două săptămâni, le-a întrecut însă pe toate, căci vlogger-ul şi-a trimis toată naţia la camera de gazare: "Să vă împuşte şi vouă familiile! Împuţiţilor! În camera de gazare cu voi!".

Reacţiile n-au întârziat să apară, înregistrarea făcând înconjurul internetului şi stârnind un val imens de supărare, mai ales în ţara vecină. "Frica şi apoi groaza vor pune stăpânire pe tine! Nu vei şti când va veni ziua, minutul, când unul va veni peste tine. Sper să fie cât de curând", "Român căcăcios ce eşti, te ajunge sfârşitul, vei fi omorât pentru păcatele tale!", "Îţi smulg inima din piept!", sunt doar câteva dintre mesajele de ameninţare transmise individului.

"Sunt om, nu ungur"

Colac peste pupăză, în urmă cu două săptămâni, Tóth a fost căutat la Valea lui Mihai şi de un reporter al postului de televiziune N1 din Ungaria, care a vrut să afle ce are cu maghiarii.  Reporterul l-a găsit la lucru, la plăcintărie, dar iniţial vloggerul a refuzat să-i vorbească. "Dacă vreţi ceva, mergeţi la Poliţie, eu n-am ce să discut", l-a retezat Tóth. Jurnalistul a insistat, aşteptându-l în faţa casei părinteşti, unde bărbatul a acceptat în final interviul, chiar dacă era convins că reporterul vrea doar să-şi crească audienţa provocându-l.

Bărbatul a explicat că el n-a instigat pe nimeni la omor, ci "doar" a spus că maghiarii merită să moară. "Ştiu că am jignit pe mulţi. Dar nu mă poate opri nimeni să-mi spun părerea". Întrebat dacă la recensământ s-a declarat maghiar sau român, Tóth a parat, zicând că este om. "Nu mă interesează naţionalismele. Mă cac pe chestiile astea, român, maghiar, sârb". La întrebarea dacă mai poate fi numit om cineva care doreşte moartea altora, vloggerul a răspuns pozitiv. "Păi englezii n-au ucis mii de indieni? Şi ce, ei nu sunt oameni? Şi-au cerut vreodată iertare? Ungurii au ucis ţigani. Au fost cazuri recente, au incendiat casele unor romi, i-au omorât. Dacă îi linişteşte pe maghiari, le cer iertare", a zis Filmkiller Zoli împăciuitor, susţinând că va opri postările atunci când premierul Ungariei, Viktor Orbán, se va opri la rându-i din campania prin care instigă la ură împotriva refugiaţilor.

Se ascunde

După ce reportajul a fost difuzat, inclusiv pe internet, ameninţările la adresa lui Tóth s-au înmulţit, astfel că familia sa a fost sfătuită de primarul Nyakó József să şteargă înregistrările de pe YouTube. "Sora lui mi-a spus că nu a ştiut ce face şi ce zice", a explicat BIHOREANULUI edilul. Nyakó s-a gândit să-şi reclame concitadinul pentru instigare la ură, dar s-a răzgândit. "Astfel de postări ar trebui interzise, deoarece provoacă indignare publică. Dar nu are rost să-l reclamăm. Un om normal nu vorbeşte aşa", spune Nyakó.

Cert e că, după intervenţia primarului, Filmkiller Zoli a restricţionat accesul la înregistrările sale, iar săptămâna trecută le-a şters de-a dreptul. În prezent, doar câteva dintre filmuleţe mai pot fi vizionate, şi numai pe canalele unor vloggeri din Ungaria, care le păstrează, fireşte, nu din solidaritate, ci ca să permită comentatorilor să-i transmită lui Tóth mesaje "de bine".

Dacă în prima fază acesta le-a ţinut piept, înjurând expeditorii în stilul său, de câteva zile a dispărut de pe internet. De altfel, omul nu mai merge nici la lucru, sora sa pretinzând că s-a îmbolnăvit. "Are o problemă medicală", spune Duszko Krisztina, refuzând orice alt comentariu despre preocupările fratelui său. De altfel, nu-i deloc uşor ca un maghiar să explice de ce un altul ar vrea moartea propriului neam...


ANTI TOŢI
Fanul teroriştilor

Filmuleţul în care Tóth Zoltan îşi exprimă speranţa să "crape" toţi conaţionalii săi maghiari este doar una din sutele de înregistrări în care bărbatul îşi exprimă părerile xenofobe într-un limbaj fără perdea. Într-un alt filmuleţ, postat pe 14 noiembrie 2015, Tóth se declară fericit să prezinte "veşti îmbucurătoare" privind atacul terorist din Franţa în timpul căruia au fost ucise peste 140 de persoane, fapt considerat pozitiv deoarece toţi morţii şi răniţii erau la evenimente culturale, deci "sigur sunt milionari, şi voi ştiţi părerea mea despre milionari". "Sper să fie cât mai multe astfel de acţiuni, să moară cât mai mulţi europeni milionari", zicea Tóth, adăugând că nu ar regreta intrarea Europei într-un război cu teroriştii, cu justificarea că "e bine când este război, că mor mulţi". Cum în comentariul despre atac se preciza că Viktor Orbán şi-a exprimat compasiunea pentru victime şi rudele lor, Tóth i-a transmis şi acestuia "să moară cu toţi fasciştii lui".