Cu trei copii iubitori, un loc de muncă bine plătit într-una dintre cele mai frumoase zone ale Italiei, lângă Lacul Garda, orădeanca Alina Ciuciu se putea considera o femeie împlinită. Totuşi, a simţit că trebuie să se reinventeze, aşa că a renunţat la job pentru a se dedica în exclusivitate familiei şi pasiunii: pictura.

Pictând adesea cu cuţitul sau cu degetele, în doi ani, Alina a vândut mai bine de 700 de tablouri. Pe lângă faptul că este căutată de iubitorii de artă, orădeanca e lăudată de specialişti, având deja un palmares bogat. A primit inclusiv "Oscarul" în pictură.

Talent moştenit

De când era elevă în clasele primare, Alina s-a remarcat cu talentul la desen, dar şi cu uşurinţa cu care crea poveşti. "Cred că am moştenit talentul de la tatăl meu, care a fost sculptor", povesteşte orădeanca, acum în vârstă de 49 de ani.

În 2002, s-a mutat cu soţul şi cu cei doi copii în Moniga del Garda, o localitate din provincia italiană Brescia, unde a devenit expert în turism şi a fost nevoită să înveţe cinci limbi: engleză, franceză, maghiară, germană şi, bineînţeles, italiană. Nu s-a plâns, ci din contră, simţea că are o viaţă perfectă.

Totul s-a schimbat când a născut al treilea copil, pe Agata, în 2015. "Parcă am renăscut şi eu. Şi înainte pictam şi scriam poezii, dar de atunci am avut atât de multă inspiraţie şi rapiditate, încât simţeam că nu mai vreau să mă opresc", spune Alina. Concomitent cu "setea" artistică care a cuprins-o, a început să se simtă tot mai plafonată la muncă. Trei ani mai târziu, şi-a dat demisia, hotărâtă să se dedice picturii.

Cuţit... viteză

Şi-a făcut un site, artedialina.com, unde şi-a prezentat tablourile, iar pentru a se face cunoscută a expus în Italia şi s-a promovat pe reţelele de socializare. "Am ales să pun accent doar pe contul pe LinkedIn, pentru că acolo profilul e mai nişat. Şi în acest moment, mai mult de jumătate din vânzările mele vin prin acel profil", spune Alina.

Orădeanca pictează nuduri, peisaje marine, flori, animale, instrumente muzicale şi cărţi. "Când pictez, parcă aş intra într-o transă, sunt doar eu şi pânza. Cred că de aceea sunt şi foarte rapidă". Cel mai recent tablou (foto) l-a realizat în doar 30 de minute, zilele trecute, după ce s-a întors acasă, în Bihor, în vacanţă. Şi tehnica sa este una aparte: foloseşte doar cuţite de pictură şi uneori degetele, pentru a simţi mai bine formele pe care le creează.

Fani în toată lumea

Picturile sunt pe placul iubitorilor de artă, dovadă că în doar doi ani a vândut peste 700 de lucrări. "Mulţi artişti se plâng că mor de foame. Eu nu am avut această problemă. Am văzut că oamenilor le place stilul meu, mergeam la expoziţii şi vedeam cum tablourile mele se vând, iar ale altora stau pe loc. La început nu-mi puteam explica, dar între timp mi-am dat seama că eu pictez doar lucruri vesele, ceea ce place", spune pictoriţa.

Cei mai mari fani sunt americanii, care cumpără aproape în fiecare săptămână o pictură semnată de ea. Alina a trimis tablouri însă şi în Noua Zeelandă, Rwanda, Canada, Australia şi în aproape toată Europa.

Un tablou al orădencei se vinde cu preţuri între 750 şi 3.500 euro. De anul viitor, Alina estimează că va câştiga chiar şi 8.000 euro pe o creaţie, deoarece între timp nu doar că s-a remarcat la expoziţii din Milano, Paris, Budapesta sau Londra, ci a câştigat şi numeroase premii la expoziţii sau concursuri importante.

Eforturi răsplătite

Cea mai mare bucurie a orădencei este că anul acesta, pe 14 septembrie, a primit trofeul "Oscarul creativităţii" la Premiile Monte Carlo pentru artă. "Cu acest premiu, am primit mai multă încredere în mine şi în ceea ce pot să fac. M-am simţit minunat pentru că am fost răsplătită pentru munca mea de până acum", mărturiseşte ea.

În plus, în februarie, Alina va primi un alt premiu important, "David di Donatello" în Italia, iar la vară premiul internaţional pentru artă la New York, în galeria "White Space Chelsea". De asemenea, se mândreşte că anul viitor va expune şi în Tokyo, pentru întâia oară.

Între timp, orădeanca se străduieşte să ajungă şi în casele oamenilor care nu caută tablouri, începând să decoreze cu picturile sale şi alte obiecte, precum căni, lenjerii de pat (foto) ori prosoape.

"Multe case noi au pereţi din sticlă, pe care nu ai cum să pui tablouri, dar mereu va exista dorinţa de înfrumuseţare a casei prin artă", explică Alina.

Iar ea, care s-a lăsat purtată de valul pasiunii, fără să-i fie frică să rişte, are talentul necesar ca să răspundă acestei dorinţe...