Cărţi de joc, personaje colorate, cartonaşe cu animăluţe, boardgames, zaruri şi versuri amuzante. Sunt propunerile orădencei Laura Hărdălău, specialistă în logopedie şi psihopedagogie, pentru toţi părinţii care vor să se asigure că micuţii lor îşi înţeleg emoţiile şi nu se sperie de ele.

Materialele pe care le-a conceput se adresează atât copiilor care învaţă să vorbească, precum şi celor care nu-l pot spune corect pe "r", "l", "ş" sau "ţ" ori, pur şi simplu, se bâlbâie.

Creatoare de musai

Absolventă a Facultăţii de Psihologie din Oradea, Laura Hărdălău şi-a început cariera ca profesor-logoped la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Orizont, unde a predat unei clase de copii surzi.

"Voiam să fac ceva pentru aceşti copii, căci ei pot ajunge să vorbească prin muncă şi exerciţii. Dar pregătirea mea în domeniu era una teoretică, iar materiale practice nu existau. Am început, deci, să-mi construiesc eu materialele şi să mă perfecţionez singură. Copiii au fost sursa mea de inspiraţie", povesteşte Laura.

În 2009, alături de alte două colege, a lansat o primă carte cu exerciţii numită "Aplicaţii practice în logopedie şi psihologie şcolară", care s-a bucurat de mare succes printre oamenii din domeniu, lucru care a impulsionat-o să lanseze conceptul "Jucării vorbăreţe", adresat tuturor copiilor şi popular astăzi printre părinţi şi educatori din toată ţara. În paralel, Laura a absolvit un masterat în consiliere psihologică şi este psiholog cu drept de liberă practică în psihopedagogie specială. De asemenea, s-a specializat în dislalie, adică în tulburări de pronunţie.

Cu bebe în oglindă

La "Jucării vorbăreţe", specialista şi-a propus să elaboreze jocuri educative care să poată fi aplicate nu doar de educatori, ci şi de părinţi şi de bunici, urmărind două scopuri principale: dezvoltarea vorbirii şi dezvoltarea inteligenţei emoţionale a copiilor începând chiar din primele luni de viaţă.

"Sunt foarte mulţi copii care au dificultăţi de pronunţie, chiar şi în grupa mare, în special cu pronunţia sunetelor ş, ţ şi r, sau se bâlbâie. Mulţi încep să vorbească târziu şi, în cazurile acestea, sunetele sunt distorsionate", explică Laura. Cum se poate evita asta? "E foarte importantă educaţia mamei, să fie învăţată cum să-şi stimuleze bebeluşul să vorbească. De aici pornim", spune Laura, la rându-i mama unei fetiţe de 6 ani.

Orădeanca a creat un kit numit "45 de jocuri pentru dezvoltarea vorbirii", scrise pe tot atâtea cartonaşe animate cu ilustraţii ajutătoare, astfel încât, din primele luni, bebeluşii să înceapă să se exprime. Spre exemplu, într-unul dintre exerciţii, numit "Oglinda vorbăreaţă", mamele sunt îndemnate să pronunţe repetat silabe în faţa oglinzii, ţinându-şi copilaşii în braţe, deoarece în acest fel ei vor vrea să le imite.

Vorbe-n joacă 

Specialista a elaborat şi un set de 40 de cartonaşe ilustrate de gimnastică fonoarticulatorie, care au menirea să introducă ritmul în vorbirea copiilor. Sunt printre cele mai iubite exerciţii. De ce? Urmând indicaţiile şi imaginele de pe cartonaşe, copiii îşi vor ridica limba în sus şi-n jos ca un puiuţ de şarpe, vor rage ca regele junglei şi vor ţine limba lipită pe cerul gurii aşa cum face broscuţa după ce a prins o musculiţă.

"Când le-am conceput m-a ajutat mult faptul că sunt logoped la bază şi că am ajutat mulţi copilaşi să vorbească. Sursa mea de inspiraţie, în schimb, a fost chiar fetiţa mea, Antonia. Multe dintre aceste exerciţii le-am folosit cu ea", spune Laura.

Cutiuţa cu emoţii

Logopedul nu s-a axat doar pe dezvoltarea vorbirii, ci şi pe dezvoltarea inteligenţei emoţionale a micuţilor. "Este cheia prin care copilul poate să aibă succes în orice face. Nu e important doar să ia note bune, ci şi să se simtă bine în propria piele, să comunice cu ceilalţi. Copiii trebuie să ştie ce se întâmplă cu ei, de ce simt anumite emoţii şi cum să reacţioneze", explică Laura. Altfel, riscă să devină introvertiţi şi frustraţi.  

Că inteligenţa emoţională este o temă care-i preocupă pe părinţi tot mai mult o arată şi faptul că cel mai vândut produs din colecţia "Jucării vorbăreţe" este "Cutiuţa cu emoţii jucăuşe", un joc ce transformă toţi membrii familiei în personaje care trec prin mai multe situaţii, iar cu ajutorul unor desene micuţii învaţă ce emoţii provoacă acestea, fie că este vorba de bucurie, de mirare, ruşine sau tristeţe.

Cuminţi, în versuri

Pe cele două mari teme, dezvoltarea vorbirii şi a inteligenţei emoţionale, Laura a conceput mai multe materiale sub forma unor cărţi de joc, cartonaşe ilustrate cu personaje drăgălaşe de o altă orădeancă, Corina Maria Moruţ, precum şi sub forma unor boardgames (jocuri pe tablă).

Mai mult, a început să publice la "Jucării vorbăreţe" şi alţi autori, în special din Oradea, cum ar fi psihologul Loredana Bejan, care a scris o carte în versuri menită să le arate copiilor, în oglindă, cum trebuie şi cum nu trebuie să se comporte, prin intermediul unor personaje precum şoricelul, găinuşa şi iepuraşul.

Cum materialele de la "Jucării vorbăreţe" sunt atât pe placul copiilor, cât şi al părinţilor, aceştia le comandă din toată ţara prin magazinul online deschis de antreprenoarea orădeancă. "Mămicile sunt cel mai bun vehicul de reclamă. Dacă descoperă ceva bun pentru copii, se anunţă imediat între ele", spune Laura, care se pregăteşte să ţină din această primăvară şi câteva ateliere gratuite dedicate mămicilor. Căci ele sunt primele care vor să-şi ştie puii fericiţi…


EMOŢII ÎN CULORI
Dicţionarul lui Emoţionel

Petra Boantă, blogger parentingDe ceva vreme, Laura Hărdălău a cooptat-o în echipa sa pe tânăra orădeancă Petra Boantă (foto), blogger de parenting şi fost librar, care a lansat recent, la Librăria Humanitas, volumul "Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii", ce conţine experienţe trăite în domeniul vânzărilor şi sfaturi practice pentru începătorii din domeniu.

La acel moment, Petra avea deja un volum lansat, e drept că unul pentru copii, fiind inspirată de munca Laurei şi de dragul acesteia faţă de cei mici. Este vorba despre "Emoţionel", un dicţionar al emoţiilor pe înţelesul copiilor, ce conţine 30 de emoţii prezentate şi explicate în ordine alfabetică, între care anxietate, bunăvoinţă, curaj, descurajare, entuziasm, furie, gelozie, optimism şi tristeţe. În stilul celorlalte produse marca "Jucării vorbăreţe", dicţionarul este de fapt un set colorat cu 30 de cartonaşe, care îi au în prim plan pe "Emoţionel" şi pe prietenii lui.