Se spune că ceea ce nu te omoară te face mai puternic, iar Raluca Creţu ilustrează perfect această zicală. Jurnalistă reconvertită în kinetoterapeut, tânăra din Aleşd este singurul instructor de fitness şi culturism din Bihor imobilizat într-un scaun cu rotile.

Ţintuită de când avea 18 ani, Raluca a găsit puterea să-şi învingă gândurile negre, iar azi chiar îi mobilizează pe cei din jurul său. Întâi, pe clienţii sălii de sport pe care o conduce, iar mai nou pe toţi bihorenii, pe care îi îndeamnă să fie mai grijulii cu natura.

Studenţie pe rotile

Pe 15 septembrie, toţi românii sunt chemaţi să cureţe ţara de gunoaie, la cea de-a şaptea ediţie a "Let’s do it, Romania". Bihorenii au primit invitaţii speciale, pentru că organizatorii au decis să promoveze acţiunea de voluntariat cu ajutorul unor "ambasadori". Prima aleasă a fost Raluca Creţu, o tânără de 40 de ani, din Aleşd, imobilizată într-un scaun cu rotile şi, totodată, patroana unei săli de forţă din oraş. Raluca nu doar că şi-a depăşit condiţia şi duce o viaţă normală, ci este foarte activă şi îi îndeamnă şi pe cei din jur să fie la fel.

Femeia a ajuns ţintuită în scaunul cu rotile în urma unui accident rutier a cărei victimă a fost în 1996, pe când avea 18 ani. În câteva clipe, viitorul luminos i s-a întunecat şi părea că nu va mai ieşi niciodată din hăul în care boala a aruncat-o. Dar a găsit forţa să readucă lumina în propria-i viaţă şi a absolvit Kinetoterapia la Facultatea de Sport din Oradea, fiind primul student în scaun cu rotile din istoria facultăţii. Cu multă răbdare şi încăpăţânare, a promovat fiecare examen, chiar dacă asta a însemnat să înoate, să joace baschet, volei ori fotbal. Probe grele şi pentru studenţi pe picioarele lor...

Singura soluţie

După ce şi-a obţinut diploma de kinetoterapeut, Raluca a ştiut că nu va putea practica meseria, întrucât este incapabilă să stea în picioare şi să lucreze membrele pacienţilor. Nu s-a dat bătută, ci s-a făcut instructor de fitness şi culturism, fiind lesne de înţeles că este calificată pentru a pregăti atât sportivi, cât şi oameni care pur şi simplu doresc să slăbească ori să se menţină în formă.

Cu ajutorul părinţilor, şi-a amenajat în curtea casei o sală de sport, Pera Power, dotată cu aparate de tot felul, şi de peste un deceniu este instructor aici.

A fost cea mai la îndemână variantă pentru a-şi găsi un job, dat fiind că, deşi are permis şi adoră să conducă, nu poate ieşi de una singură pe străzi. "Acasă mă descurc de una singură, mi-am adaptat tot. Dar de îndată ce ies din curte, nu am trotuare pe care să merg, nu pot traversa strada din cauza bordurilor şi nu am acces în aproape nicio clădire", zice aleşdanca.

Exemplul propriu

Chiar dacă în Aleşd mai sunt două săli de sport, Raluca nu duce lipsă de clienţi. "Sunt două valuri mari: după sărbătorile de iarnă, când toată lumea promite că merge la sală, şi înainte de venirea verii, când vor să arate bine la ştrand", explică tânăra. Are însă şi clienţi fideli, care nu ratează niciun antrenament. "Mi-ar plăcea să văd că sportul devine un stil de viaţă pentru cât mai mulţi oameni", spune Raluca. Şi nu doar "predică" asta, ci şi practică: în fiecare zi, ea însăşi face exerciţii de gimnastică, menite să o menţină sănătoasă.

Iar apoi, când primii clienţi ajung la sală, îi întâmpină zâmbitoare şi îi pune la muncă. Până la urmă, dacă ea găseşte energia necesară sportului, cei care îşi pot mişca picioarele în voie n-au nicio scuză...


CRĂCIUNIŢA DE LA RADIO
Vedeta BIHOREANULUI

Raluca Creţu a mai pozat pentru BIHOREANUL în anul 2005 (facsimil), când era jurnalistă la staţia din Aleşd a Radio Transilvania. Pe-atunci avea 27 de ani şi, la fel, impresiona prin dinamism şi energie, în ciuda handicapului său. Aşa că a fost aleasă pentru a poza în postura de Crăciuniţă a BIHOREANULUI, o tradiţie a ziarului încă de la înfiinţare, din anul 2000.

Între timp, însă, Raluca a renunţat la job-ul de la radio, pentru că n-a reuşit să găsească un alt pasionat de jurnalism cu care să împartă munca. "Nu mă mai descurcam de una singură, să adun şi informaţii de pe teren şi să le şi pregătesc în studio", explică Raluca. Spune însă, răspicat, că radioul rămâne dragostea ei cea mai mare.