Mereu dornic să-i ajute pe alţii, fostul fotbalist orădean Mihai Neşu e discret când vine vorba de propriile-i nevoi. Dar, cum prietenii nu se uită niciodată, "Bichonul" nici nu trebuia să le ceară ajutorul.

Fostul său coleg de la Steaua, George Ogăraru, şi soţia acestuia, Andreea, organizează la Oradea un eveniment special, cu multe vedete, al cărui scop este tocmai strângerea de fonduri pentru finanţarea terapiilor care îi sunt vitale lui Mihai.

Mihai cel puternic

Pe 10 mai 2011, viaţa lui Mihai Neşu s-a schimbat radical. După un accident stupid petrecut la un antrenament al echipei olandeze FC Utrecht, când un coleg a căzut peste el, "Bichonul" a suferit o fractură de vertebră cervicală care l-a paralizat de la gât în jos. Avea 28 de ani.

Puternic şi credincios, Mihai nu s-a lăsat însă pradă sorţii, ci a luptat ca să-şi revină. De atunci, face terapii în ţară şi uneori în Olanda şi SUA pentru muşchi, articulaţii şi respiraţie, reuşind să-şi mişte de câţiva ani mâna dreaptă. Ceea ce nu mulţi ştiu e că mare parte din tratamente îi sunt necesare fostului sportiv doar pentru ca starea sa de sănătate să nu se înrăutăţească.

Determinat să adune fonduri pentru funcţionarea fundaţiei care îi poartă numele, pentru a ajuta zeci de copii cu probleme neuromotorii, Mihai nu cere ajutor pentru el, deşi ar avea nevoie. "Fără ele, starea lui de sănătate s-ar degrada rapid. El nu va cere ajutor niciodată, aşa că ne revine nouă, prietenilor lui, datoria să facem ceva", spune Andreea Ogăraru, soţia lui George Ogăraru, fost coleg cu "Bichonul" la Steaua, şi preşedinta fundaţiei acestuia.

UEFAntasticii la Oradea

Cei doi vor organiza la Oradea evenimentul sportiv al anului. Pe 26 mai, pe Stadionul Municipal este programat meciul demonstrativ "Uniţi pentru Mihai", al cărui scop este strângerea de fonduri din vânzarea de bilete. În aceeaşi zi, va avea loc şi o gală caritabilă pentru fotbalişti şi sponsorii dornici să-l ajute pe fostul sportiv.

La meciul gândit ca un "triunghiular" între echipele "UEFAntasticii Steaua", "Naţionala României" şi "Prietenii lui Mihai Neşu", fanii vor putea vedea fotbalişti celebri. Echipa "UEFAntasticii" va fi formată din coechipierii lui Neşu de la Steaua, din anul de glorie 2006, când formaţia din Ghencea ajungea în semifinalele Cupei UEFA, între care George Ogăraru, Mirel Rădoi, Petre Marin, Gabriel Boştină şi Florin Lovin. Toţi aceştia au pozat recent, în ţinute elegante, pentru un calendar special, încasările  din vânzarea acestuia urmând să ajungă tot la Mihai.

Mihai Neșu, în calendarul CentenaruluiÎn calendar va apărea şi acesta, evident, o echipă venind zilele trecute la Oradea să-l fotografieze în două ipostaze, în ţinută de gală (foto) şi în costum tradiţional românesc, în cinstea anului Centenar. "Prefer kinetoterapia, dar o dată la 100 de ani accept şi o şedinţă foto", a glumit ex-fotbalistul.

Triunghiular cu staruri

Despre meci în sine, Neşu spune că este o "surpriză extraordinară" pe care i-o fac Ogăraru şi ceilalţi prieteni.

fotbalistul Gheorghe HagiŞi nu orice prieteni, căci pentru "Naţională" vor evolua, între alţii, Gheorghe Hagi (foto) şi Gică Popescu, Miodrag Belodedici şi Florin Răducioiu. Dacă programul actualei selecţionate a României o va permite, la Oradea va veni şi antrenorul Cosmin Contra, fiind aşteptat, de asemenea, şi Adrian Mutu, fost manager în cadrul Federaţiei Române de Fotbal, recent numit antrenor la Voluntari.

Cea de-a treia echipă, a prietenilor lui Neşu, îi va avea în componenţă, de pildă, pe fotbalistul belgian Dries Mertens, fost coleg cu orădeanul la Utrecht, pe Ovidiu Hoban, Claudiu Keşeru şi George Puşcaş. Pentru show s-au scos la vânzare 11.000 de bilete, din care au fost cumpărate până acum peste 5.000, multe în zonele cele mai scumpe ale stadionului, la tribunele zero şi unu, unde un bilet costă 65, respectiv 45 lei. Pentru tribunele din colţuri preţul biletelor este de 30 lei, iar pentru peluze 25 lei.

În Oradea, biletele se pot cumpăra de la Stadionul Municipal (după ora 14), din magazinul Crişul (la parter) şi din ERA Park. Meciul este programat să înceapă la ora 16, însă toţi spectatorii sunt invitaţi să meargă la stadion mai repede, de la ora 14.30, pentru sesiuni de autografe şi fotografii cu vedetele. "Nu vrem să facem un eveniment sumbru, ci unul de bucurie", subliniază Andreea Ogăraru. Căci aşa alege şi Mihai să-şi privească viaţa, cu bucurie şi cu optimism...