De fiecare dată când pleacă în vacanţă, stăpânii de câini au o problemă: ce fac cu patrupedul lor îndrăgit? Aceeaşi dilemă au avut-o de multe ori şi Luigi Pinto, un italian "naturalizat" în Bihor de aproape două decenii, şi soţia sa, Bianca.

Pentru că iubesc animalele şi vor să le ofere condiţii bune când stăpânii lor sunt plecaţi, cei doi au construit primul hotel de lux dedicat câinilor în Bihor. Amenajat pe un vârf de deal din satul Bălaia, comuna Tileagd, hotelul are opt camere, fiecare dotată cu televizor, canapea şi culcuş pentru căţei, astfel încât necuvântătoarele să se simtă ca acasă. Sau poate chiar mai bine...

Italianul din Bălaia

Luigi Pinto, proprietar hotel de lux câini Bălaia"Io sono Luigi din Bălaia", se prezintă vesel italianul când deschide musafirilor poarta casei pe care şi-a construit-o pe un vârf de deal în satul aflat la 30 de kilometri depărtare de Oradea. Luigi Pinto (foto) locuieşte de 29 de ani în România, iar de 19 ani s-a stabilit în Bihor. După ce a cunoscut-o pe orădeanca Bianca, nici nu şi-a mai pus problema să plece de aici.

De trei ani, cuplul locuieşte în Bălaia, unde au cumpărat un teren de 3.000 de metri pătraţi pe care l-au vrut tocmai pentru că se află la marginea aşezării. "Ascultă! Nu se aude nimic, nu este gălăgie. În plus, de aici avem o panoramă superbă", zice italianul, privind în zare. Aerul curat îi prieşte şi Biancăi, dar şi căţelului lor, Happy. "Ne jucăm pe afară şi se plimbă cât vrea. Suntem fericiţi", zice femeia.

Din pizzerie, hotel

În urmă cu doi ani, Luigi a decis să folosească terenul pe care îl deţine şi pentru afaceri. Iniţial a vrut să deschidă un restaurant rustic, cu pizza şi paste ca în Italia. A căutat meşteri iscusiţi, care i-au construit o casă din buşteni de lemn, întinsă pe mai bine de 120 de metri pătraţi. "Nici nu am apucat să deschidem şi ne-am dat seama că nu ar merge. În Bălaia nu vin turişti", explică bărbatul.

Cei doi soţi au găsit repede o altă variantă de a valorifica clădirea: transformând-o în hotel pentru câini. "Am pornit chiar de la necesitatea noastră. Mereu, când plecăm undeva, trebuie să găsim o soluţie pentru Happy, să-l lăsăm la cineva. Dar în Bihor nu ai unde. Sunt câteva pensiuni de câini în Oradea, dar toate au de fapt padocuri sau ţarcuri amenajate în curţi, unde eu nu vreau să-mi las câinele", spune Bianca.

Numai câini de apartament

Pentru că iubesc animalele, cei doi au decis să transforme imobilul într-un hotel de lux pentru patrupede. În locul restaurantului au amenajat opt camere, de câte 12 metri pătraţi fiecare, plus o toaletă de serviciu.

Fiecare încăpere are câte o canapea, o mică comodă sau o noptieră şi un televizor. "Urmează să montăm calorifere, dar şi aparate de aer condiţionat. Desigur, fiecare cameră va avea şi un culcuş anume, deja sunt comandate, trebuie să ajungă curând", spune Bianca.

Asemenea condiţii ar putea părea exagerate, dar proprietarii vor ca viitorii oaspeţi să se simtă ca acasă. "Vom primi doar câini de apartament, care sunt obişnuiţi să stea pe canapele şi să audă televizorul", explică femeia.

Fiecare cameră este zugrăvită într-o culoare anume, astfel că stăpânul va putea alege încăperea despre care crede că va fi pe placul animăluţului său. Pe jos, tot hotelul are gresie, tocmai pentru a fi uşor de curăţat.

Regim à la carte

Patrupedele vor fi de-a dreptul răsfăţate aici. "Stăpânul ne va spune la ce oră să hrănim animalul, ce anume să-i dăm de mâncare, când să-l scoatem afară şi cât putem să-l lăsăm, iar noi aşa vom face", asigură Luigi.

În plus, fiecare cameră va fi dotată cu sistem video de supraveghere, la care proprietarul animalului cazat va avea acces printr-o parolă. "Dacă tu îmi zici că la ora 15 trebuie să-i dau câinelui friptură de porc, o să vezi pe cameră că la ora 15 asta primeşte", spune italianul. În plus, bărbatul este dispus şi să transporte câinii din Oradea la hotel şi înapoi, la cerere.

Hotelul va avea contractat şi un medic veterinar, care la nevoie va putea acorda îngrijiri medicale animalelor. "Vom primi doar câini cu microcip, cu carnet de sănătate şi cu tratamentele la zi", precizează Bianca.

În curând

Cei doi soţi estimează că vor deschide hotelul până cel târziu la începutul lunii iunie. Amenajările interioare sunt aproape gata, dar mai trebuie să rezolve şi partea birocratică.

"Am fost la Direcţia Sanitar-Veterinară, dar nu au ştiut să ne spună dacă avem nevoie de vreo autorizaţie specială. Până la urmă se pare că nu, dar vrem să fim siguri. Vom deschide doar după ce toate actele sunt finalizate", explică Luigi.

Pentru o noapte de cazare, stăpânul animalului va plăti minimum 70 de lei, dar costurile pot creşte dacă sunt cerinţe speciale. Patrupedele vor fi îngrijite chiar de Bianca şi Luigi, care promit că se vor ocupa de fiecare câine aşa cum au grijă de Happy al lor.

La urma-urmei, dacă "părinţii" le sunt plecaţi în vacanţă, căţeii merită şi ei un răsfăţ...