Nu vă faceţi planuri de plecare pentru mijloc de iunie! Ajuns la ediţia a patra, Festivalul European Music Open se anunţă mai spectaculos ca oricând. 

În program au fost incluse evenimente de prim rang, între care o expoziţie adusă la Oradea de „Grigorescu” din Taiwan, „Requiemul” lui Mozart interpretat de muzicieni din Viena, teatru cu Marcel Iureş şi Florin Piersic jr. şi un spectacol cu balerini din Slovenia, coordonaţi de un coregraf născut la Beiuş.

Picturi în premieră

Festivalul European Music Open, programat între 11 şi 16 iunie, este organizat de Primăria Oradea prin Asociaţia de Promovare a Turismului în Oradea şi Regiune (Visit Oradea), alături de parteneri precum Muzeul Ţării Crişurilor.

Una dintre surprizele ediţiei 2019 este expoziţia „The silence of my interior” a artistului taiwanez Chen Ching Jung, în vârstă de 85 de ani, care locuieşte o bună parte din an la Paris. Directorul artistic al festivalului, tenorul Alexandru Badea, a spus într-o conferinţă de presă, marţea trecută, că pictorul reprezintă pentru poporul său ceea ce Nicolae Grigorescu este pentru români.

Chen Ching Jung va expune în premieră naţională la Muzeul Ţării Crişurilor, al cărui director, Aurel Chiriac, a precizat că artistul donează instituţiei un mozaic evaluat la 250.000 euro.

Coregraful din Beiuş

Un alt invitat de vârf al European Music Open 2019 este coregraful Edward Clug (foto), director artistic al Companiei de Balet din Maribor (Slovenia), care aduce la Oradea o trupă de 30 de dansatori. Clug este bihorean, fiind născut în Beiuş şi studiind apoi la Cluj, iar în prezent e unul dintre cei mai importanţi coregrafi din lume, invitat permanent al Operelor din Stuttgart, Zurich, Viena, precum şi al Teatrului Balşoi.

La European Music Open va veni, tot în premieră naţională, şi Orchestra Filarmonicii de Tineret din Viena, înfiinţată în urmă cu 20 de ani, condusă de dirijorul Michael Lessky. Filarmonica a cântat la festivaluri din Italia, Brazilia, China şi Praga, iar la Oradea va avea două concerte, unul la Catedrala Romano-Catolică, alături de Corul Filarmonicii locale - în program fiind „Requiem” de Mozart - şi unul pe scena Teatrului Regina Maria, într-o gală de operă. În ambele spectacole vor cânta şi solişti ai Operei de Stat din Viena: Bongiwe Nakani (mezzosoprană), Herbert Lippert (tenor), Russi Nikoff (bariton) şi soprana româncă Ileana Tonca.

Între protagoniştii ediţiei se mai numără Cvartetul ESO (Evergreen String Quartet) din Taipei, care va cânta la vernisajul expoziţiei pictorului Chen Ching Jung, şi trio-ul de jazz The Three Wise Man, care va concerta la Sinagoga Zion.

Maia, cetăţeanul turmentat

European Music Open are între invitaţi şi personalităţi importante ale vieţii culturale din România, festivalul cuprinzând pentru prima oară şi un spectacol de teatru - „Stage Dogs”, cu Marcel Iureş şi Florin Piersic jr.

În program a fost inclus, de asemenea, şi un spectacol cu fragmente din cea mai recentă operă a lui Dan Dediu: „O scrisoare pierdută”. Versiunea prezentată la Oradea va fi inedită, rolul Cetăţeanului Turmentat, cel care acompaniază muzica ca povestitor, fiind interpretat de Maia Morgenstern.

Tot la European Music Open orădenii vor putea audia, la Catedrala Sfântul Nicolae, un concert cu patru suite româneşti dat de Cvartetul Transilvan, care îl are în componenţă şi pe apreciatul violonist Gabriel Croitoru.

Un alt cap de afiş e unul dintre cei mai importanţi scriitori români contemporani, Mircea Cărtărescu, invitat al unui colocviu alături de cronicarul orădean Dan Liviu Boeriu. Biletele pentru evenimentele din iunie vor fi puse în vânzare în curând şi, din experienţa anilor anteriori, se vând repede.