Fără ca localnicii să-şi dea seama, Oradea s-a transformat, luna trecută, în platou de filmare. Un regizor australian premiat la Hollywood a turnat aici, în hoteluri, pub-uri, case de lux şi apartamente de bloc, o parte din pelicula "Don’t read this on a plane", o dramă cu accente comice, despre aventurile unei tinere scriitoare prin Europa.

Stuart McBratney co-produce filmul cu firma orădeană Amazing Visuals, aducând în oraş actori din Canada, Statele Unite şi Germania. Toţi spun că oraşul i-a impresionat…

Co-producţie australiano-orădeană

Filmul "Don’t read this on a plane", adică "Nu citi asta în avion", e cel mai nou proiect al tânărului scenarist şi regizor australian Stuart McBratney, autorul a sute de reclame pentru companii de renume, a unor seriale TV, precum şi al filmului artistic "Pop-Up", lansat în 2015, despre trei oameni din colţuri diferite ale lumii, ale căror poveşti captivante sunt legate de acelaşi eveniment.

orădeanul Laszlo Kun (foto), proprietarul firmei de servicii foto-video Amazing VisualsFilmul a fost selectat în 18 festivaluri din 12 ţări şi a câştigat premiul juriului la festivalul "Dances with films" din Los Angeles. Producţia a fost realizată parţial în România, la proiect contribuind şi orădeanul Laszlo Kun (foto), proprietarul firmei de servicii foto-video Amazing Visuals. Cum prima colaborare a fost fructuoasă, Stuart McBratney şi Laszlo Kun produc acum, tot împreună, filmul "Don’t read this on a plane". Firma orădeană asigură producţia propriu-zisă, folosindu-se de o cameră de înaltă calitate, 8K RED, utilizată şi la filmările blockbusterului de Hollywood "Guardians of the Galaxy 2".

Filmări peste tot

Noua producţie spune povestea Jovanei Fey, o tânără scriitoare din Canada, care tocmai a lansat o carte cu titlul "Don’t read this on a plane", despre flirturi şi aventuri între femei. Când îşi începe turneul de promovare prin Europa, află că editura e falimentară, dar îşi continuă periplul dormind la gazde de ocazie şi făcând autostopul. Acţiunea se petrece în locuri idilice. Alături de actriţa din rolul principal, frumoasa canadiancă Sophie Desmarais, o echipă restrânsă de producţie a filmat "on location" timp de o lună în oraşe precum Veneţia, Santorini, Porto, Berlin, Saint-Didier, Maastricht şi Budapesta.

regizorul Stuart McBratneyApoi, o echipă internaţională s-a adunat la Oradea, unde timp de o lună a realizat scenele de interior. "Costurile sunt mai mici, dar în acelaşi timp Oradea este oraşul în care am găsit tot ce aveam nevoie pentru a filma. Are facilităţi de talie mondială", spune regizorul Stuart McBratney (foto). Drept urmare, case şi apartamente din oraş au devenit locuri din Berlin şi din Veneţia. S-au "tras" scene şi în hotelul Ramada, în căminul Universităţii din Oradea, în amfiteatrul Universităţii Partium şi în pub-urile Moszkva şi Gekko. Acesta din urmă a "devenit" un club berlinez unde ajunge actriţa principală şi pe scena căruia cântă, de fapt, tânăra formaţie orădeană Baby Elvis. De asemenea, doi actori orădeni, Răzvan Vicoveanu şi Melinda Ciuciu Pitz, dau replica din roluri secundare, iar zeci de voluntari orădeni fac figuraţie.

Oaspeţi încântaţi

 Scott Devitte (foto), tehnician de lumini, câştigător a două premii EmmyLa Oradea au venit şi actori din mai multe colţuri ale lumii, precum şi un invitat special din Statele Unite. Tehnicianul de lumini Scott Devitte (foto), câştigător a două premii Emmy pentru aportul la un serial difuzat de televiziunea americană ABC, s-a alăturat voluntar proiectului. Scott a vizitat pentru prima oară Oradea, dar s-a arătat impresionat de oraş, despre care spune că este un "hidden gem", adică un loc frumos şi prea puţin cunoscut. "Am vizitat mai multe locuri cu clădiri în stilul Art Deco, dar sunt mai puţine oraşele cu clădiri ridicate în stil Art Nouveau. Aţi făcut multe pentru oraş, se vede că vă îngrijiţi de el", a mărturisit americanul. Mai mult, Scott spune că i-ar plăcea să mai vină la Oradea şi să filmeze, pas cu pas, procesul de reabilitare a uneia dintre clădirile din centrul oraşului.

Încântată de oraş s-a arătat şi Sophie Desmarais, actriţa din rolul principal, care a petrecut aici aproape o lună. "Râul care trece prin oraş şi malurile lui sunt extraordinare. În parc (n.r. - Parcul Libertăţii) am găsit cea mai frumoasă florărie pe care am văzut-o vreodată. Marius e un artist", spune actriţa, care, evident, s-a familiarizat deja cu oraşul.

Ending la Oradea

Pentru câteva zile s-a aflat la Oradea şi Hildegard Schroedter, o actriţă care are în palmares roluri în zeci de filme, inclusiv în producţiile "The Book Thief", alături de Geoffrey Rush şi Emily Watson, ori "The Reader", împreună cu Kate Winslet şi Ralph Fiennes. La fel ca ea, tot din Germania a sosit şi Jürgen Heiműller, care interpretează rolul lui Harry, gazda scriitoarei Jovana Fey în Berlin. "Sunt prima oară în România şi sunt impresionat. Cred că mă aşteptam la altceva, dar oraşul e chiar frumos şi aveţi de toate aici", spune artistul german.

actorul Evan OlmanLa fel de bine s-a simţit şi americanul Evan Olman (foto), care a jucat în serialul "Medici în Santa Monica" (Private Practice) şi care a mai filmat în România pentru producţia "Pop-Up" al aceluiaşi Stuart McBratney, declarând că va fi bucuros să se întoarcă. "Îmi place Oradea. M-am bucurat de ea de cum am ajuns. Am mers la Aquapark şi am încercat toboganele", a spus Evan.

Filmările s-au încheiat joia trecută, petrecerea de final fiind "sfinţită", între altele, cu bogracs. Regizorul australian, actriţa canadiancă şi alţi membri ai echipei se vor întoarce în Oradea la toamnă, pentru a filma ultimele scene, unele exterioare, altele de interior, în Teatrul Regina Maria. Căci, da, acţiunea peliculei se încheie tot la Oradea, devenit, iată, un oraş de film…


DRUMUL SPRE ECRANE
Pregătit de festivaluri

Co-producătorii Stuart McBratney şi Laszlo Kun spun că filmul va fi finalizat cel mai probabil în primăvara anului viitor şi că îl vor propune în circuitul de festivaluri cinematografice internaţionale, cu speranţa că va avea un succes cât mai mare.

"Cu "Pop-Up" am ajuns în 18 festivaluri. Sper ca şi "Don’t read this on a plane" să aibă cel puţin aceeaşi primire", zice Stuart, care ar fi fericit ca pelicula să ajungă pe marile ecrane sau să fie cumpărată de reţeaua Netflix, care difuzează filme, seriale şi documentare în toată lumea, prin internet.