"Voia Domnului!". Aşa s-ar traduce "Deus vult", strigătul de luptă din cruciade, dar e şi denumirea unei asociaţii din Oradea care vrea să atragă localnicii şi turiştii în Cetate organizând activităţi cu specific.

Deocamdată, "cavalerii" aşteaptă vizitatorii cu scurte lecţii despre istoria Ordinului Templierilor, jonglerii cu foc, ateliere de ţesut, "războaie" din viitor şi jocuri de societate, însă pentru la vară pregătesc şi scenete medievale.

Cavaleri self-made

Arany János, Asociația Deus VultAsociaţia Deus Vult a fost înfiinţată în urmă cu mai bine de zece ani de orădeanul Arany János (foto) care, fascinat de epoca medievală, a vrut să readucă la viaţă atmosfera acelor vremuri. Asociaţia se ocupă, deci, cu reconstituiri medievale, membrii ei imitând cavalerii templieri, un ordin militar-religios întemeiat în secolul XII, ai cărui luptători purtau mantii albe cu cruci roşii pe piept.

Activitatea asociaţiei, care acum are 30 de membri, domniţe şi cavaleri, s-a dezvoltat continuu. Din pasiune, şi-au făcut propriile armuri şi zale, ba şi arme de inspiraţie medievală, precum săbii şi suliţe. De asemenea, de ceva vreme, o parte din membrii fac jonglerii cu focul şi au format o echipă de "gladiatori", care participă la lupte adevărate, neregizate, împotriva altor trupe similare. "Am fost în Polonia, Cehia şi Ungaria la astfel de lupte, care au început să se desfăşoare deja şi la noi, în România. Se simulează asedii, iar lupătorii au voie să se folosească de săbii neascuţite şi de suliţe, şi să lovească. E interzisă lovirea sub genunchi şi împungerea", explică Arany József, fratele lui János, care îl ajută la coordonarea asociaţiei.

Jocul cu focul

Cu trei ani în urmă, Asociaţia Deus Vult a primit un sediu în Cetate, de câteva luni fiind mutaţi de la subsol "la lumină", în Corpul M, lângă poarta de Est a fortăreţei. "În prima săptămână de când activăm aici am avut mai mulţi vizitatori decât într-un an la subsol", zice János. Fiindcă au primit o "casă" gratuit, "cavalerii" sunt obligaţi să organizeze la rândul lor activităţi gratuite pentru public.

Şi chiar o fac. Casa cavalerilor e deschisă vizitatorilor de marţea până sâmbăta, între orele 9 şi 18, localnicii şi turiştii putând admira şi chiar încerca veşminte medievale ale cavalerilor templieri, dar şi ale nomazilor şi vikingilor. De asemenea, pot vedea arme şi armuri, multe făcute de membrii asociaţiei.

La Deus Vult, însă, nu se fac doar vizite. În serile de marţi, între orele 18 şi 20, au loc antrenamente pentru jonglerii cu foc, inclusiv pentru neiniţiaţi. În serile de miercuri, în acelaşi interval orar, sunt programate lecţii de istorie a cavalerilor templieri. "Prezentăm informaţii concrete, nu vrem să plictisim. Vorbim despre cum se îmbrăcau şi cum luptau cavalerii", zice János.

Războaiele viitorului

Serile de joi sunt pentru război. Orădenii pot învăţa Warhammer 40K, un joc de strategie, cu miniaturi, care se petrece în viitorul îndepărtat. Toate piesele - luptători, arme şi muniţii - se cumpără într-o formă rudimentară, ele trebuind asamblate şi vopsite chiar de jucători.

Arany József, Asociația Deus VultÎn zilele de vineri, între orele 15 şi 18, Kovacs Katalin oferă cursuri de ţesut la război, o îndeletnicire altfel apusă. Orădeanca şi-a instalat în sediul asociaţiei propriile războaie de ţesut, replici după unele vechi de sute de ani. Seara, în schimb, la subsolul clădirii, orădenii pot face antrenamente de airsoft, un sport în care se trage cu replici de arme, cu bile din plastic pe post de muniţie. "Încercăm să predăm modul corect şi responsabil de folosire a acestor arme şi exersăm trageri", spune József (foto).

Sâmbăta, între orele 11 şi 20, curioşii pot încerca diverse jocuri de masă, precum "Catan", "Cluedo" şi "StarCraft".

Pregătiri de turnir

scena în Cetaea Oradea"Cavalerii" din Cetate pregătesc şi alte întâlniri spectaculoase cu publicul. "Ne dorim ca din această vară să organizăm săptămânal scenete medievale, cu lupte şi execuţii", spune János. Pentru asta, au construit în curtea fortăreţei o scenă cu o spânzurătoare (foto), căci pe vremuri execuţiile erau cele mai mari "atracţii" publice.

În plus, membrii asociaţiei îşi propun să organizeze în şanţul Cetăţii şi turniruri, adică întreceri de cavalerie, aşa că au început să ia lecţii de călărie. "Lucruri de genul acesta vrea să vadă orice turist într-o cetate şi să simtă atmosfera medievală", zice János. Până de curând, asta se întâmpla doar la Festivalul Medieval, deci doar câteva zile pe an, dar iată că sunt şanse pentru evenimente mult mai dese. Cu voia Domnului...