În Tinca, la a treia cotitură din strada Victoriei, printre casele pestriţe din cartierul ţigănesc, într-o curte mare, verde şi dichisită, zeci de copii bat mingea, sar coarda ori pur şi simplu ţopăie. E pauză la Şcoala Pro Roma...

Singura unitate de învăţământ din Bihor înfiinţată în mijlocul unei comunităţi rome, şcoala educă peste 200 de copii, oferindu-le şansa unui start mai bun în viaţă. Nu-i deloc uşor: mulţi copii nici n-ar ajunge la şcoală dacă n-ar fi luaţi de acasă, direct din pat, ori dacă n-ar primi aici mâncare şi haine. Asociaţia People2People face toate astea pentru ei astfel încât să nu ajungă nişte adulţi incapabili să citească un cuvânt sau să-şi scrie propriul nume...

A mers şcoala la ei!

Nicolae Gal, preşedintele ONG-ului People2PeoplePovestea Şcolii Private Pro Roma din Tinca a început în 2006, când membrii asociaţiei bihorene People2People (Oameni pentru oameni) au ajuns în sat, în Ajun de Crăciun, cu daruri. "Atunci am aflat că tatăl unui coleg de-al nostru avea aici un program de alfabetizare, într-o veche capelă. De unul singur, învăţa copiii să scrie şi să citească", spune Nicolae Gal (foto), preşedintele ONG-ului.

Chiar dacă în teorie şcolile publice au porţile deschise pentru romi, în realitate prea puţini dintre aceştia dau pe la ore, fie pentru că părinţii nu-i încurajează să înveţe, fie pentru că, dacă totuşi ajung, sunt trataţi ca nişte indezirabili. "Trebuia adusă şcoala în mijlocul lor", a concluzionat Nicu.

Doi ani mai târziu, graţie unor sponsorizări din Olanda şi Finlanda, în mijlocul cartierului ţigănesc din Tinca a fost ridicată prima clădire cu destinaţie de grădiniţă şi şcoală primară. De la bun început, fondatorii au decis că vor face educaţie ca la carte, aşa că au aplicat curricula din învăţământul public şi au obţinut acreditarea necesară. De asemenea, învăţătorii, angajaţi din satele învecinate, au fost şi sunt plătiţi la fel ca cei din şcolile de masă. "Ne numim şcoală privată doar pentru că avem o finanţare din această zonă", explică Nicolae.

Cu grijă şi iubire

Daniela Tutoş, directoarea școlii Pro RomaDe altfel, elevii şcolii Pro Roma nici n-ar avea de unde să plătească taxe de şcolarizare. Adesea, vin la şcoală îmbrăcaţi cu zdrenţe şi cu stomacul gol. "N-avem ce face decât să-i îmbrăcăm şi să le dăm să mănânce", spune directoarea Daniela Tutoş (foto).

Profesoară de religie, ea conduce şcoala doar de anul trecut, dar copiii o adoră. Adesea, dau buzna peste ea în birou, îi sar în braţe şi o pupă. "Copilul este un omuleţ pe care trebuie să-l formezi, indiferent că este curat sau murdar. Iar şcoala trebuie să fie acel loc în care să se simtă bine, să găsească linişte şi afecţiune", spune Daniela. Pentru unii, în totală contradicţie cu ce văd sau li se întâmplă acasă. "Se întâmplă să vină copii agresaţi. Discutăm cu părinţii, iar dacă altfel nu se poate, anunţăm autorităţile", arată directoarea.

Luaţi din pat

Gheorghe Popa, mediator școlarTeoretic, cursurile la Pro Roma încep la ora 8, dar elevii ajung care când. Delăsători, părinţii nu se preocupă de disciplinarea lor. "Vin când se trezesc. Dacă nu apar, mă duc după ei şi mi se întâmplă să-i găsesc pe toţi, părinţi şi copii, dormind. Îi trezesc pe cei mici, îi îmbrac şi îi aduc la şcoală", spune mediatorul şcolar Gheorghe Popa (foto), care are tocmai sarcina de a convinge romii să vină la şcoală.

La Pro Roma limba romani nu se predă, dar se vorbeşte. Copiii de grădiniţă nici nu ştiu româneşte, aşa că educatoarele, ca să se înţeleagă cu ei, au învăţat cuvinte ţigăneşti. În clasele primare însă se vorbeşte exclusiv în româneşte, tocmai pentru ca elevii să poată urma ciclul gimnazial la o şcoală publică. "Scopul nostru e ca un număr cât mai mare de elevi să termine măcar 8 clase. Tocmai de aceea avem multe activităţi comune cu Liceul Nicolae Jiga din Tinca", explică Daniela. De asemenea, elevii sunt aduşi adesea la Oradea, în vizită la muzee, biblioteci ori în parcuri.

Romi în expoziţie

Pentru că problema principală a elevilor romi e abandonul şcolar, la Pro Roma au loc zilnic cursuri de teatru, canto, croitorie ori pictură, astfel încât copiii să-şi dorească să vină la şcoală. În primăvară, fotograful orădean Remus Toderici a ţinut aici chiar şi un curs de profil. După ce au învăţat noţiuni elementare, elevii şi profesorii au făcut poze în şcoală şi pe uliţele cartierului ţigănesc, cu sărăcia şi veselia lui amestecate. Cele mai bune au fost expuse, în urmă cu două săptămâni, la Muzeul Cetăţii Oradea, spre imensa bucurie a copiilor, care s-au simţit ca nişte vedete...

În fiecare vineri, elevii fac curăţenie în şcoală. "Prima dată când le-am cerut, unii s-au revoltat, au întrebat de ce mai este plătită femeia de serviciu. Le-am proiectat atunci un filmuleţ cu elevii din Japonia, care fac curăţenie în şcoală zilnic. De atunci, nu au mai comentat", spune Daniela.

Nicu şi colegii săi de la People2People îşi doresc ca în viitor şcoala să aibă şi clase de gimnaziu şi chiar o şcoală profesională, unde romii să înveţe o meserie. Aşadar, şcoala Pro Roma ar putea creşte, iar odată cu ea şi copiii care încet-încet învaţă că nu au alte şanse pentru a răzbi în viaţă...


CU MIC, CU MARE
Şcoala părinţilor

La Şcoala Pro Roma sunt încurajaţi şi părinţii să participe la cât mai multe activităţi, ba chiar şi la ore. "Noi, ca o şcoală aflată în mijlocul lor, facem parte din comunitatea de romi extinsă, iar ei ne-au acceptat", explică directoarea Daniela Tutoş. Părinţii sunt ademeniţi la activităţi după dorinţe şi putinţe. "De exemplu, cu nişte mămici am spălat toate geamurile şcolii. A doua zi au venit şi altele, care au zis că şi ele vor să spele geamuri. Trei zile am tot spălat împreună cu mămicile aceleaşi geamuri, pentru că nu puteam să le refuz".

În plus, mulţi părinţi participă la cursurile din programul "A doua şansă", pentru educarea adulţilor analfabeţi. "Visul lor este să-şi ia carnete de conducere şi să plece din ţară, pentru asta vin la şcoală", spune Nicolae Gal.