Într-un parc coşurile de gunoi, în altul corpurile de iluminat, într-altul băncile. „De când a dat căldura, în Parcul Olosig a apărut o gaşcă de ţigănuşi. Stau toată ziua la ţigară, beau alcool, se înjură, se împing şi se bat în faţa copiilor. Ţi-e şi frică să mergi cu ei la joacă”, reclamă o orădeancă. Parcurile Oradiei au ajuns la mâna vandalilor după ce contractul încheiat de municipalitate cu firma de pază a expirat.

„Ţi-e frică să ieşi cu copilul”

Huliganii lovesc şi dispar. De la încălzirea vremii aproape că nu este parc care să nu fi fost atacat. La începutul lunii aprilie în Parcul Brătianu au fost sparte toate coşurile de gunoi, iar după câteva săptămâni au urmat cele din 1 Decembrie. În Parcul Ion Bogdan din Episcopia şi în Salca au avut timp să distrugă pe îndelete. Au rupt majoritatea panourilor de informare, au stricat leagăne şi au mutat băncile ca să stea în gaşcă. La fel, în şanţul Cetăţii au rupt şezutul din lemn al băncilor şi au doborât mai multe corpuri de iluminat.

Reabilitat de curând, Parcul Olosig a intrat şi el în degradare. Clădirea toaletei a fost mânjită cu grafitti, băncile au fost scrijelite sau de-a dreptul sparte, iar plasa care acoperă terenul de fotbal dislocată. Mai mult, în urmă cu două săptămâni pompierii au fost chemaţi să stingă un foc pus în beciul uneia dintre capele (foto), devenite adăpost pentru boschetari.

„Ţi-e şi frică să ieşi cu copilul în parc. Grupuri de ţigănuşi stau lângă locurile de joacă şi fumează sau se urcă pe aparate să le scuipe oamenilor în cap. Înainte se mai abţineau, că era un paznic, acum nu-i mai reţine nimic”, reclamă o femeie.

120 de coşuri sparte

Ce nu ştiu orădenii e că parcurile au rămas nepăzite de la jumătatea lunii martie, când contractul Primăriei cu firma de pază Rodac Security a expirat. Municipalitatea şi-a pus angajaţii să păzească parcarea din curtea Primăriei, parcarea stadionului Voinţa şi centrele de cazare temporară, iar două săptămâni mai târziu a încheiat cu o firmă un contract de pază pentru o lună, în care a inclus însă doar obiectivele importante, de la Orăşelul Copiilor la Azilul de noapte.

Parcurile au rămas tot fără paznici. Până la finalizarea licitaţiei pentru atribuirea serviciilor de pază pentru următorul an, în care concurează 9 firme, oraşul e bun de plată. Numai în primele trei luni ale anului au fost distruse peste 120 coşuri de gunoi, pentru înlocuirea cărora Primăria va cheltui 18.000 lei. „Lipsa pazei îi încurajează pe unii indivizi să distrugă. Lucrăm împreună cu Poliţia şi Jandarmeria, pe care îi prindem îi amendăm, dar nu putem fi peste tot”, spune directorului Poliţiei Locale, Cristian Beltechi.

„Ne costă mult”

Culmea, criza paznicilor a declanşat-o chiar Primăria, care a amânat licitaţia ca să economisească bani. „Serviciile de pază ne costă mult mai mult decât înlocuirea obiectelor distruse”, explică viceprimarul Florin Birta.

La fel spune şi şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa (foto), care a scos la licitaţie achiziţia serviciilor de pază pentru 18 obiective, la un preţ estimat de 2,5 milioane lei pe an. „Paza ne costă cam 600.000 euro pe an, în vreme ce pagubele sunt de circa 30.000 euro pe an. Diferenţa e prea mare şi nu se vede nicăieri în calitatea serviciilor”, afirmă Popa, adăugând că paznicii, majoritatea vârstnici care îşi întregesc pensiile cu un salariu minim, oricum nu îi impresionează pe vandali. „Dacă izbucneşte un scandal, tot Poliţia intervine. Paznicul poate eventual să le atragă atenţia derbedeilor sau să sune la Poliţie, ceea ce poate face orice alt trecător”, spune directorul.

Diferenţa e, însă, că un paznic cere rapid intervenţia oamenilor legii, pe când un trecător ar putea întoarce capul indiferent. Iar miza poate fi nu doar vandalizarea unui coş de gunoi sau incendierea unei capele, ci şi agresarea unei mame cu copil. Asta, oare, câţi bani valorează?